Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

A fost lansat Portalul de Jurisprudenţă Românească. Peste 2 milioane de hotărâri judecătoreşti, publicate pe internet

Publicat


site decizii judecatoresti rolii.roConsiliul Superior al Magistraturii a anunţat lansarea Portalului de Jurisprudenţă Românească www.rolii.ro. Aici sunt făcute publice peste două milioane de hotărâri judecătoreşti anonimizate, din perioada 2013-2015, iar ulterior vor fi disponibile şi decizii din anii anteriori, începând cu 2007.

Portalul Român pentru Informaţii Juridice(Romanian Legal Information Institute – ROLII) reprezintă un instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atât cetăţenilor – ca destinatari principali ai acestui proiect, cât şi tuturor categoriilor de profesionişti implicaţi în domeniul justiţiei.

Evenimentul marchează o etapă cheie în creşterea transparenţei actului de justiţie din România şi în dezvoltarea şi promovarea accesului liber, general şi gratuit la informaţia juridică publică, legislaţia și jurisprudența românească și europeană, se arată în comunicatul CSM.

Proiectul se derulează prin Institutul Român pentru Informaţii Juridice – Romanian Legal Information Institute – ROLII în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii, membru fondator şi Wolters Kluwer România, cu implicarea tuturor categoriilor de profesionişti în justiţie reprezentaţi de organizaţiile profesionale membre fondatoare ale ROLII – Institutul Naţional al Magistraturii, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Institutul Naţional de Pregătire Profesională a Avocaţilor, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România şi Institutul Notarial Român şi cu sprijinul Regatului Ţărilor de Jos.

„Diversitatea hotărârilor judecătoreşti pronunţate la nivel orizontal (instanţe de acelaşi grad) şi la nivel vertical (instanţe de grade diferite) împietează asupra acurateţei şi justeţei deciziei în sistemul judiciar, generând o anumită neîncredere a publicului în actul de justiţie.

Prin lansarea portalului şi publicarea tuturor hotărârilor judecătoreşti în spaţiul virtual, integral şi anonimizate, ţara noastră se numără printre primele ţări din Uniunea Europeană  în care cetăţenii şi profesioniştii în drept pot accesa gratuit hotărârile pronunţate de instanţele din România”, potrivit sursei citate.

Publicarea hotărârilor este menită să ducă la o mai mare transparenţă şi la o creştere a încrederii publicului în actul de justiţie.

Până la data de 16 decembrie 2016, aproximativ 2 milioane de hotărâri judecătoreşti anonimizate vor fi publicate pe portal, în perioada următoare fiind incluse hotărâri judecătorești definitive din ceilalţi ani anteriori începând cu anul 2007. Portalul ROLII  va deține în aceste condiții un portofoliu de aproximativ 20.000.000 hotărâri judecătorești definitive, mai transmite CSM.

Hotărârile judecătorești sunt disponibile la căutare după criterii de genul: instanța emitentă, dată sau/și număr hotărâre, obiect dosar, materie juridică, stadiu procesual cât și o căutare generală în textul hotărârii judecătorești.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, în sensul giratoriu de lângă sediul primăriei

Publicat

Două mașini au fost avariate într-un accident rutier petrecut duminică după-amiaza la Alba Iulia. Din primele date, nu au fost persoane rănite, iar coliziunea s-a produs cel mai probabil din cauza neacordării de prioritate. Accidentul s-a petrecut în sensul giratoriu din centrul orașului, la intersecția străzilor Calea Moților cu Marcus Aurelius și Doinei, în apropierea […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: S-a deschis Parcul Sărbătorilor de Iarnă la Alba Iulia. Patinoar, colinde și distracție pentru toate vârstele

Publicat

Parcul Sărbătorilor de Iarnă s-a deschis oficial duminică, la Alba Iulia, în Piața Cetății. Atmosfera de sărbătoare a fost completată cu un concert de colinde. În actualizare Inima Cetății Alba Carolina devine astfel centrul distracției de sezon, în această iarnă.     Bradul, decorațiunile luminoase, casa lui Moș Crăciun, alături de patinoar, carusel cu mașinuțe […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

8 decembrie: 99 de ani de la primul atentat cu bombă din istoria României. Evenimentul care a îngrozit opinia publică

Publicat

Acum 99 de ani, în 8 decembrie, în Senatul României s-a produs o explozie puternică. Atentatul cu bombă care s-a petrecut în 1920 a îngrozit opinia publică a timpului, însă acum este mai puțin cunoscut. Atunci, au murit trei oameni, iar alți trei au fost răniți. Principalul autor a fost condamnat la închisoare pe viaţă. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Orban: Înghețarea salariilor demnitarilor, prin legea bugetului sau prin OUG. Structurile care au scheme umflate, reorganizate

Publicat

Premierul Ludovic Orban a făcut precizări, duminică, despre modalitatea în care ar urma să fie înghețate salariile demnitarilor, ca măsură de reducere a cheltuielilor. Se va face fie prin legea bugetului, fie prin ordonanță de urgență, toate structurile care au scheme ”umflate” urmând să fie reorganizate. ”Știți foarte bine că veniturile, indemnizațiile celor care ocupă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate