Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

A fost lansat Portalul de Jurisprudenţă Românească. Peste 2 milioane de hotărâri judecătoreşti, publicate pe internet

Publicat


site decizii judecatoresti rolii.roConsiliul Superior al Magistraturii a anunţat lansarea Portalului de Jurisprudenţă Românească www.rolii.ro. Aici sunt făcute publice peste două milioane de hotărâri judecătoreşti anonimizate, din perioada 2013-2015, iar ulterior vor fi disponibile şi decizii din anii anteriori, începând cu 2007.

Portalul Român pentru Informaţii Juridice(Romanian Legal Information Institute – ROLII) reprezintă un instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atât cetăţenilor – ca destinatari principali ai acestui proiect, cât şi tuturor categoriilor de profesionişti implicaţi în domeniul justiţiei.

Evenimentul marchează o etapă cheie în creşterea transparenţei actului de justiţie din România şi în dezvoltarea şi promovarea accesului liber, general şi gratuit la informaţia juridică publică, legislaţia și jurisprudența românească și europeană, se arată în comunicatul CSM.

Proiectul se derulează prin Institutul Român pentru Informaţii Juridice – Romanian Legal Information Institute – ROLII în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii, membru fondator şi Wolters Kluwer România, cu implicarea tuturor categoriilor de profesionişti în justiţie reprezentaţi de organizaţiile profesionale membre fondatoare ale ROLII – Institutul Naţional al Magistraturii, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Institutul Naţional de Pregătire Profesională a Avocaţilor, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România şi Institutul Notarial Român şi cu sprijinul Regatului Ţărilor de Jos.

„Diversitatea hotărârilor judecătoreşti pronunţate la nivel orizontal (instanţe de acelaşi grad) şi la nivel vertical (instanţe de grade diferite) împietează asupra acurateţei şi justeţei deciziei în sistemul judiciar, generând o anumită neîncredere a publicului în actul de justiţie.

Prin lansarea portalului şi publicarea tuturor hotărârilor judecătoreşti în spaţiul virtual, integral şi anonimizate, ţara noastră se numără printre primele ţări din Uniunea Europeană  în care cetăţenii şi profesioniştii în drept pot accesa gratuit hotărârile pronunţate de instanţele din România”, potrivit sursei citate.

Publicarea hotărârilor este menită să ducă la o mai mare transparenţă şi la o creştere a încrederii publicului în actul de justiţie.

Până la data de 16 decembrie 2016, aproximativ 2 milioane de hotărâri judecătoreşti anonimizate vor fi publicate pe portal, în perioada următoare fiind incluse hotărâri judecătorești definitive din ceilalţi ani anteriori începând cu anul 2007. Portalul ROLII  va deține în aceste condiții un portofoliu de aproximativ 20.000.000 hotărâri judecătorești definitive, mai transmite CSM.

Hotărârile judecătorești sunt disponibile la căutare după criterii de genul: instanța emitentă, dată sau/și număr hotărâre, obiect dosar, materie juridică, stadiu procesual cât și o căutare generală în textul hotărârii judecătorești.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO Accident GROAZNIC în Sibiu: Trei tineri morți, altul în stare gravă și două mașini facute praf

Publicat

Trei tineri au murit, iar altul este în stare gravă după impactul dintre două autoturisme produs, vineri seara, pe DJ 106, lângă Sibiu, scrie Romania24. Potrivit IPJ Sibiu, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că șoferul unui autoturism, in vârstă de 19 ani, pe fondul vitezei excesive, a pătruns pe sensul opus de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Un tânăr din Alba își caută jumătatea la ”Gospodar fără pereche”. Care este povestea lui Călin Hîrlea

Publicat

Călin Hîrlea este născut în județul Alba, are 34 de ani și este proprietarul unei pensiuni din localitatea Vidolm, pe care a ridicat-o cu mâinile lui și pe care vrea s-o împartă cu o viitoare soție. Nu și-a găsit sufletul pereche până acum și s-a gândit că show-ul ”Gospodar fără pereche” e locul potrivit pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Platformele subterane de colectare a gunoiului la Alba Iulia. Investiția din bugetul local va fi de 2,5 milioane euro

Publicat

Valoarea lucrărilor pentru amplasarea a 134 de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor în orașul Alba Iulia, investiție ce urmează să fie făcută în acest an, va fi de 11,7 milioane lei. Documentația intră la aprobare în ședința Consiliului Local de joi, 27 februarie. În ședința din 27 februarie urmează să fie aprobată actualizarea indicatorilor tehnico-economici […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Un ghid din Alba Iulia a sărbătorit Ziua Internațională a Ghidului de Turism strângând chiștoacele aruncate în zona Cetății

Publicat

Cristian Kalanyos, un albaiulian care lucrează ca ghid turistic în Cetatea Alba Carolina a sărbătorit, vineri, într-un mod inedit Ziua Internațională a breslei sale, culegând chiștoacele de țigări aruncate de trecători pe spațiul dintre Porțile I și II ale Cetății. Bilanțul demersului său a fost impresionant: 500 de mucuri de țigări strânse de pe o […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate