Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A scăzut numărul de înmatriculări auto. Top 5 mărci în preferințele românilor

Publicat

În septembrie, înmatriculările auto au scăzut cu peste 13% față de luna similară a lui 2020, potrivit celor mai recente date ale APIA, pe baza Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

În prima lună de toamnă au fost înmatriculate în România 10.733 autovehicule noi, cu 13,5% mai puține decât în luna similară a lui 2020.

Dintre acestea, 8.942 au fost autoturisme noi, a căror scădere față de luna septembrie 2020 este de 17,8%.

Top 5 pe mărci este condus de Dacia (2.435 de unități), urmată de Hyundai (894 unități), Toyota (783 unități), Volkswagen (589 unități), și Ford (569 unități).

Conform APIA, pe ansamblul primelor 9 luni, autoturismele noi înregistrează o creștere generală de 4,3%.

În perioada ianuarie – septembrie 2021 au fost înmatriculate 305.140 autoturisme rulate, cu 10,7% mai mult comparativ cu perioada similară din 2020.

În ceea ce privește înmatriculările de vehicule comerciale noi (LCV, HCV, Minibus și Bus, precum și vehicule speciale), după un volum de 1.791 unități, înregistrat în luna septembrie (+17,1% față de septembrie 2020), rezultă o creștere generală pe ansamblul anului 2021 de 27,3%.

În ceea ce privește motocicletele, mopedele și ATV-urile noi s-a înregistrat în luna septembrie o creștere de 4,2%% și una de 38,2% pe primele nouă luni din 2021.

sursă: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Șahistul din Alba Iulia, Mihnea Costachi, campion național la Superliga Națională de Șah. Cum și-a dus echipa la victorie

Publicat

Mihnea Costachi a realizat o nouă performanță de excepție devenind campion național cu echipa de club pe care o reprezintă, grație unui meci câștigat chiar de el. 

Cea mai puternică întrecere șahistică din România, Superliga Națională de Șah, s-a desfășurat la Oradea în perioada 21-30 septembrie.

Vezi și VIDEO: Povestea lui Mihnea Costachi, șahistul din Alba Iulia care s-a luptat de la egal la egal cu numărul doi mondial

Mihnea Costachi, legitimat la CSM Unirea Alba Iulia, a făcut parte din echipa clubului CSU ASE Superbet din București, el fiind student la ASE București.

Campionatul a fost disputat de 10 echipe. Mihnea Costachi a câștigat 5 meciuri și a făcut 3 remize (obținând locul I la masa 6) și a reușit să aducă titlul de campion național pentru echipa sa într-un ultim meci disputat pe muchie de cuțit.

Echipa din Arad avea un punct în față, înaintea confruntării finale cu CSU ASE Superbet. Astfel, colegii lui Mihnea aveau nevoie să obțină o diferență totală de două puncte în confruntarea directă cu cei de la Arad.

Mihnea Costachi

La remiză se acordă un punct fiecărui concurent, iar la victorie două puncte pentru câștigător. Astfel, după ce colegii său au făcut remize, Mihnea a reușit o victorie, care i-a propulsat echipa în postura de campioană națională.

Mihnea Costachi, este unul dintre românii care fac istorie pentru șahul românesc. Cea mai recentă mare performanță a sa, o remiză cu numărul doi mondial, Alireza Firouzja, s-a produs la sfârșitul anului trecut, la Campionatele Modiale de șah de la Varșovia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia: Târg de panouri solare, pompe de căldură, soluții pentru eficiență energetică, test drive cu mașini electrice. PROGRAM

Publicat

Panouri solare, pompe de căldură, soluții pentru eficiență energetică în locuințe sau test drive-uri cu autovehicule electrice: toate acestea se vor găsi, în perioada 1-2 noiembrie, la  loc cea de-a zecea ediție a evenimentului „ALBA GREEN ENERGY – Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică” cunoscut anterior ca „Târgul ALEA”.

Evenimentul va avea loc  la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Pentru ediția din 2022 au confirmat participarea mai mulți furnizori de soluții și echipamente pentru producerea energiei din surse regenerabile și eficiență energetică precum și furnizori de autovehicule electrice și sisteme de încăracre. Expozanții vor oferi reduceri comerciale vizitatorilor Târgului dar și premii constând în produse sau servicii, în cadrul unor tombole.

Programul târgului

Sâmbătă – 01 octombrie 2022

Ora 10.00

Deschiderea oficială  a târgului

Ora 12.00

Eco spectacolul grădinițelor

Ora 10.30

Vizitarea standurilor

Ora 19.00

Finalul primei zile a târgului

Duminică – 02 octombrie 2022

Ora 10.00

Vizitarea standurilor

Ora 11.00

„Alba Green Bike Race”, eveniment dedicat elevilor de gimnaziu din Alba Iulia

Ora 12.30

Tombole cu premii oferite de expozanți

Ora 17.00

Închiderea târgului

Ce vor putea vedea cei prezenți la târg

Soluții și echipamente pentru energie verde (panouri solare, pompe de căldură)

Soluții și echipamente pentru eficiență energetică în locuințe

Iluminat eficient

Echipamente pentru încărcarea autovehiculelor electrice

Prezența unor instituții de cercetare (universități tehnice)

Test drive cu autovehicule electrice

Turul vehiculelor electrice

Eco-spectacolul grădinițelor | sâmbătă 01.10 ora 12

Salonul eco-inventica | ora de inventică Q&A sâmbătă, 01.10 ora 14:00

Marșul bicicletelor cu elevi | duminică 02.10 ora 11:00

Tombole cu premii | duminică 02.10 ora 12:30 (extragerea câștigătorilor)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat europarlamentarul Mircea Hava: Vremea sloganurilor, a cuvintelor întortocheate a trecut

Publicat

Suntem în fața unui test pe care nu-l putem rata, un test care va da măsura unității și determinării Europei. Acțiunile și hotărârile noastre de azi implică soarta Europei de mâine, viețile a sute de milioane de oameni care vor să-și recâștige  normalitatea, cu bucurii simple, sătui de haos și incertitudini.

Există atâta știință, documentare și dovezi care ne arată că suntem în fața unei mari crize ce poate inunda un continent puternic într-o mare de slăbiciuni. Dar prea puțină decizie și acțiune, lucru care lasă loc agresivității naționaliste și iraționalului. Nu există remedii spontane, dar există soluții pe care EPP le susține și pe care statele membre pot conta, împreună și fiecare în parte.

Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susține adoptarea rapidă a unor măsuri ferme, care să contracareze efectele inflației, care a afectat toate statele membre, în unele fiind înregistrare și niveluri ce depășesc 20%, măsuri care să atenueze costul ridicat al energiei, precum și măsuri care să atenueze presiunea care, în cea mai mare măsură, se află pe umerii celor cu venituri mici și mijlocii. Structurile de la nivelul UE trebuie să ia măsuri care să producă efecte cât mai rapid și, în același timp, să ofere statelor membre spațiu și un cadru în care fiecare să decidă asupra unor măsuri care să contracareze efectele acestei crize.

PPE solicită Comisiei Europene să ofere statelor membre posibilitatea de a introduce măsuri fiscale, prin care populația și companiile să beneficieze de scutiri și subvenții în domeniul energetic, probabil cel mai afectat și cu impact din această întreagă criză.

PPE solicită tuturor statelor membre să ia în considerare eventuale reduceri la TVA, în special pentru alimente și produsele de bază, pentru a atenua presiunea resimțită cel mai acut în rândul populației cu venituri mici și medii.

Toate solicitările statelor membre, cu privire la subvenționări și excepții de la aplicarea unor taxe, menite să reducă presiunea economică de pe categoriile vulnerabile trebuie soluționate cu celeritate de către Comisie.

Avem nevoie, la nivelul Parlamentului European, de un grup de lucru interministerial, care să reunească membri ai guvernelor din statele membre, care să dezbată și decidă asupra măsurilor luate de fiecare stat și modul în care aceste măsuri au un impact asupra vecinilor și partenerilor din interiorul UE.

EPP susține propunerea Comisiei de a stabili, temporar, o limită în ce privește veniturile obținute din sectorul energetic, în speță din vânzarea de electricitate. Costurile crizei energetice trebuie suportate de toate părțile implicate, atât de către producători și distribuitori, nu doar de consumatorii finali.

Măsurile fiscale luate la nivelul Uniunii, cât și la nivelul fiecărui stat membru, trebuie să țintească cele mai vulnerabile categorii, persoanele cu venituri mici precum și companiile cele mai expuse la criza energetică, nicidecum să se transforme în niște „bonusuri” pentru cei mai puțin afectați.

PPE susține continuarea și intensificarea măsurilor luate de Banca Centrală Europeană, în special măsura de adaptare a ratei dobânzilor, pentru a păstra stabilitatea monedei EURO, deprecierea față de Dolarul American fiind una care ridică semne de îngrijorare, în condițiile în care combustibilii, la nivel global, sunt tranzacționați în dolari.

Nu în ultimul rând, PPE susține o accelerarea RePowerEU!

Vremea sloganurilor, a cuvintelor întortocheate a trecut. Suntem într-o luptă de care pe care, unde determinarea, a fi ferm și a decide pentru binele oamenilor sunt condiții obligatorii. Mai puțin ca ieri, mai mult decât mâine! Nădăjduiesc că Uniunea Europeană își va onora obligațiile și că iarna care va urma va purta stampila echității, a sprijinului și a eficienței.

Mircea Hava europarlamentar PNL

Membru EPP

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Cum arată strada din Alba Iulia, despre care primarul Pleșa spunea că nu va deveni parcare după instituirea sensului unic

Publicat

O stradă din Alba Iulia, cu două benzi și cu trotuare, a ajuns parcare pentru riverani, după ce primăria a transformat-o în stradă cu sens unic. Asta cu toate că primarul Gabriel Pleșa spunea că acest lucru nu se va întâmpla. 

Este vorba despre Strada Nichita Stănescu, pe care s-a instituit sensul unic în urmă cu 9 luni. Administrația locală nu a putut motiva atunci decizia prin studii de trafic sau nevoia de fluidizare a circulației cu date concrete ci doar prin ”dorința unor riverani”.

Decizia a stârnit atunci nemulțumire în oraș și a adus zeci de amenzi șoferilor care au trecut pe acolo fără să observe noul semn.

Întâi sensul a fost dinspre Toporașilor spre Detunata, apoi a fost inversat, din cauză că genera confuzii majore în trafic și elimina ruta alternativă dinspre Micești spre cartierul Cetate, mai ales dimineața.

Timp de luni bune, Poliția Locală trimisă de primărie a pândit zona respectivă, amendând zeci de cetățeni. Au fost inclusiv situații în care polițiștii locali și-au camuflat mașina în spatele unui autoturism parcat la jumătatea străzii.

Ce spunea primarul Gabriel Pleșa: nu va fi parcare

”Da, a fost o solicitare a riveranilor de pe Nichita Stănescu, eu am fost chiar în teren, și dânșii au solicitat nu pentru a parca mașina în fața casei ci îmi arătau la orele 17.00 după masa ce trafic infernal este și în ce viteză se circulă” explica în urmă cu 6 luni, primarul Gabriel Pleșa.

”Nu pentru a parca mașina în fața casei”, spunea primarul, însă a fost contrazis încă din ziua declarației, când pe stradă erau deja parcate mașini.

Treptat, unul dintre sensurile de mers a fost ocupat de mașini, mai ales seara, când toată lumea este acasă.

Măsura i-a mulțumit pe unii, dar i-a nemulțumit pe alții

Primăria a decis să renunțe la sensul unic, dar măsura nu a fost aplicată.

După reacțiile cetățenilor, în ședința comisiei de circulație din 25 ianuarie 2022, a fost aprobată renunțarea la sensul unic, urmând obținerea avizului Poliției Rutiere pentru revenirea la circulația pe ambele sensuri” au transmis reprezentanții instituției, pentru Alba24. Detalii AICI

Măsura nu a fost pusă în practică, tot din cauza presiuilor unor personaje importante care locuiesc pe acea stradă și care nu vor să fie deranjate de trafic sau au nevoie să își lase mașinile pe carosabil.

Sensul unic i-a mulțumit pe unii, dar i-a nemulțumit pe alții: a creat disconfort cetățenilor domiciliați pe străzile Vânătorilor, Detunata, Tulnicului, Toporașilor, Nazareth Illit, Fântânele, etc.

Cu toate acestea, primăria l-a menținut și în final a ajuns exact ceea ce asigura primarul că nu va deveni: o parcare.

Dincolo însă de mulțumirea unora sau a altora, primăria nu a putut pune la dispoziție un document care să arate cum ese motivată necesitatea măsurii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax