Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A DISPĂRUT indicatorul bilingv care a provocat războiul mediatic dintre deputatul Roman și șefii CJ Mureș

Publicat

La sfârșitul săptămânii trecute, Florin Roman, deputat PNL de Alba, a atras atenția că la limita dintre județele Alba și Mureș a fost amplasat, „ilegal”, un indicator bilingv. Parlamentarul a sesizat faptul  că pe marcaj, denumirea județului Alba era scrisă atât în română cât și în maghiară.  Indicatorul amplasat la ieșirea din județul Mureș spre județul Alba a generat discuții aprise pe rețeaua de socializare Facebook și la câteva televiziuni, în urma cărora reprezentanții Consiliului Județean Mureș au reacționat explicând că acesta a fost amplasat conform legii. Cu toate acestea, marți, indicatorul bilingv a fost înlăturat, însă nu se știe de către cine.

„Acest indicator montat la ordinul Consiliului Judetean Mures, la limita de județ dintre Alba și Mureș este ilegal. Legea prevede inscripții bilingve doar în localitățile/județele cu peste 20 la sută, populație maghiară! Am solicitat Consiliului Județean Alba să îndepărteze acest indicator ilegal, întrucât județul Alba nu are peste 20 la sută populație maghiară. Înțeleg că s-a cerut și în scris îndepărtarea lui! Dacă nu se rezolvă în termenul legal, o să îl scot eu! Oare chiar nu mai avem instituții ale statului român?”, a scris Florin Roman sâmbătă, 3 februarie, pe rețeaua de socializare Facebook.

Replica Consiliului Județean Mureș nu a întârziat să apară.

„Inscripţionarea bilingvă este legală şi un semn de normalitate

Ca urmare a acuzaţiilor făcute de domnul deputat Florin Roman legat de faptul că instalarea plăcuţelor bilingve de la limita dintre judeţul Mureş şi judeţul Alba ar fi ilegală, considerăm că este important să aducem o serie de clarificări.

În primul rând, indicatorul în discuţie se află montat pe raza teritorială a judeţului Mureş şi, conform Legii 215 a administraţiei publice locale, autoritatea judeţeană are obligaţia de a folosi inscripţionări bilingve atunci când populaţia care aparţine unei minorităţi naţionale depăşeşte 20% din numărul locuitorilor. În al doilea rând, îi atragem atenţia domnului deputat că distrugerea indicatoarelor de semnalizare rutieră reprezintă o infracţiune.

Românii şi maghiarii din judeţul Mureş au arătat că pot convieţui împreună, că se apreciază reciproc şi că pot depăşii evenimentele de tristă amintire din primăvara anului 1990 şi considerăm că cetăţenii judeţului Mureş s-au săturat ca acest subiect, al inscripţionării bilingve, să fie mereu folosit în lupta electorală a partidelor politice. Consiliul Judeţean Mureş comunică bilingv nu doar pentru a respecta o obligaţia legală, ci pentru că acesta este un semn de respect la adresa oricărei minorităţi etnice. Pe această cale îi îndemnăm şi pe ceilalţi preşedinţi de Consilii Judeţene să urmărească exemplul nostru şi să procedeze la fel”, au transmis luni reprezentanții CJ Mureș, pe rețeaua de socializare Facebook.

Cu toate acestea, marți, indicatorul a dispărut.

„Azi de la tribuna Parlamentului, în timp ce prezentam abuzul instalării unui indicator rutier bilingv, Consiliul Judetean Mureș a înțeles să intre în legalitate și a scos indicatorul! Autonomie pentru maghiarii din România, cât pentru românii din Ungaria!”, a scris Florin Roman.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Tara lui Papura Voda

    marți, 06.02.2018 at 20:07

    Excelent!

    Sa iese mai bine in evidenta acum monumentul ala care arata deplorabil, precum si respectul propriilor cetateni (fani BUG Mafia si Daddy Yankee) fata de el!

    Ca un indicator bilingv era o problema la securitatea nationala…

    Vai si amar de natia asta…suntem irecuperabili!

  2. Szilágyi N. Sándor

    joi, 08.02.2018 at 14:13

    „Domnule Roman, trebuie să vă spun cu regret că m-aţi dezamăgit. Nu e nicio încălcare de lege cu tăbliţa aceea, din moment ce nicio lege nu interzice ca acolo unde sînt oameni de bun simţ şi vor să facă un pas spre normalitate, să poată afişa inscripţii bilingve sau trilingve şi în cazul în care proporţia unei minorităţi etnice ar fi sub 20%. Într-o lume normală nici n-ar fi nevoie de o asemenea lege, fiindcă oamenii, numai pe baza bunului simţ, ar şti asta şi fără lege, dar din moment ce noi (datorită în mare parte politicienilor) nu trăim din păcate într-o asemenea lume, avem legea 215/2001 care prevede ca acolo unde o minoritate este prezentă într-o proporţie de cel puţin 20%, asemenea inscripţii bilingve trebuiesc afişate, chiar dacă acolo consiliul local n-ar avea atîta bun simţ să facă asta şi fără lege. Dar legea nu vrea (deocamdată) să interzică bunul simţ, şi pentru celelalte localităţi lasă posibilitatea ca dacă acolo consiliul local ar fi mai normal, să poată pune liniştit asemenea inscripţii, deci nu interzice asta. Or tot ce nu este interzis prin lege, e permis să se facă. Bănuiesc că şi Dvs. aveţi obiceiul să le daţi o floare celor dragi de ziua lor, şi nici prin gînd nu v-ar trece că prin asta aţi încălca vreo lege, deşi nu există nicio lege care ar prevede asta. Dar dacă nici nu interzice asta, atunci puteţi liniştit să faceţi bucurii altora. Această situaţie este exact la fel.
    Şi să ştiţi că există asemenea locuri în ţară. La Baia Mare de pildă consilierii români au fost aceia care au propus ca la intrările în municipiu să fie puse indicatoare trilingve, deşi acolo proporţia maghiarilor abia depăşeşte 10%. Şi nu s-a făcut gaură în cer, dimpotrivă: românii băimăreni sînt mîndri pentru faptul că conducerea de acolo are bun simţ. Viceprimarul (tot român) a spus că este şi asta un pas spre normalitate.
    V-am mai întrebat acolo ceva: dacă acea tăbliţă n-are cum să facă vreun rău nimănui, şi nici nu contravine legii, atunci de ce sînteţi totuşi atît de pornit s-o înlăturaţi? Am aşteptat răspunsul dumneavoastră, dar în loc de asta mi-aţi şters comentariile. Acum am deci o a doua întrebare: eu pînă acum am spus ungurilor mei de nenumărate ori că aşa cum îi ştiu eu, românii sînt oameni cu bun simţ. Întrebarea mea este deci dacă Dvs. vă consideraţi un român adevărat sau nu?
    Şi dacă vă respectaţi, vă rog să răspundeţi la întrebările mele.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax