Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Absolvenții de liceu, cu premii II, III sau mențiuni la olimpiadele naționale, nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere

Publicat

Absolvenții de liceu, cu premii II, III sau mențiuni la olimpiade, nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere. Această facilitate rămâne valabilă doar pentru cei care obținut premiul I la olimpiadele naționale. Restul vor trebui să susțină concursul de admitere, în funcție de cerințele facultății pe care o aleg.

Noutatea este inclusă în ordinul ME 3693/2024. Acesta aprobă Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat, potrivit edupedu.ro.

Noua metodologie este pentru admiterea la facultate în anul universitar 2025-2026.

Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, la olimpiade școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și/sau premiul I la olimpiade naționale, finanțate de Ministerul Educației)

beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere,

pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale.

Instituțiile de învățământ superior pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”, prevede ordinul citat.

Potrivit metodologiei anterioare, și absolvenții de liceu cu locul II, locul III și mențiune sau medaliile echivalente, obținute la olimpiadele școlare naționale – etapele pe țară, aveau dreptul se înscrie fără concurs de admitere la studii de licență.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate