Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A intrat în vigoare TIMBRUL DE MEDIU. Vezi cum va fi calculată noua taxă

Publicat

Vechea taxă auto va fi înlocuită începând de astăzi cu timbrul de mediu perceput la înmatricularea mașinilor. Noua taxă a intrat în vigoare începând de astăzi iar potrivit formulei de calcul,  suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

Taxa va fi plătită pentru autovehiculele din categoriile M1, M2 şi M3, iar pentru maşinile cu norma de poluare Euro 5, Euro 4 şi Euro 3 se calculează luând în considerare doar emisia de CO2. Pentru cele cu norme de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2, se ţine cont şi de capacitatea cilindrică.

Potrivit formulei de calcul, se ia în considerare emisia de CO2 a autovehiculului, înmulţită cu cu valoarea în euro a fiecărui gram şi cu cota de reducere a timbrului, în funcţie de vechime. Aceasta din urmă se calculează de la data primei înmatriculări a maşinii.
Timbrul de mediu va fi mai scump pentru autovehiculele Euro 3 şi Euro 4 cu motoare diesel. Motivaţia dată de ministrul Mediului, Rovana Plumb, în acest caz este că „emisiile din pulberi sunt mai mari în cazul maşinilor pe motorină”. Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).

Cei care au plătit actuala taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.

Modificările sunt argumentate de Guvern prin faptul că actuala formulă avea valori disproporţionat de mari pentru anumite zone de poluare, care nu ţineau cont de puterea de cumpărare a românilor, conţinea în calculul său, în afară de emisia de CO2, şi capacitatea cilindrică (deşi acest criteriu era deja taxat la impozitul pe maşină, plătit la administraţia locală), era discriminatorie şi atragea ameninţări cu infringementul din partea UE.

Prin aplicarea timbrului de mediu, Fondul de Mediu este estimat să crească faţă de 2012 cu 100 de milioane de lei, dacă românii vor cumpăra aceleaşi tipuri de maşini.

Citeşte mai multe detalii despre formula de calcul şi “ecotichetele” acordate la cumpărarea maşinilor electrice.

Sursa, Realitatea.net.

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax