Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A DISPĂRUT indicatorul bilingv care a provocat războiul mediatic dintre deputatul Roman și șefii CJ Mureș


Publicat

La sfârșitul săptămânii trecute, Florin Roman, deputat PNL de Alba, a atras atenția că la limita dintre județele Alba și Mureș a fost amplasat, „ilegal”, un indicator bilingv. Parlamentarul a sesizat faptul  că pe marcaj, denumirea județului Alba era scrisă atât în română cât și în maghiară.  Indicatorul amplasat la ieșirea din județul Mureș spre județul Alba a generat discuții aprise pe rețeaua de socializare Facebook și la câteva televiziuni, în urma cărora reprezentanții Consiliului Județean Mureș au reacționat explicând că acesta a fost amplasat conform legii. Cu toate acestea, marți, indicatorul bilingv a fost înlăturat, însă nu se știe de către cine.

„Acest indicator montat la ordinul Consiliului Judetean Mures, la limita de județ dintre Alba și Mureș este ilegal. Legea prevede inscripții bilingve doar în localitățile/județele cu peste 20 la sută, populație maghiară! Am solicitat Consiliului Județean Alba să îndepărteze acest indicator ilegal, întrucât județul Alba nu are peste 20 la sută populație maghiară. Înțeleg că s-a cerut și în scris îndepărtarea lui! Dacă nu se rezolvă în termenul legal, o să îl scot eu! Oare chiar nu mai avem instituții ale statului român?”, a scris Florin Roman sâmbătă, 3 februarie, pe rețeaua de socializare Facebook.

Replica Consiliului Județean Mureș nu a întârziat să apară.

„Inscripţionarea bilingvă este legală şi un semn de normalitate

Ca urmare a acuzaţiilor făcute de domnul deputat Florin Roman legat de faptul că instalarea plăcuţelor bilingve de la limita dintre judeţul Mureş şi judeţul Alba ar fi ilegală, considerăm că este important să aducem o serie de clarificări.

În primul rând, indicatorul în discuţie se află montat pe raza teritorială a judeţului Mureş şi, conform Legii 215 a administraţiei publice locale, autoritatea judeţeană are obligaţia de a folosi inscripţionări bilingve atunci când populaţia care aparţine unei minorităţi naţionale depăşeşte 20% din numărul locuitorilor. În al doilea rând, îi atragem atenţia domnului deputat că distrugerea indicatoarelor de semnalizare rutieră reprezintă o infracţiune.

Românii şi maghiarii din judeţul Mureş au arătat că pot convieţui împreună, că se apreciază reciproc şi că pot depăşii evenimentele de tristă amintire din primăvara anului 1990 şi considerăm că cetăţenii judeţului Mureş s-au săturat ca acest subiect, al inscripţionării bilingve, să fie mereu folosit în lupta electorală a partidelor politice. Consiliul Judeţean Mureş comunică bilingv nu doar pentru a respecta o obligaţia legală, ci pentru că acesta este un semn de respect la adresa oricărei minorităţi etnice. Pe această cale îi îndemnăm şi pe ceilalţi preşedinţi de Consilii Judeţene să urmărească exemplul nostru şi să procedeze la fel”, au transmis luni reprezentanții CJ Mureș, pe rețeaua de socializare Facebook.

Cu toate acestea, marți, indicatorul a dispărut.

„Azi de la tribuna Parlamentului, în timp ce prezentam abuzul instalării unui indicator rutier bilingv, Consiliul Judetean Mureș a înțeles să intre în legalitate și a scos indicatorul! Autonomie pentru maghiarii din România, cât pentru românii din Ungaria!”, a scris Florin Roman.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Tara lui Papura Voda

  marți, 06.02.2018 at 20:07

  Excelent!

  Sa iese mai bine in evidenta acum monumentul ala care arata deplorabil, precum si respectul propriilor cetateni (fani BUG Mafia si Daddy Yankee) fata de el!

  Ca un indicator bilingv era o problema la securitatea nationala…

  Vai si amar de natia asta…suntem irecuperabili!

 2. Szilágyi N. Sándor

  joi, 08.02.2018 at 14:13

  „Domnule Roman, trebuie să vă spun cu regret că m-aţi dezamăgit. Nu e nicio încălcare de lege cu tăbliţa aceea, din moment ce nicio lege nu interzice ca acolo unde sînt oameni de bun simţ şi vor să facă un pas spre normalitate, să poată afişa inscripţii bilingve sau trilingve şi în cazul în care proporţia unei minorităţi etnice ar fi sub 20%. Într-o lume normală nici n-ar fi nevoie de o asemenea lege, fiindcă oamenii, numai pe baza bunului simţ, ar şti asta şi fără lege, dar din moment ce noi (datorită în mare parte politicienilor) nu trăim din păcate într-o asemenea lume, avem legea 215/2001 care prevede ca acolo unde o minoritate este prezentă într-o proporţie de cel puţin 20%, asemenea inscripţii bilingve trebuiesc afişate, chiar dacă acolo consiliul local n-ar avea atîta bun simţ să facă asta şi fără lege. Dar legea nu vrea (deocamdată) să interzică bunul simţ, şi pentru celelalte localităţi lasă posibilitatea ca dacă acolo consiliul local ar fi mai normal, să poată pune liniştit asemenea inscripţii, deci nu interzice asta. Or tot ce nu este interzis prin lege, e permis să se facă. Bănuiesc că şi Dvs. aveţi obiceiul să le daţi o floare celor dragi de ziua lor, şi nici prin gînd nu v-ar trece că prin asta aţi încălca vreo lege, deşi nu există nicio lege care ar prevede asta. Dar dacă nici nu interzice asta, atunci puteţi liniştit să faceţi bucurii altora. Această situaţie este exact la fel.
  Şi să ştiţi că există asemenea locuri în ţară. La Baia Mare de pildă consilierii români au fost aceia care au propus ca la intrările în municipiu să fie puse indicatoare trilingve, deşi acolo proporţia maghiarilor abia depăşeşte 10%. Şi nu s-a făcut gaură în cer, dimpotrivă: românii băimăreni sînt mîndri pentru faptul că conducerea de acolo are bun simţ. Viceprimarul (tot român) a spus că este şi asta un pas spre normalitate.
  V-am mai întrebat acolo ceva: dacă acea tăbliţă n-are cum să facă vreun rău nimănui, şi nici nu contravine legii, atunci de ce sînteţi totuşi atît de pornit s-o înlăturaţi? Am aşteptat răspunsul dumneavoastră, dar în loc de asta mi-aţi şters comentariile. Acum am deci o a doua întrebare: eu pînă acum am spus ungurilor mei de nenumărate ori că aşa cum îi ştiu eu, românii sînt oameni cu bun simţ. Întrebarea mea este deci dacă Dvs. vă consideraţi un român adevărat sau nu?
  Şi dacă vă respectaţi, vă rog să răspundeţi la întrebările mele.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Emisiune a Televiziunii Române, dedicată micii Mănăstiri de la Măgina. Colțul de rai de lângă Aiud

Publicat

Televiziunea Română a prezentat în cadrul emisiunii ”Lumea credinței”, un reportaj dedicat micii Mănăstiri de la Măgina, de lângă Aiud. 

Este un loc mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin istoria lui. Reporterii au discutat cu starețul Serafim Cruceanu, dar și cu istoricul Gheorghe Petrov, care a prezentat pe larg istoria lăcașului.

Mănăstirea Măgina este un complex monahal situat la marginea localității cu același nume, din județul Alba. Ansamblul bisericii „Sfânta Treime” a mănăstirii Măgina este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Alba.

Biserica mănăstirii a fost construită înainte de anul 1570, conform istoricului Gheorghe Petrov, specialist în arheologia bisericilor și cimitirelor medievale din Transilvania. Informații documentare avem atât din Șematismul de la Blaj, unde este consemnată existența mănăstirii la anul 1611, cât și din însemnarea făcută la data de 15 iunie 1713 pe Cazania lui Varlaam.

La Mănăstirea Măgina a funcționat o școală renumită încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în revista Apulum XIV, 1976, pag.469-470), și este consemnată în decretele imperiale din 24 august 1784 și aprilie 1785, date de împăratul Iosif al II-lea, înscriindu-se între cele 11 școli românești importante din Transilvania, pentru grija sufletelor și învățătura pruncilor.

Este cunoscută și pentru luptele purtate în acest loc în anii revoluției de la 1848-1849 (deoarece mănăstirea era o mică fortăreață apărată de un zid de piatră cu înălțimea de 4 m), între oastea condusă de tribunul Simion Prodan Probul și nobilimea maghiară din Aiud.

În anul 1848, Avram Iancu îl trimite pe tribunul Simion Prodan Probul pentru a organiza o tabără militară la Mănăstirea Măgina, în vederea apărării republicii țărănești din munți.

La 22 octombrie 1849, tabăra de la Mănăstirea Măgina a fost atacată de oastea nobiliară din Aiud condusă de comiții Bánffy și Kemény, care au ars mănăstirea, dar monahii au reușit, în 1855, să repună în funcțiune atât biserica, cât și binecunoscuta școală.

În urma cercetărilor arheologice, în curtea interioară a mănăstirii s-au descoperit 23 de morminte. Inventarul recuperat din morminte se compune din monede medievale de argint din sec. al XVI-lea și al XVII-lea, emise în vremea lui Ferdinand I de Habsburg (1526-1564), Maximilian II, Matias II, Gabriel Báthory și Leopold I, două cruci pectorale și alte obiecte de cult.

Sursă: Scurt istoric al mănăstirii Măgina – Stareț ieromonah Serafim Cruceanu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Virgil Musta: Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Dacă nu scade rata infectărilor, va fi grav

Publicat

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat că îi îndeamnă pe oameni să nu își facă planuri pentru sărbătorile de iarnă, pentru că acestea nu vor fi posibile, în contextul pandemiei.

„Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire va fi foarte grav.

Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic.

Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse”, a spus medicul timișorean, la B1TV.

Virgil Musta a mai spus că personalul medical trece printr-o situație extrem de dificilă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. Ministrul Bode: Progresul fizic este de 95%

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat duminică seară că Lotul 1 din Autostrada Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. 

Acesta a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre investițiile în curs de finalizare la infrastructura mare.

”Cei 17 kilometri ai lotului 1 de pe Autostrada Sebeș-Turda, trebuiau să fie finalizați în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%. ab24

În condițiile în care vom avea cel puțin 25 de zile fără intemperii, în condiții meteo favorabile, cei 17 kilometri de autostradă din Sebeș-Turda, Lotul 1, vor fi dați în trafic” a spus ministrul Bode, întrebat ce porțiuni de autostradă vor fi inaugurate în acest an.

”De asemenea, Râșnov-Cristian, 10 kilometri din Comarnic – Brașov, are termen de finalizare în acest an și se va finaliza în acest an” a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 95% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Europarlamentar austriac: Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, pe când cele românești sunt ”fantastice”

Publicat

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a făcut o comparație între roșiile românești și cele olandeze. Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, a spus acesta, pe când cele românești sunt ”fantastice”.

„Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo (în Olanda – n.red.). Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale.

Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat dacă a gustat o roșie românească, Thomas Waitz a spus că a avut ocazia să cumpere dintr-o piață locală din România și „au fost fantastice”.

„Ceea ce am observat în mai multe țări, și în Olanda, Belgia, Germania, țările scandinave, este că oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit. De aceea vezi, chiar și în marile lanțuri de magazine, multe soiuri diferite de roșii, cum nu am mai văzut în ultimii 50 de ani.

Roșii, portocalii, cu dungi, verzi, deci aceste tendințe evoluează și asta le oferă șanse noi producătorilor de talie medie, pentru că nu ai cum să produci aceste tipuri de roșii în vechea manieră de tip industrial, cum e cazul roșiilor olandeze de care vorbeam. Deci, sunt noi oportunități comerciale, inclusiv pentru țări ca România”, a spus Thomas Waitz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate