Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Campania de vaccinare anti-COVID, în Alba. Directorul medical al Spitalului Județean și șeful UPU, primii vacinați

Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFrSDUsMA==" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Medicul Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean pentru Urgență Alba Iulia și șeful Unității de Primiri Urgențe – UPU, sunt primele persoane din județ care s-au vaccinat împotriva virusului SARS-COV.

Campania de vaccinare a început luni, 4 ianuarie. În primă fază vaccinul este destinat doar personalului medical.

Tot luni a anunțat că se vaccinează și asistenta șefă a Secției de Boli Infecțioase, Marcela Vîlcan.

UPDATE: Medicul Dan Crainic a afirmat că vaccinarea propriu-zisă este o „manevră simplă” şi că s-a simţit bine după administrarea dozei.

Șeful UPU Alba Iulia, Aurel Crişan, a subliniat importanţa vaccinării, acesta exprimându-şi speranţa că „o să fie mai bine” după „nişte luni foarte grele”.

Centrul de vaccinare amenajat în incinta spitalului funcţionează zilnic, de la ora 8.00 la ora 20.00 cu două puncte de lucru, putând fi programaţi maximum 120 de pacienţi pe zi – a precizat managerul SJU Alba Iulia, Diana Mârza. Luni se vaccinează personalul medical din secţiile Infecţioase, ATI şi UPU, iar în următoarele trei zile personalul din celelalte secţii. Din a cincea zi, se pot programa toate celelalte categorii de cadre medicale, respectiv medici de familie, farmacişti, din unităţi şcolare, ISU, DSP, a menționat sursa citată.

Aceasta consideră că, odată vaccinate cât mai multe persoane, va fi „o transmitere comunitară mai redusă şi pacienţi mai puţini”.

La Secția de Boli Infecțioase, unde au fost internate cele mai grave cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din Alba, s-au înscris pentru a fi vaccinaţi 6 dintre 7 medici de aici, precum şi toate asistentele, mai puţin cele care au trecut prin boală şi care nu au 28 de zile de la vindecare. Acestea se vor vaccina în tura 2, potrivit asistentei șefe Marcela Vîlcan (Agerpres).

Știrea inițială

”Cercetători din întreaga lume au lucrat, de la începutul crizei sanitare, pentru a fabrica un vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2. Acesta a primit, la sfârșitul anului 2020, toate aprobările din partea instituțiilor medicale abilitate și, din toate informațiile existente, este un vaccin sigur.

În momentul de față vaccinarea este o modalitate viabilă de a ajunge la o viață normală. Suntem la început de un nou drum și, în continuare, trebuie să respectăm recomandările specialiștilor în sănătate publică.

Este o decizie personală, a fiecăruia în parte, însă eu recomand imunizarea prin vaccin”, a spus dr. Dan Crainic.

Vezi și Vaccinare anti-COVID în Alba: Ce spun medicii Dan Crainic și Corina Maniu și asistenta Marcela Vîlcan, implicați în prima etapă

Coordonatorul centrului de vaccinare de la nivelul SJU Alba Iulia este dr. Simona Căbulea – medic primar epidemiolog. Centrul are două puncte de vaccinare care funcționează în clădirea principală a spitalului, la parter (adresa: Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23). Recepția vaccinului s-a realizat duminică, 3 ianuarie, când la SJU Alba Iulia au fost aduse 390 de doze.

În primele zile, conform programărilor, vor fi administrate 120 de vaccinuri pe zi (la SJU), ceea ce reprezintă numărul maxim de imunizări la cele două puncte (cu respectarea timpilor triajului inițial, pregătirii imunizării, supravegherii post-vaccinale, respectiv evitării aglomerării în actualul context epidemiologic). Alte vaccinuri vor fi solicitate, ulterior, în funcție de programările existente.

Duminică, au fost aduse și distribuite la spitalele din județ 975 de doze de vaccin (195 de flacoane / 5 doze per flacon). Au fost repartizate în cele 8 centre de vaccinare organizate în județ, astfel: 390 de doze la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, 90 de doze la Spitalul Municipal Sebeș, 125 doze la Spitalul Municipal Blaj, 190 de doze la Spitalul Municipal Aiud, 80 de doze la Spitalul Orășenesc Cugir, 35 de doze la Spitalul Orășenesc Câmpeni, 40 la Spitalul Orășenesc Abrud și 25 de doze la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni.

Dozele trebuie administrate în decurs de maximum 4 zile de la primire.

Potrivit înscrierilor făcute în centrele de vaccinare din Alba, în 4 ianuarie s-au programat pentru a primi vaccinul circa 350 de persoane, în 5 ianuarie – circa 280 de persoane, în 6 ianuarie – circa 280 de persoane. Odată epuizate cele 975 de doze, se poate lansa o nouă comandă pentru următoarea tranșă, a anunțat DSP Alba.

Conform reglementărilor naționale, în etapa I, populația prioritizată pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este:

Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);

Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;

Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;

Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;

Personalul din serviciile stomatologice;

Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;

Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;

Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;

Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;

Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);

Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;

Personalul din centrele de dializă și transfuzii;

Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se realizează pe platforma informatică – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ (programările sunt disponibile doar pentru personalul din Etapa 1).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax