Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A început Festivalul de Folclor „Strugurele de Aur”, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Vezi programul și lista participanților


Publicat

Festivalul de Folclor „Strugurele de Aur” se află la a XII-a ediţie şi are loc în perioada 6-9 septembrie 2012. Este conceput cu scopul de a transmite mai departe valorile autentice româneşti prin cântec, obiceiuri şi port popular. Programul festivalului din acest an este format din recitaluri vocale şi instrumentale, precum şi de recitalurile susţinute de ansambluri folclorice de amatori din zona Târnavelor şi Valea Mureşului.

Zilele de concurs vor fi completate de interpreţi de marcă ai folclorului autentic: Ansamblul Jidvei şi Junii de la Jidvei, Ansamblul „Augustin Bena” şi mulţi alţii. Publicul spectator este aşteptat, între 6-9 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, începând cu ora 18.30.

Din 84 de concurenţi prezenţi la preselecţia din 18 iulie din Alba Iulia au fost selectaţi 48, cu vârste intre 16 si 32 ani. La ediţia de anul acesta s-au înscris reprezentanţi din toate zonele etnofolclorice ale ţării. Concurenţii provin din 28 de judeţe, din Republica Moldova şi Serbia (Valea Timocului).

Membrii juriului au fost plăcut surprinşi de nivelul tot mai ridicat, de la an la an, al concurenţilor, selectând cu 6 concurenţi mai mult decât în anul anterior.

Aceștia sunt participanții în concurs:

Concurenţii vor interpreta câte 2 piese obligatorii şi, eventual, o piesă în secţiunea a III-a Drumul Vinului, Ţara Vinului.

Juriul este compus din Gheorghe Oprea – Preşedintele onorific al juriului, M[rioara Murǎrescu – Preşedintele executiv al juriului, Constantin Râpǎ, Cornel Groza, Sergiu Cipariu, Stelian Stoica, Gelu Stan, Gelu Furdui, Cornel Comşa

În cadrul celor 4 zile de concurs, publicul poate vota concurentul preferat prin televoting, festivalul fiind transmis în direct de TVR 3, Radio Cluj și Radio Antena Sibiului de la ora 18.30, iar apoi în reluare pe TVR Internațional. În urma votului publicului se va acorda un premiu de popularitate.

Ultima zi de festival, 9 septembrie, va include o serbare câmpenească la Jidvei, în Piaţa Primăriei, la care sunt invitate peste 40 de formații.

Seara va culmina cu o Gală a Laureaţilor la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. În cadrul Galei, vor fi invitaţi interpreţi cu totul speciali: Ansamblul Jidvei şi Junii de la Jidvei, Leontina Fărcaş şi „Muguri de Tezaur”, Nicolae Furdui Iancu, Marinela Baba, Mariana Anghel, Reta Rus şi nu în ultimul rând Niculina Stoican.

Premiile Festivalului sunt:

Marele Premiu soliști vocali- 10.000 lei

Marele Premiu soliști instrumentali – 10.000 lei

Locul I soliști vocali – 8.000 lei

Locul I soliști instrumentali – 8.000 lei

Locul II soliști vocali – 6.000 lei

Locul II soliști instrumentali – 6.000 lei

Locul III soliști vocali – 4.000 lei

Locul III soliști instrumentali – 4.000 lei

Premiul „Drumul Vinului, Țara Vinului – 4.000 lei

Premiile Speciale ale Festivalului:

Premiul Cramei Jidvei – 3.000 lei

Premiul special al juriului – 3.000 lei

Premiul de popularitate – 3.000 lei

Premiul special al orchestrei Jidvei România – 2.500 lei

Premiul pentru cel mai autentic costum popular – 2.000 lei

Premiul special pentru secțiunea a III-a „Drumul Vinului” – Țara Vinului – 4.000 lei

Programul Festivalului:

Joi, 6 septembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor:

18.30: Concurenți – prima zi de concurs

21.00: Recital Ansamblul Jidvei România și Junii de la Jidvei

Recital Roxana Reche și Alexandru Pal

Recital Teodora Zărnescu, Maria Stoica și Daniela Mocean

Recital Leontina Fărcaș și „Muguri de Tezaur”: Alina Cucui, Cristina Todor, Ștefania Lazăr și Alina Gligor

Recital Marinela Baba

Recital Sergiu Cipariu și Mariana Anghel

Recital Mariana Ionescu Căpitănescu

Vineri, 7 septembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor:

18.30: Concurenți – a doua zi de concurs

21.00: Recital Ansamblul Jidvei – România și Junii de la Jidvei

Recital laureați ai Festivalului „Strugurele de Aur”: Ancuța Matei, Daniel Pop, Adina Popa și Ciprian Zopota, Alexandu Brădățan, Angelica Flutur, Vlăduța Lupău și Bogdan Cioranu

Recital Ansamblul „Augustin Bena”

Recital Viorica Macovei

Recital Ionuț Fulea și Mariana Deac

Sâmbătă, 8 septembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor:

18.30: Gala Laureaților, decernarea premiilor

20.15: Recital Ansamblul Jidvei-România și Junii de la Jidvei

Recital Bogdan Toma – Marele Trofeu 2011

Recital Sebastian Stan – Marele Trofeu 2010

Recital „Moștenitori” – Dana Ionela Jurjuț și Alexandra Chira

Recital Reta Rus

Recital Nicolae Furdui Iancu

Recital Florentina și Petre Giurgi

Duminică, 9 septembrie, Jidvei, Piața Primăriei:

14.00: Recital formații folclorice locale, Recitaluri susținute de 15.20 de cunoscute ansambluri și formații folclorice de amatori de pe Valea Târnavelor și de pe Valea Mureșului

18.00: Ecou la Gala Laureaților

Recital Ansamblul Jidvei România și Junii de la Jidvei

Recita Marinela Baba

Recital Teodora Zărnescu

Recital Reta Rus

Recital Leontina Fărcaș și „Muguri de Tezaur”: Alina Cucui, Cristina Todor, Ștefania Lazăr, Ana Gligor, Alexandru Dican, Denisa Bărbat, Bianca Petrea, Georgiana Petrescu și Bogdan Mara

Recital Mariana Anghel

Recital Niculina Stoican

Recital Nicolae Furdui IancuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Noi restricții în Marea Britanie, după confirmarea a două cazuri de infectări cu varianta Omicron

Publicat

Premierul Marii Britanii a anunțat, sâmbătă, după o ședință de urgență a Guvernului de la Londra, o înăsprire a restricțiilor, după confirmarea a două cazuri de infectare cu varianta Omicron pe teritoriul Regatului Unit.

Astfel, absolut toți cei care intră în regat vor fi obligați să facă un test PCR și vor fi nevoiți să se autoizoleze, până la primirea rezultatului.

Boris Johnson le-a cerut britanicilor să poarte din nou masca de protecție în magazine și mijloace de transport în comun, cel puțin în următoarele trei săptămâni, după care autoritățile vor decide dacă prelungesc aceste măsuri.

„Le vom cere tuturor celor care intră în Marea Britanie să facă un test PCR până la finalul celei de-a doua zile de la sosire și să stea în izolare până primesc un rezultat negativ al testului. Toți cei care au intrat în contact cu persoane suspectate de infectare cu varianta Omicron trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile, indiferent de stadiul vaccinării.

În plus, vă vom cere tuturor să ajutați la împiedicarea răspândirii acestei variante prin purtarea din nou a măștii de protecție în magazine și în transportul în comun. Nu știm deocamdată cât de eficiente vor fi vaccinurile împotriva acestei variante, dar avem motive întemeiate să credem că vor asigura, măcar parțial, o anumită protecție”, a declarat Boris Johnson.

Până acum, era solicitat doar un test antigen în decurs de două zile de la sosirea în Marea Britanie şi nu era necesară izolarea.

Boris Johnson a mai anunţat că va fi intensificată campania pentru administrarea dozei booster. Autorităţile sanitare vor reduce perioada necesară între a doua şi a treia doză de vaccin, pentru a extinde cât mai mult posibil grupurile eligibile.

Măsurile „sunt temporare şi prudente”, a precizat Boris Johnson, care a spus că ele reprezintă „un mod de acţiune responsabilă pentru încetinirea răspândirii virusului”.

Aceste măsuri intervin după ce autorităţile britanice au confirmat sâmbătă că au identificat în ţară două cazuri de COVID-19, unde virusul are mutaţii comparabile cu B.1.1.529, varianta denumită Omicron de OMS.

„Cele două cazuri sunt legate între ele şi au de-a face cu o călătorie în sudul Africii”, a declarat Ministerul Sănătăţii. Unul din cazuri a fost depistat la Nottingham (centrul Angliei), iar celălalt la Chelmsford (est de Londra).

sursa: digi24.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

”Somodi”, cozonacul de la Rimetea, gătit de sărbători de gospodinele maghiare. Rețetă de sute de ani, unică în România

Publicat

Rimetea (județul Alba) este singura localitate din ţară unde se prepară, cu prilejul sărbătorilor religioase, cozonacul „Somodi“.

Veche de peste trei sute de ani, reţeta presupune faptul că în loc de nucă sau cacao, în cozonac se pune scorţişoară. Reţeta este transmisă din generaţie în generaţie şi este păstrată cu sfinţenie de localnici.

Rimetea (atestată documentar la 1257) a avut o perioadă înfloritoare în vremea Imperiului Austro-Ungar. În localitate au locuit foarte mulți secui care au îmbogățit gastronomia locului cu o mulțime de specialități delicioase. Din Evul Mediu și până în 1876, Rimetea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieșului.

Femeile din Rimetea prepară, de generații, cozonacul „Somodi“ pentru sărbătorile de Crăciun, de Paşti și uneori, în sezonul turistic, și pentru turiști. Istoria acestui torockói Somodi kalács este una veche.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Maghiarii de la Rimetea au păstrat rețeta din generaţie în generaţie, aceasta fiind singura localitate din România unde se prepară aceast produs tradiţional. Desigur, fiecare gospodărie are propria metodă de a aplica rețeta.

„S-a moştenit din vorbă în vorbă de la bunici şi străbunici şi este o reţetă a întregului sat. Cred că are o vechime de aprope 300 de ani“, a spus una dintre gospodinele satului.

Vezi și: FOTO-VIDEO: Cetatea Trascăului de lângă Colțești, un loc feeric învăluit în mister. Povestea fortăreței construite pe o stâncă

Ingredientele de bază pentru aluatul de cozonac sunt untul de casă şi zahărul amestecat cu scorţişoară.

Ingrediente pentru prepararea cozonacul „Somodi“:

500 g făină albă

o cană de lapte

2 linguriţe de drojdie-praf de drojdie proaspătă

200 g unt

300 g zahăr cu scorţişoară după gust

stafide

o linguriţă de sare

untură pentru ungerea vasului în care se va coace cozonacul

2 ouă

Aluatul clasic de cozonac cu unt se întinde pe masă, iar apoi se presară cu unt încălzit, chiar puţin prăjit. Tot prin presărare se pune scorţiţoară cu zahăr amestecate în părţi egale. Secretul constă în frământarea aluatului până când se desprinde de marginea vasului, altfel se rupe şi nu se întinde bine.

Se împleteşte cozonacul, după care se aplică din nou unt, zahăr cu scortişoară. Cozonacul răsucit trebuie să aibă formă de potcoavă. Vasul în care se coace este unul din ceramică groasă și glazurată.

După ce se aşează în vasul de lut uns cu untură, se pune în cuptor foarte bine încălzit.

Cozonacul se coace în cuptorul tradiţional, construit din cărămizi şi lut. Pentru că are o formă rotundă se taie în două şi apoi în felii sau în forma stelară şi se aşază pe masa de Paşti. Se serveşte după felul doi, sau la micul dejun cu lapte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cursuri de conducere defensivă și de prim ajutor, OBLIGATORII pentru obținerea sau restituirea permisului de conducere. PROIECT

Publicat

Cetățenii care vor să obțină permisul de conducere ar putea fi obligați să parcurgă două cursuri obligatorii. Este vorba despre un curs de conducere defensivă și un curs de prim ajutor în cazul accidentelor rutiere.

Acestea ar urma să fie obligatorii și pentru șoferii care vor restituirea permisului, în urma reţinerii, potrivit unui proiect înregistrat recent la Senat. 

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 25 noiembrie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, proiectul reactualizează cerinţele pe care candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere auto trebuie să le îndeplinească.

Astfel, se propune introducerea în cadrul formării iniţiale a candidaţilor a cursurilor de conducere defensivă şi a cursurilor practice de prim ajutor puse la dispoziţie de către şcolile de conducători auto autorizate, respectiv de către persoane autorizate de autorităţile publice din domeniul sănătăţii.

Potrivit inițiatorilor, modificările şi completările preconizate se vor adresa inclusiv tuturor acelor conducători auto cărora li se aplică măsura complementară a suspendării temporare a dreptului de a conduce pe drumurile publice ca urmare a săvârşirii unor fapte contravenţionale sau penale şi care îşi doresc să beneficieze de posibilităţile oferite de OUG 195/2002 privind reintrarea în posesia permisului de conducere.

Ce reprezintă cursurile de conducere defensivă și de prim ajutor

Cursul de conducere defensivă reprezintă cursul teoretic şi practic prin care conducătorii auto şi candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere auto învaţă să conştientizeze şi să identifice riscul pe care îl implică circulaţia pe drumurile publice, se informează cu privire la comportamentul vehiculelor în situaţii critice şi cu privire la modul corect de a reacţiona în vederea ieşirii din aceste situaţii, învaţă să adopte o atitudine defensivă menită să prevină apariţia conflictelor sau a situaţiilor limită în timpul conducerii autovehiculelor pe drumurile publice.

Cursul practic de prim ajutor în cazul accidentelor rutiere reprezintă pregătirea specială a conducătorilor auto şi a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere auto în dobândirea competenţelor privind aplicarea măsurilor de prim ajutor în cazul accidentelor rutiere, înainte de intervenţia cadrelor medicale.

Cele două cursuri vor fi introduse în cadrul pregătirii teoretice şi practice pe care o realizează persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obţinerea permisului de conducere în următoarele situaţii:

  • obţinerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;
  • beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârşirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenţionale;
  • dispunerea sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta a contravenţională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
  • obţinerea, după anularea pennisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.

În toate aceste situaţii, candidaţii care se circumscriu ipotezelor amintite vor fi obligaţi să parcurgă cursul de conducere defensivă şi cursul practic de prim ajutor în cazul accidentelor rutiere.

Inițiativa legislativă mai prevede că aceste cursuri vor fi integrate fie în pachetul de servicii de instrucţie pe care le oferă actualele şcoli autorizate de şoferi, în urma unei autorizări exprese din partea ministerului de resort, fie în pachetul de servicii de instrucţie pe care le vor oferi şcoli autorizate expres pentru cele două tipuri de cursuri nou introduse în OUG 195/2002.

În ambele cazuri, procedura de autorizare va fi reglementată prin ordinul Ministrului Transporturilor.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Gropile de pe străzile din Alba Iulia vor putea fi plombate chiar și la -20 grade Celsius. Mixtură specială, cumpărată pe SEAP

Publicat

Primăria Alba Iulia se pregătește pentru plombarea gropilor și crăpăturilor apărute pe străzile din municipiu în perioada de iarnă 2021-2022. 

Reprezentanții administrației locale au cumpărat vineri, 26 noiembrie, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), 15 tone (600 de saci a câte 25 de kilograme fiecare) de mixtură stocabilă la rece.

Valoarea totală este de 21.900 de lei.

Potrivit producătorului, mixtura se poate folosi cu rezultate bune în toată perioada anului. Mixtura asfaltică stocabilă este destinată reparațiilor durabile, fiind compus din bitum fluxat și aditivi pentru creșterea adezivității.

Mixtura este ideală pentru:

  • Gropi;
  • Crăpături mai mari de 10 – 15 mm;
  • Defecțiuni cu adâncimi de 12 – 15 cm;

Mixtura asfaltică este ușor de aplicat, nu necesită utilaje și nu necesită amorsare prealabilă.

De asemenea, aceasta poate fi aplicată și în timpul iernii, la temperaturi de până la -20 grade Celsius.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate