Connect with us
Publicitate

Uncategorized

A doua zi a Festivalului de Teatru „Povești”: Spectacol în premieră, lansări de carte, „Cu 4 mâini” din Rusia și „O…ladă” a lui Dabija PROGRAMUL

Publicat

public casa de cultura sindicate teatru Joi, în a doua zi a Festivalului Internațional de „Teatru” Povești de la Alba Iulia, organizatorii îi așteaptă pe spectatori cu spectacole românești, dar și o producție străină. Astfel că pe lângă spectacolele pentru copii, care încep de la ora 10.00, Festivalul de Teatru aduce la Alba Iulia aduce în cursul zilei o lansare de carte „Șugubina, la noi, când vine iarna” semnată de Mircea Diaconu, un spectacol „Cu 4 mâini” al lui Alexey Melnik, Andrei Knyazkov din Rusia.

De asemenea cei care miercuri seara nu au avut ocazia să îl vadă pe Dan Puric, joi  de la 18.00, actorul își lansează cartea, „Suflet românesc” la Alba Mall. O creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, „O…ladă” aduce pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului. Seara se încheie cu o premieră, „Păi…Despre ce vorbim noi aici, domnule?”, care îi are în distribuție pe marii actori, Marcel Iureș și George Mihăiță.

Programul de joi, la Festivalul de Teatru „Povești” este următorul:

1964973_497062087072877_1280595764_n ora 10.00, Sala Teatrului de Păpuși Alba Iulia

URSUL PĂCĂLIT DE VULPE, TEATRUL DE PĂPUȘI „PUCK”, CLUJ NAPOCA

Spectacol pentru copii (50 min.)

Regia și scenariul: Delia Gavlițchi

Asistent regie: Călin Mureșan

Scenografia: Cătălina Chirilă

Ilustrația muzicală: Corina Sîrbu

Distribuţia: Ramona Atănăsoaie, Cătălin Filip, Angelica Pamfilie, Silviu Ruşti

Ursul păcălit de vulpe este un spectacol care se adresează micilor spectatori ai festivalului. Copiii vor regăsi personajele poveştii atât de cunoscute: vulpea cea vicleană şi ursul cel prostuţ. Întâmplarea care îl lasă pe urs fără coadă nu va rămâne, însă, prilej de duşmănie între cei doi… Sir Sherlup – lupul detectiv, alături de drăcuşor şi îngeraş urmăresc povestea din umbră şi cântăresc binele şi răul, iar la final, ursul, mai înţelept, o iartă pe vulpe pentru răutatea făcută. Personajele au, în viziunea Deliei Gavliţchi, sentimente umane. Vulpea se căieşte, îi oferă ursului coada ei, dar acesta o refuză înţelept.

dragon ora 11.00, Casa de Cultură a Studenților

DRAGONUL, TEATRUL PENTRU COPII „CIUFULICI”, PLOIEȘTI

Spectacol pentru copii (60 min.)

Regia, scenariul, adaptarea: Liliana Gavrilescu

Scenografia, costumele: Mihai Androne

Coloana sonoră: Marin Fagu

Distribuţia: Mihaela Rus, Ana Maria Orbean, Lizica Sterea, Georgiana Dinescu, Alina Medoia, Lucian Orbean, Nelu Neagoe, Paul Niculae

Animatia digitală: Lucian Babeanu

Invidios pe armonia familiei luptătorului Tahiro, maleficul vrăjitor Karura, prin puterea magiei negre, îi răpește frumusețea soției sale, Komiko, și pe fiul lor, Aki, pe care îl transformă în dragon. Sub îndrumarea maestrului Tengu, Tahiro pornește într-o lungă călătorie către Lumea de Dincolo pentru a-și salva fiul. În periplul său, el primește o sabie fermecată care îl ajută să învingă demonii și să-și elibereze fiul. Odată ruptă vraja, Aki redevine băiețelul vesel de altădată, iar Komiko își recapătă frumusețea atât de invidiată.

mircea diaconu ora 12.30, Art Cafe Downtown

ȘUGUBINA / LA NOI, CÂND VINE IARNA

LANSARE CARTE, AUTOR: MIRCEA DIACONU, EDITURA POLIROM

Văzută prin ochii unui copil, viața pare mai frumoasă. Iar dacă puștiul care locuiește într-un sat din perioada „obsedantului deceniu” devine naratorul-personaj al unui roman, tragismul epocii este anulat de situațiile comice create de naivitatea perspectivei acestuia. La noi, când vine iarna – un roman cu unchi și mătuși, cu bunici și vecini (unii îngeri protectori, alții demoni cu chip uman) în care un suflet inocent ne arată că binele din oameni poate învinge și în cele mai întunecate vremuri.

Șugubina este volumul de debut al lui Mircea Diaconu, volum care i-a adus atunci, în 1977, Premiul Uniunii Scriitorilor din România și care azi, reeditat, se bucură de un real succes. Scrise firesc și cu duioșie, povestirile lui Mircea Diaconu  poartă cititorul în lumea aparent idilică a puștiului din La noi, când vine iarna, care ascunde, însă, drame cutremurătoare.

ora 17.00, Sala Teatrului de Păpuși Alba Iulia

HOW TO DO EVERYTHING OUT OF NOTHING, DUETUL KVAM, RUSIA

Spectacol pentru tineri şi adulţi (50 min.)

Regia: Andrei Knyazkov

Distribuția: Alexey  Melnik, Andrei Knyazkov

Spectacolul „Cu 4 mâini” sau „Cum din nimic facem totul” este fără cuvinte și durează o oră. Momentul este o performanță excentrică, distractivă, dinamică și muzicală, care include elemente de mânuire păpuşi, mini-trucuri de iluzie și mimă. Spectacolul s-a jucat în Italia, Spania, Tunisia, Irlanda, Grecia, Muntenegru, Cipru, Finlanda, România, Bulgaria, Polonia, Turcia, Iran, Malta.

IMG_2040-e1411552259573 Ora 18.00, Sala Ballroom, Alba Mall

SUFLET ROMÂNESC, Autor: DAN PURIC

Conferință, lansare carte (90 min.)

Un cioban avea 1500 de oi. Într-o zi și-a culcat capul pe iarbă și, privindu-și turma, și-a zis: „lipsesc două!”. Apoi, liniștit s-a culcat. Acesta este paradoxul unicității sufletului românesc. Să învățăm să privim sufletul românesc nu prin „imaginea României în lume”, care este o profanare a lui, ci prin icoana martirilor săi care este sfințenie în fața lui Dumnezeu. Există, în sufletul acestui neam, o timiditate în fața lumii. Și, cum lumea de astăzi e arogantă, obraznică și îngâmfată, ai sentimentul că în intimitatea lui, sufletului românesc îi e rușine să participe la ea. Dar asta nu dintr-o resenmnare, ci dintr-un fel de „zare interioară” care spune că veșnicia nu poate fi atinsă de istorie. Poți negocia teritorii, poți vinde o țară, dar nu sufletul unui popor. În schimb pe acesta din urmă îl poți otrăvi. Și deoarece asta simt că se întâmplă cu bietul suflet românesc, eu (n-)am să tac…

Dan Puric este actor, eseist, autor și regizor de teatru român care a jucat în teatru, în film și în spectacole de televiziune. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie, clasa profesor universitar doctor Dem Rădulescu. A publicat mai multe cărți: Cine Suntem – Platytera – 2008, Despre omul frumos – Compania Dan Puric – 2009, Conferințe Ateneul Român – DVD BOX – Fundația Art Production – 2009, Fii Demn! – Compania Dan Puric – 2011, Suflet Românesc – Compania Dan Puric – 2013 și a susținut peste 1500 de conferințe în perioada 2007 – 2014. A avut roluri principale în cadrul Teatrului Național București dar a regizat totodată spectacolele: Suflet Românesc – 2013, Royal Fashion – 2010, Vis, 2002, Don Quijote, 2005, Cei 150, 2003, Hic sunt leones, 2002, Toujours l`amour, 1997, Pantomimia, 1993. A jucat în mai multe filme și a participat la zeci de turnee în străinătate. Pentru impresionata lui activitate artistică a fost răsplătit cu numeroase premii și distincții importante.

3906o-lada-5 ora 18.30, Casa de Cultură a Sindicatelor

O… LADĂ, creaţie colectivă după Ion Creangă, TEATRUL TINERETULUI, PIATRA NEAMȚ

Spectacol pentru tineri şi adulţi (80 min.)

Regia: Alexandru Dabija

Scenografia: Romulus Boicu

Textul: Genţiana Ionescu

Muzica și versurile: Ada Milea

Distribuția: Nora Covali, Corina Grigoraş, Ecaterina Hâţu, Cătălina Ieşanu, Ingrid Robu, Adina Suciu, Alexandra Suciu, Cezar Antal, Răzvan Bănuţ, Dan Covrig, Victor Giurescu, Dragoş Ionescu, Costel Manole, Rareş Pîrlog

Alexandru Dabija continuă explorarea poveştilor lui Ion Creangă, realizând un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului, dar şi ale reflecţiei amare. În O… ladă întâlnim personajele din Fata babei şi fata moşneagului, cărora li se adaugă o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO! (creaţie colectivă după Punguţa cu doi bani). Chipurile din poveşti primesc importante atribute psihologizante, în intenţia regizorală de a amenda diferite derapaje de mentalitate. Faţă de babele lui Creangă, construite aproape monocord ca întruchipări ale răutăţii, singura precizare de natură fizică fiind vârsta înaintată, O… ladă aduce în scenă felurite babe, marcate de câte o trăsătură fizică sau morală distinctivă, pentru sublinierea căreia actorul trebuie să găsească numeroase resurse creatoare.

img_8485 ora 20.30, Casa de Cultură a Studenților

PĂI…DESPRE CE VORBIM NOI AICI, DOMNULE?, TEATRUL ACT, BUCUREȘTI

Spectacol pentru tineri şi adulţi (80 min.)

Regia, scenografia, costumele: Alexandru Dabija

Scenariul, adaptarea: Cătălin Ștefănescu

Distribuţia: Marcel Iureș, George Mihăiță

După seria spectacolelor care revalorifică poveștile și actul povestirii, Teatrul ACT revine cu o propunere unică în spațiul scenei teatrale din România. Un spectacol pe un text care pornește de la romanul iconic al literaturii române postbelice – Moromeţii – de Marin Preda. Propunem astfel o întâlnire-eveniment şi o continuare a explorărilor noastre în zona poveștilor și a actului povestirii. Doi mari actori, Marcel Iureș și George Mihăiţă devin două personaje care respun, într-un mod cu totul nou, povestea din romanul care a marcat atâtea generații de cititori. Două personaje care refac, în mod miraculos, prin povești, întreaga imagine a unui roman dedicat universului uman dintr-un sat românesc, cu puțină vreme înainte de începerea Celui De-al Doilea Război Mondial. Povestea unui spațiu aflat între lumi și a personajelor care populau universul celebrului roman al literaturii române revine la viață în viziunea domnului Alexandru Dabija.

foto: cluj.com, observatorulph.ro, casadecultura.ro, teatrulact.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax