Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A furat bunuri și băuturi alcoolice dintr-o cabană din Poiana Ampoiului. Tânăr din comuna Ighiu, cu dosar penal


Publicat

Un tânăr din comuna Ighiu este cercetat de polițiști după ce ar fi pătruns într-un imobil din localitatea Poiana Ampoiului și ar fi sustras mai multe bunuri. Față de acesta, cercetările continuă pentru furt calificat.

Poliţiştii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos l-au identificat pe un tânăr de 26 de ani, din comuna Ighiu, ca persoană bănuită de comiterea unui furt, potrivit IPJ Alba.

În 2 mai, în jurul orei 22.00, ar fi pătruns, prin efracție, în incinta unei cabane din localitatea Poiana Ampoiului, de unde ar fi sustras bunuri de uz casnic și băuturi alcoolice, în valoare de aproximativ 600 de lei.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Albaiulianul Mihnea Costachi, în sferturile de finală ale Campionatului Naţional de Seniori la şah online

Publicat

Șahistul albaiulian Mihnea Costachi a reușit calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Național de Seniori la șah online, turneu organizat ca o alternativă la șahul la tablă, în perioada pandemiei de COVID-19. 

În această săptămână se desfăşoară Campionatele Naţionale de Seniori la şah online, un turneu organizat de Federaţia Română de Şah ca o alternativă la şahul la tablă în acest an în care calendarul competiţional a trebuit revizuit complet datorită pandemiei COVID 19. La turneu participă 16 jucători în finala masculine şi 16 jucătoare în finala feminină, selectaţi de federaţia naţională dintre cei mai buni şahişti ai României în acest moment şi care au fost repartizaţi in etapa preliminară in grupe de câte 4 jucători, din care primii 2 clasaţi au obţinut calificarea în sferturile de finală.

Printre invitaţi se numără şi cunoscutul şahist albaiulian Mihnea Costachi, care a fost repartizat în cea mai dificilă grupă, alături de marii maeştri internaţionali Cristian Chirilă (fost campion mondial de junior în 2007 şi care în prezent este în echipa tehnică a vicecampionului mondial Fabiano Caruana), Vladislav Nevednichy (câştigător al primei ediţii a Openului Internaţional al României la şah de la Alba Iulia din 2016) şi maestrul internaţional Alexandru David (multiplu campion naţional de juniori şi cel mai bine clasat dintre jucătorii români la ediţia a Openului Internaţional al României la şah de la Alba Iulia din 2019).

Deşi a debutat cu stângul, pierzând prima partidă în grupă impotriva lui Cristian Chirilă, juniorul legitimat la CSM Unirea Alba Iulia şi-a revenit treptat remizând a doua partidă împotriva lui Chirilă şi obţinând două victorii consecutive cu 1,5 – 0,5 împotriva celorlalţi doi adversari, ceea ce i-a asigurat locul 2 cu 3,5 puncte din 6 jocuri, în spatele lui Cristian Chirilă, care a acumulat 5 puncte, dar înaintea lui Alexandru David 2,5 puncte şi Vladislav Nevednichy (1 punct).

În sferturile de finală, alături de Cristian Chirilă şi Mihnea Costachi, au obţinut calificarea marii maeştri internaţionali Bogdan Deac, Ciprian Nanu, Lucian Miron, Marius Manolache şi maeştrii internaţionali David Gavrilescu şi Robin Dragomirescu.

Adversarul lui Mihnea Costachi în drumul spre o medalie va fi Bogdan Deac, principalul favorit al turneului conform coeficienţilor rating FIDE. Meciul este însă deschis oricărui rezultat, cei doi fiind cei mai buni juniori români din ultimii 10 ani şi avand deja la activ numeroase confruntări directe.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Noi creșteri pentru salariul minim, votate de Camera Deputaților. Diferenţe în funcţie de calificare şi studii

Publicat

bani

Camera Deputaților a votat miercuri un proiect de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională, corespunzător nivelului de calificare. Scopul proiectului este acela de a garanta o salarizare minimală tututor angajaților după modelul salariului minim introdus în domeniul construcțiilor. 

Legea stabilește coeficienții minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate și pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare.

Proiectul de lege garantează „dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferențiat pe criteriul nivelului de studii în cadrul unui program normal de lucru”. Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii.

Concret, proiectul prevede ca pe lângă salariul minim stabilit de Guvern să funcționeze o serie de coeficienți minimali de ierharhizare. Aceștia se vor înmulți cu salariul minim și va rezulta mai multe niveluri de salarizare, unde cel mai de jos va corespunde muncitorilor necalificați (coeficient – 1,00) iar cel mai de sus va fi pentru cei cu studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate (coeficient – 2,00).

Potrivit documentului, pentru muncitorii necalificați se prevede coeficient 1, adică salariul minim pe economie. Muncitorii calificați, cei cu școală profesională sau cu liceu ar urma să aibă un coeficient de 1,2. Asta ar însemna că vor pleca de la un salariu minim brut de 2.676 de lei, ceea ce ar presupune un salariu „în mână” de 1.615 lei și un cost salarial total suportat de angajator de 2.736 de lei.

Angajații cu facultate (de lungă durată) ar urma să aibă un coeficient de ierarhizare de 1,7. Asta înseamnă că vor pleca de la un salariu minim brut de 3.791 de lei, în condițiile în care salariul minim brut pe țară este de 2.230 lei, de la începutul anul 2020. La un salariu minim brut de 3.791 de lei, salariul minim net primit de angajatul cu facultate (licență) ar fi de 2.288 de lei, iar costul salarial total suportat de firmă (salariul întreg) ar fi de 3.876 de lei pe lună.

Conform propunerii de lege, salariul minim ar crește și mai mult la angajații cu masterat (coeficient de ierarhizare 1,8) și pentru cei cu doctorat (coeficient 2).

Pentru a în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

sursa: cdep.ro, startupcafe.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zece pacienți, cu vârste între 17 și 60 de ani, declarați vindecați de COVID-19 și externați de la Spitalul din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilei de marți și miercuri, 2 și 3 iunie 2020, un număr de 10 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative.

Cel mai tânăr pacient vindecat este un băiat în vârstă de 17 ani, iar cel mai vârstnic un bărbat de 60 de ani. Cei 10 pacienți externați (7 de sex masculin și 3 de sex feminin) locuiesc în Daia Română (2), Câlnic (2), Alba Iulia, Gârbova, Dobra, Cugir, Răhău și Petrești. În total, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase a SJU Alba Iulia au fost vindecați de COVID-19 un număr de 66 de pacienți, majoritatea cu forme ușoare și medii, respectiv cu evoluție favorabilă la tratamentul administrat.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de Boli Infecțioase au fost internați 125 de pacienți pozitivi cu COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Dintre cei 125 de pacienți pozitivi, 66 au fost declarați vindecați, iar 36 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (20), Sibiu (2) și Sebeș (1).

În prezent, la secția de Boli Infecțioase se află internați 23 de pacienți confirmați cu COVID-19.

SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului. Recomandăm tuturor să respecte cu strictețe măsurile și recomandările autorităților implicate în combaterea pandemiei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Patru țări europene au format o „alianță” pentru un vaccin anti-COVID: Vrem să garantăm suficiente doze pentru Uniunea Europeană

Publicat

Franţa, Germania, Italia şi Ţările de Jos au convenit formarea unei „alianţe” care să asigure producerea unui potenţial vaccin anti-COVID-19 în Europa, au anunţat miercuri autorităţile olandeze, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cele patru ţări „explorează în comun diverse iniţiative promiţătoare şi sunt în discuţii cu diverse societăţi farmaceutice”, a indicat Ministerul Sănătăţii Publice olandez într-un comunicat.

Obiectivul acestei alianţe este de a produce vaccinuri pe teritoriul european, acolo unde acest lucru este posibil, a adăugat ministerul citat.

„Germania, Franţa, Italia şi Ţările de Jos sunt convinse că un rezultat de succes presupune o strategie şi investiţii comune”, mai menţionează comunicatul.

Alianţa celor patru ţări îşi propune să garanteze că un număr suficient de doze de vaccin vor fi disponibile pentru Uniunea Europeană şi pentru ţări cu venituri reduse, în special din Africa.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate