Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A început examenul pentru obţinerea titlului de specialist de către medicii rezidenți. Centrele și comisiile de examen

Publicat

medici spital

Examenul pentru obținerea titlului de specialist pentru medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care finalizează pregătirea în specialitate până la data de 31 decembrie 2018 a început miercuri și se va încheia pe 23 noiembrie. Examenul se desfășoară în 12 centre universitare din țară, respectiv București, Arad, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Programul examenelor în toate cele 12 centre universitare (București, Arad, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara) și conducerea comisiilor de examen pot fi consultate AICI sau pe site-ul Ministerului Sănătății. Excepţie de la data de începere a sesiunii de examen face specialitatea Anestezie şi terapie intensivă, pentru care examenul a început pe 15 septembrie, simultan cu examenul EDA.

Metodologia de organizare și desfășurare a examenului este disponibilă AICI.

Tematicile după care se desfășoară examenele în această sesiune au fost pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, la rubrica Informare/Cursuri, concursuri, examene/Tematici.

Cine se prezintă la examen:

1. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care la data de 31 decembrie 2018 încheie stagiul de pregătire (inclusiv audierea cursurilor-conferinţă), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate.

2. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care au încheiat stagiul de pregătire şi nu au susţinut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare. Prezentarea la examen se face cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv în termen de maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregătire.

3. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii specialişti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sănătăţii pregătire în vederea obţinerii celei de-a doua specialităţi şi care, la data de 31 decembrie 2018, încheie stagiul de pregătire în noua specialitate.

4. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii, care au efectuat specializare prin Ministerul Educaţiei Naţionale şi care finalizează pregătirea până la data de 31 decembrie 2018).

La examen s-au mai putut prezenta, de asemenea, prin derogare de vechime, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidentiatului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare şi candidaţii care încheie stagiul de pregătire în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2019 şi până la 17 aprilie 2019, inclusiv. Dosarele depuse pentru aprobarea derogărilor de vechime au trebuit să includă şi recomandarea coordonatorului în rezidenţiat, respectiv de pregătire în a doua specialitate, document care trebuie să poarte semnătura și parafa coordonatorului de pregătire în această specialitate.

Rezidenții care s-au pregătit în afara țării își pot echivala pregătirea

Ministerul Sănătății a mai precizat că, pentru această categorie de candidaţi, confirmarea ca medic specialist/medic dentist specialist/farmacist specialist se va face cu data de întâi a lunii următoare finalizării stagiului de pregătire, pe baza adeverinţei eliberată de unitatea angajatoare pentru rezidenţi, respectiv de coordonatorul de stagiu pentru cei aflaţi la pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă, din care să rezulte efectuarea integrală a pregătirii de specialitate. Aceste documente trebuie să poarte antetul unității sanitare emitente, număr și dată de eliberare, semnătura managerului și ștampila rotundă a unității.

Candidaţii pot susține examenul numai în centrul universitar în care au efectuat minimum 75% din durata de pregătire în rezidențiat, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Sănătății.

sursa: hotnews.ro, ms.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax