Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevi din Alba, în top robocampioni 2021. Cele mai bune rezultate la olimpiada de robotică

Publicat

Unul dintre concursurile școlare organizate în acest an este Nextlab.tech – competiție de robotică destinată elevilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani. În luna mai, cei care se înscriu până în 30 aprilie vor susține un test online, prin care se pot califica în faza a doua, cea în care vor construi roboți.

Din 2022, concursul este pe lista celor finanțate de către Ministerul Educației și este organizat în regim de olimpiadă.

Anul trecut, au fost 44.000 de elevi înregistrați pe platforma de concurs. În faza a doua s-au calificat 2.800 de elevi, iar în etapa națională au fost trimise 769 de cereri de participare dintre care au fost admise 696.

În clasamentele top 50 ale concursului de robotică din 2021 s-au aflat și elevi din Alba, de la Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” Alba Iulia și de la Colegiul Național ”I.M. Clain” din Blaj.

Clasamentul a fost realizat în funcție de grupa de vârstă a elevilor (8-12 ani și 12-16 ani) și tipul de robot. În cadrul fiecărei grupe de vârstă, elevii au avut la dispoziție trei probe: line follower basic, line follower advanced și robotică creativă.

Elevi din Alba în top 50 robocampioni 2021 (rezultate Nextlab.tech)

Categoria de vârstă 12-16 ani / proba Line-Follower Miro

  • M. Ada – T. Oana / robot Robotrick / prof. Emil Comșa / Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” Alba Iulia
  • M. Alex – C. Răzvan / robot TeamApollo / prof. Emil Comșa / Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” Alba Iulia

Categoria de vârstă 12-16 ani –proba Line-Follower Tecnicus

  • H. Flavia – C. Clarisa / robot CyberPower-Tecnicus / prof. Emil Comșa / Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” Alba Iulia
  • D. Alexandru – F. Ovidiu/ robot Ovidiu+Alex / prof. Emil Comșa / Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” Alba Iulia
  • B. Robert – J. Cristian / robot denis / prof. Romanța Ghiță / Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj

Categoria de vârstă 12-16 ani – proba Robotică Creativă

  • B. George-Alexandru – C. Albert / robot AGTempFlor / prof Romanța Ghiță / Colegiul National „I. M. Clain” Blaj

Alte rezultate notabile:

Categoria de vârstă 8-12 ani – proba Line-Follower Miro

  • H. Rareș  – M. Nicholas / robot Team NEXODUS / prof. Emil Comșa / Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” Alba Iulia

Categoria de vârstă 12-16 ani – proba Line-Follower Miro

  • T. Bianca / robot BiaLara / prof. Emil Comșa / Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” Alba Iulia
  • M. Lukas – B. Mihai/ robot Bingus / prof. Emil Comșa / Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” Alba Iulia

Categoria de vârstă 12-16 ani -proba Robotică Creativă

  • Alexandru Daniel – B. Ioan Cristian / robot Happy Animals / prof Romanța Ghiță / Colegiul Național ”Inochentie Micu Clain” Blaj

În clasamentul național pe unități de învățământ 2021, Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” din Alba Iulia s-a aflat pe locul 13, iar Colegiul Național ”IM Clain” Blaj pe 44.

Concursul de Robotică Școlară ”Nextlab.Tech” 2022

În 2022, prima fază a concursului este bazată pe roboței virtuali și se desfășoară online.

Elevii înscriși vor parcurge un flux gratuit de programare Open Roberta Lab disponibil online pe platforma robo.nextlab.tech. Cursul are 4 întâlniri săptămânale care se vor desfășura sub supravegherea profesorilor participanți. Conținutul educațional va fi livrat prin platforma robo.nextlab.tech. Profesorii pot monitoriza activitatea elevilor asociați prin intermediul platformei.

La sfârșitul fazei I a cursului elevii vor susține un test online individual. Orice elev care obține cel puțin 70 de puncte la test se califică în faza II. Testul se poate da de mai multe ori. Pe baza testului online și a unor criterii sociale și geografice organizatorii vor selecta elevii care vor primi kit-uri de roboței fizici bazați pe Arduino (MIRO, TECNICUS sau ENSPIRO) oferiți de sponsorul principal

Abilitățile de digital storytelling vor trebui demonstrate prin elemente de grafică, sunet, prezentări detaliate, fundamentări, formule de început și închidere a pitch-ului etc. Elevii care nu primesc un kit de la sponsori pot achiziționa unul din resurse proprii de la shop.nextlab.tech.

Elevii calificați în faza II, împreună cu profesorii lor, vor parcurge un al doilea flux ce are ca scop construirea unui robot de tip line follower pe baza kit-ului oferit de organizatori. Vor fi organizate sesiuni gratuite de asistență (roboajutor) online. Conținutul educațional va fi livrat prin platforma robo.nextlab.tech. Toți elevii calificați în faza II care reușesc să pună în funcțiune un robot nextlab.tech (MIRO, TECNICUS sau ENSPIRO) pot participa la probele de concurs din această faza:

Line Follower Basic presupune parcurgerea unui traseu cu ajutorul roboțelului MIRO. Câștigă robotul care termină mai repede traseul. Este cea mai accesibilă probă. Pe platforma de adaptive learning NEXTLAB.TECH elevii pot găsi instrucțiuni, scheme, fișiere video, întrebări de verificare și o versiune inițială de cod. Elevii trebuie să îmbunătățească codul și să calibreze robotul pentru a câștiga.

Line Follower Advanced, traseul se parcurge cu robotul TECNICUS la fel ca la #1. Pentru elevi cu înclinaţii tehnice. Realizarea robotului implică operații complexe și este mai pretențios. Elevii vor primi în cadrul kit-ului toate componentele hardware necesare. De asemenea, pe platforma de adaptive learning NEXTLAB.TECH elevii pot găsi instrucțiuni, scheme, fișiere video, întrebări de verificare și o versiune inițială de cod. Elevii trebuie să îmbunătățească codul și să calibreze robotul pentru a câștiga.

Robotica creativă, este o probă destinată elevilor mai avansați care obțin un kit ENSPIRO. Presupune crearea unui robot cu utilitate casnică. Spre exemplu un robot de udat plante, un robot de hrănit pisica etc. Tema robotului este libera alegere a elevilor cu condiția să aibă o utilitate casnică. Elevii vor primi un kit ENSPIRO care include o serie de componenete electronice și electromecanice de bază. La acestea se pot adăuga extensii imprimate 3D sau realizate prin prelucrări mecanice clasice. Pentru detalii suplimentare vizitați secțiunea regulament.

Labirint, presupune parcurgerea unui labirint cu ajutorul robotului MIRO. Este destinată elevilor care au participat în prealabil la proba line follower basic/advanced. Este ideală pentru elevii care doresc să avanseze în domeniul roboticii. Robotul MIRO dispune de un senzor ultrasonic pentru măsurarea distanței până la un obstacol și de un ecran. În procesul de asamblare a robotului MIRO nu sunt necesare lipiri.

Calendar Concursul de Robotică Școlară ”NEXTLAB.TECH” 2022

  • ianuarie – februarie 2022, activități pregătitoare, constituirea comisiilor județene de organizare ;
  • 10 martie 2022 – 30 aprilie 2022: înscrierea profesorilor și a elevilor la adresa: robo.nextlab.tech
  • 3 mai 2022: deschiderea sesiunii de lecții pregătitoare online
  • 21 mai 2022, Etapa I – susținerea testului online(roboevaluarea)
  • 30 iunie 2022, afișarea listelor cu elevii calificați în faza II
  • 15-30 iulie 2022, expedierea kit-urilor către elevii din faza II care beneficiază de kit gratuit de robotică
  • 25 sept 2022 susținerea testului online pentru coechipieri suplimentari (roboevaluarea 2)
  • 11-13 noiembrie 2022, Finala națională online/fizic în funcție de situația pandemică. Participă elevii din faza II care reușesc să pună în funcțiune un robot.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax