Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A fost modificată legea armelor şi muniţiilor. Care sunt noile condiţii din proiectul adoptat de Parlament

Publicat

pistol

Legislaţia armelor şi muniţiilor a fost modificată prin vot final la Camera Deputaţilor asupra proiectului inițiat de guvern în cursul anului trecut.

Una dintre modificări se referă la armele de tir, care vor putea fi folosite în scopul exclusiv de practicare a tirului sportiv, chiar și de tinerii sub 18 ani.

“Persoanele care nu au împlinit 18 ani pot folosi arme de tir în scopul practicării tirului sportiv, cu permisiunea părinților sau a tutorelui, în cadrul federațiilor naționale de specialitate sau a cluburilor sportive afiliate acestora, sub supravegherea și îndrumarea antrenorilor de tir”, se arată în legea adoptată.

De asemenea, noua legislaţie mai prevede că deținătorul armelor este obligat să depună armele la un armurier autorizat, în vederea înstrăinării sau depozitării, în termen de 30 de zile (potrivit legislaţiei iniţiale, 10 zile) de la data la care i-a fost adusă  la cunoștință suspendarea sau anularea permisului. În această perioadă de 30 de zile, deținătorul poate purta armele o singură dată, doar pentru predarea la armurier.

În cazul armelor neletale supuse autorizării, actul normativ instituie obligativitatea efectuării anual a unei şedinţe de tragere, într-un poligon autorizat, în vederea prelungirii valabilității permisului de armă, adică la fel ca în cazurile armelor letale.

Datele cuprinse în evidențele Registrului Național al Armelor privind armele de foc și componentele esențiale vor fi șterse după 30 de ani de la data distrugerii armelor de  foc sau componentelor, nu după 20 ani, ca până acum.

Armurierii vor fi obligați, conform noilor prevederi, să refuze tranzacțiile suspecte și să sesizeze poliția imediat asupra acestora.

Persoanele fizice și juridice nu vor putea procura și deține, respectiv comercializa, cu excepția celor din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, a încărcătoarelor care se pot monta pe arme de foc semiautomate cu percuție centrală sau cu repetiție, care pot conține mai mult de 20 de cartușe, sau mai mult de 10 cartușe în cazul armelor de foc cu țeavă lungă. În schimb, colecționarii de arme, autorizați conform legii, vor putea colecționa 10 bucăți de cartușe aferente armei deținute în colecție, dar cu condiția ca muniția să fie nefuncțională.

În privința persoanelor care au suferit condamnări, inclusiv pentru infracțiuni la Legea armelor, normele interzic procurarea unor arme de foc, dacă aceste persoane au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracţiuni comise cu intenţie.

Străinii care vin la vânătoare în țara noastră vor putea introduce în țară arme de vânătoare dacă au o invitație nominală de la un fond cinegetic din România, și nu de la o asociație de vânătoare din România, ca în prezent. De asemenea, titularul pașaportului european pentru arme de foc este obligat să dețină acest document în permanență asupra sa, la momentul portului sau utilizării armei de foc. Totodată, titularul dreptului de a purta şi folosi arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat, precum şi pentru antrenament în poligoanele autorizate.

Noua legislaţie va fi aplicată doar după promulgarea proiectului şi publicarea în Monitorul Oficial.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pop i

    miercuri, 19.06.2019 at 09:09

    O invitatie de la un fond cinegetic??? Rezultatul prostiei la putere.Urmeaza invitatiile de la un fond de rulment , fond de mediu, fondue , etc.
    Ce imbecili!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax