Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

9 milioane de lei pentru căminele de bătrâni. Programul de interes național pentru finanțarea acestora, prezentat de Ministerul Muncii


Publicat

camin batraniProblemele legate de locurile insuficiente din căminele de bătrâni, listele lungi de aşteptare pentru acces la servicii de specialitate, personal şi finanţare sunt în atenţia Guvernului.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a publicat proiectul hotărârii de guvern privind aprobarea programului de interes naţional „Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice”. Prin acest proiect, Executivul vrea să aloce 9 milioane de lei pentru căminele de bătrâni.

Scopul programului este creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice publice prin menținerea / redobândirea unei vieți active și sănătoase, precum și identificarea alternativelor de acordare a serviciilor de îngrijire personală pentru persoanele vârstnice aflate pe listele de așteptare în vederea internării în cămin.

Obiectivul general urmărește creșterea capacității căminelor pentru persoane vârstnice de a realiza și aplica planul individualizat de asistență și îngrijire / planul de intervenție al beneficiarului și scurtarea perioadei de soluționare a cererilor în așteptare, acordând prioritate identificării de soluții de acordare a serviciilor de îngrijire în comunitate/la domiciliu.

Proiectul prevede asigurarea de resurse umane de specialitate în vederea revizuirii planurilor individualizate de asistență și îngrijire/planul de intervenție pentru beneficiarii din căminele pentru persoane vârstnice. Totodată, se dorește implementarea măsurilor de recuperare/reabilitare funcțională (psihică și/sau fizică), de integrare/reintegrare socială,  cuprinse în  planul individualizat de servicii și încurajarea reabilității în vederea unei vieții active și independente. Prin proiect se mai urmărește implementarea managementului de caz pentru persoanele vârstnice aflate pe listele de așteptare ale căminelor pentru persoane vârstnice din perspectiva identificării unor soluții alternative de îngrijire la domiciliu sau în comunitate.

Astfel, printre efectele preconizate ale proiectului se numără scăderea cererilor în aşteptare pentru internarea în căminele de bătrâni, dar şi creşterea numărului de vârstnici internaţi în aceste cămine, autonomi din punct de vedere fizic şi psihic (pe fondul creşterii personalului de specialitate care îngrijeşte vârstnicii).

Proiectul mai propune creşterea ponderii personalului de specialitate din căminele pentru vârstnici de la 47% în prezent, la 60%, din numărul total al angajaţilor acestor cămine.

Potrivit Guvernului, solicitările autorităților administrației publice locale de a fi sprijinite în continuare pentru susținerea financiară în vederea funcționării căminelor pentru persoane vârstnice sunt justificate întrucât:

– Cheltuielile de funcționare până la nivelul standardului de cost rămân neacoperite de contribuția beneficiarului

Finanțarea centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice se realizează în principal din bugetul local, din contribuția beneficiarului şi/sau, după caz, a familiei acestuia și din bugetul de stat.

„Persoanele care realizează venituri și, după caz, susținătorii legali ai acestora au obligația de a contribui la costurile serviciilor sociale de care beneficiază, iar dacă nu au venituri şi nici susţinători legali care să datoreze întreţinerea acestora sau ale căror venituri nu permit asigurarea contribuţiei lunare, serviciile sunt asistate gratuit, costurile aferente fiind susţinute din bugetele publice.

Potrivit prevederilor art.25 din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în costul mediu lunar de întreținere stabilit de consiliul local în baza căruia se percepe contribuția persoanei vârstnice, nu sunt incluse cheltuielile cu personalul.

În consecință, chiar în situațiile în care persoana vârstnică plătește în întregime contribuția stabilită de consiliul local, cheltuielile de funcționare până la nivelul standardului de cost rămân neacoperite”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

– Sumele alocate de la bugetul de stat sunt insuficiente

Potrivit prevederilor art. 18 alin. (5) din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cheltuielile curente şi de capital ale căminelor pentru persoane vârstnice se asigură din venituri extrabugetare (inclusiv contribuția persoanei, donații, sponsorizări) şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.

„Potrivit prevederilor art. 21 din aceeași lege, de la bugetul de stat se alocă fonduri pentru completarea veniturilor extrabugetare ale căminelor, atunci când resursele bugetelor locale devin insuficiente, precum și pentru alte cheltuieli stabilite prin legile bugetare anuale”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

De exemplu, în anul 2013, numai 28% din veniturile căminelor pentru persoane vârstnice publice, din subordinea consiliilor locale proveneau din contribuția persoanei beneficiare, iar 13% din subvenții de la bugetul de stat. De asemenea, numai 17% din veniturile căminelor pentru persoane vârstnice publice, din subordinea DGASPC, proveneau din contribuția persoanei beneficiare, iar 5% din subvenții de la bugetul de stat.

– Personalul de specialitate este insuficient

„Din datele comunicate de autoritățile administrației publice locale, constatăm că nu toate cele 105 de centre publice îndeplinesc regulile minime privind structura organizatorică, numărul de posturi şi categoriile de personal reglementate de legislația aplicabilă (H.G.nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor – cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale și standardele minime de calitate).

Astfel, deși raportul un angajat la 2 beneficiari este îndeplinit, procentul de 60% personal de specialitate din total personal angajat al centrului nu este atins în totalitate. În medie, personalul de specialitate ar reprezenta nu mai mult de 47%”, se mai precizează în document.

Pentru susținerea măsurilor propuse, Guvernul vrea să aloce căminelor de bătrâni, în acest an, 9 milioane de lei.

sursa: mmuncii.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT RUTIER la Arieșeni: Doi tineri au ajuns în spital după ce s-au răstrunat cu un ATV

Publicat

Doi tineri, unul de 22 de ani și altul în vârstă de doar 15 ani au ajuns în spital, după ce, duminică, în jurul orei 16.00, s-au răsturnat cu un ATV, la Arieșeni. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 ianuarie 2022, în jurul orei 15.50, pe drumul comunal 283, pe raza comunei Arieșeni, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din municipiul Oradea, județul Bihor, în timp ce conducea un ATV s-a răsturnat în afara părții carosabile.

În urma accidentului, conducătorul ATV-ului și un minor, de 15 ani, pasager pe autovehicul, au suferit leziuni corporale și au fost transportați la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat care avea doi câini în mașina și conducea prin Alba a fost amendat de poliția animalelor. Ce s-a întâmplat

Publicat

Dacă circuli pe drumurile publice cu viteză prea mare, dacă ai depășit neregulamentar, sau dacă ai încălcat vreo altă lege în timp ce conduci te poți aștepta la o amendă din partea polițiștilor rutieri dacă aceștia te opresc în trafic. Însă nu te aștepți la o amendă din partea poliției animalelor când conduci și ești oprit la control. 

Asta a pățit un bărbat care circula pe un drum din Alba: a fost amendat de către poliția animalelor. Motivul? Avea în mașina doi câini care nu erau microcipați. 

Momentul s-a petrecut în 6 august 2021, iar în urma amenzii primite, bărbatul a cerut anularea sancțiunii de 720 de lei. Un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Aiud, iar magistrații au dat o primă decizie în data de 28 decembrie 2021, iar motivarea instanței a fost făcută public în urmă cu câteva zile.

Doi câini motivul amenzii

Bărbatul era în tranzit prin județul Alba, în data de 6 august. La un moment dat, un agent de poliție l-a oprit pe bărbat, pe DJ 107 B. Agentul principal de poliție a identificat în mașina bărbatului 2 căței.

Mai departe, agentul principal de poliție și-a sesizat colegii de la Protecția Animalelor, care la rândul lor, în urma verificărilor au constatat că cei doi câini metis, nu erau microcipați.

Atunci, agentul constator l-a amendat pe bărbat cu 720 de lei, din cauza faptului că cei doi câini nu erau cipați și nu puteau fi identificați.

Bărbatul a plătit jumătate din amendă, dat a cerut anularea acesteia în instanță.

Ce au decis magistrații

Judecătorii au fost de acord cu măsura luată de polițist și au considerat că amenda primită de bărbat este una justă pentru cei doi câini care nu aveau microcipuri.

Mai exact, magistrații Judecătoriei Aiud au respins cererea de anulare a procesului verbal și au menținut măsura luată de polițist. Decizia din 28 decembrie nu a fost definitivă, însă pe portalul instanțelor de judecată nu este vizibil un apel asupra deciziei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

17 ianuarie: 8.118 cazuri COVID și 17 decese înregistrate în România în ultimele 24 de ore. Bilanțul parțial

Publicat

Au fost înregistrate 8.118 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise luni, 17 ianuarie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

În același interval au fost raportate 17 decese (față de 28 decese, raportate cu o zi în urmă).

Comparativ, duminică erau raportate 7.595 cazuri în 24 de ore.

”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 17 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 8.118 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 17 decese” – Grupul de Comunicare Strategică.

Datele vor fi actualizate la ora 13.00. Revenim cu amănunte.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Energiei anunță modificări la legea plafonării prețurilor la energie. Noi măsuri în ședința de luni a coaliției

Publicat

Membrii coaliției de guvernare se întâlnesc luni într-o ședință prin care ar putea fi stabilite noi măsuri pe care le va lua Guvernul Ciucă pentru a atenua efectele crizei provocate de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze.

Surse politice citate de Mediafax spun că întâlnirea coaliției PNL-PSD-UDMR va avea loc luni, la ora 17.00, la Parlament,

Întâlnirea va avea loc în condițiile în care partidele din coaliția de guvernare au păreri diferite despre soluțiile privind rezolvarea crizei din energie.

Săptămâna aceasta premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vor fi elaborate noi scheme de sprijin pentru consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.

„Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze şi gaze. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii în această perioadă dificilă. Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

PSD vrea reducerea TVA la energie electrică și gaze de la 1 februarie

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că poate fi redus TVA-ul nu doar la energie, ci şi la gaze naturale, şi nu la 1 aprilie, ci de la 1 februarie.

„Este evident că suntem într-o plină criză. Cred că lumea nu mai aşteaptă dispute la televizor sau să ne dăm cu părerea la televizor. Așteaptă soluții de la această coaliţie, care are o majoritate confortabilă în Parlamentul României. Nu pe 1 aprilie.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat un pachet de măsuri menit să stopeze creșterea prețurilor la energie și efectele acestei majorări, măsuri care vor fi discutate în coaliție în această după-amiază.

„Am finalizat pachetul de măsuri pe toate cele trei componente astfel încât să stopăm această escaladare a prețurilor, să ieftinim facturile atât către populație cât și către economie, și, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului atât cât își permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zone de investiții și ce ne-am propus pentru acest an”, a declarat Ciolacu.

Președintele PSD spune că măsurile vor fi discutate cu membrii Guvernului din partea PSD în această dimineață și cu biroul național, iar la ora 17:00 în cadrul coaliției de guvernare.

Ciolacu spune că a avut discuții pe premierul Nicolae Ciucă și cu președintele PNL Florin Cîțu.

El a apreciat că preconizata reducere a TVA la 5% la energie electrică și gaze poate fi suportată de buget și trebuie luată cu data de 1 februarie, și a avansat și ideea unei plafonări a prețurilor energiei.

Pachetul final de măsuri va fi anunțat după discuția din coaliție, a precizat liderul PSD.

Ministrul Energiei anunță că legea plafonării prețurilor din energie va fi modificată

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care nu va fi mai ”dezavantajoasă” decât cea existentă.

”Săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, vom modifica legea plafonării şi compensării şi vom obliga toţi furnizorii care au întocmit facturile într-un mod eronat în afara legii plafonării şi compensării să le refacă fără percepere de penalităţi, vom opri orice fel de debranşare pe perioada de aplicare a acestei legi pentru că vrem să punem pe poziţie de egalitate clientul cu furnizorul, să nu existe cumva un mijloc, să zicem aşa, de presiune al furnizorului să achit o factură eronată sub ameninţarea debranşării”, a declarat ministrul Energiei duminică seară, la Profit.ro.

Ministrul a afirmat că nu crede că furnizorii au făcut aceste erori ”din prostie”.

”ANRE ar fi putut interveni preventiv în piaţă să nu se emită facturi”, a punctat Popescu.

Guvernul pregătește o nouă schemă de sprijin pentru populație și industrie

Ministrul Energiei a mai afirmat că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie, dar aceasta trebuie să fie agreată în coaliţie la sfârşitul săptămânii sau în cea următoare.

”Avem o schemă de sprijin pentru populaţie ca să nu mai trecem prin aceste situaţii. (…) Nu vom face o schemă care va fi mai dezavantajoasă decât schema existentă.

Vom discuta de la 1 februarie un pachet pentru industria alimentară, pentru agricultură, vom putea discuta eventual de la 1 februarie o suplimentare a discountului la gaze naturale, ori mărim discountul de la 33 la 50% sau scădem TVA-ul pentru gaze naturale, deci găsim soluţii”, a detaliat ministrul Energiei.

(știre în actualizare)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate