Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Absolvenții de liceu pot cere bani de la stat indiferent dacă se angajează sau nu. Cum se obţine indemnizaţia de şomaj şi prima de încadrare

Publicat

ajofm alba sediu

ajofm alba sediuAbsolvenții de liceu au posibilitatea de a solicita bani de la stat indiferent dacă se angajează sau nu. Cei care reușesc să se angajeze cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de un an pot solicita o primă de încadrare, iar, dacă nu reușesc să își găsească un loc de muncă pot să obțină indemnizația de șomaj. 

Absolvenții instituțiilor de învățământ care au cel puțin 16 ani și sunt înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pot să obțină o primă de încadrare dacă reușesc să se angajeze cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, prima de încadrare este egală cu valoarea indicatorului social de referință, care, în prezent, este de 500 de lei. Banii se acordă o singură dată.

„Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării”, se precizează în actul normativ. De asemenea, angajarea trebuie să se producă în cel mult 12 luni de la absolvire.

În acest sens, absolvenții trebuie să depună, în maximum 60 de zile de la angajare, la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă în a cărei evidență se află, următoarele acte:

– o cerere-tip;

– actul de identitate (copie);

– actul de absolvire (copie);

– o înștiințare emisă de angajator privind încadrarea în muncă;

– actul în baza căruia absolventul a fost încadrat în muncă (copie);

– o declarație pe propria răspundere a absolventului că la data absolvirii studiilor și în perioada cuprinsă între această dată și încadrarea în muncă nu a avut raporturi de muncă/serviciu, precum și că la data solicitării dreptului nu urmează o formă de învățământ;

– o declarație pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii doi ani acesta n-a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă și nu are obligaţia, potrivit legii, de a o angaja;

– angajamentul absolventului de a restitui banii dacă îi încetează raporturile de muncă/serviciu, mai devreme de 12 luni, în anumite situații.

Dacă primesc indemnizația de șomaj și se angajează în perioada de acordare a acesteia (care este de șase luni), elevii pot să se bucure de o sumă echivalentă indemnizației de șomaj pentru perioada rămasă de la angajare și până la expirarea celor șase luni de acordare a indemnizației de șomaj. Însă regula este valabilă numai dacă absolvenții se angajează cu normă întreagă pentru mai mult de 12 luni. De exemplu, dacă se angajează cu două luni înainte de încetarea plății indemnizației de șomaj, absolventul primește 500 de lei.

Cererea pentru acordarea acestor bani trebuie depusă, conform normelor Legii șomajului, în cel mult 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării, împreună cu:

– o cerere-tip;

– actul de identitate (copie);

– o declarație pe propria răspundere a absolventului că la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de muncă/serviciu, precum și că la data solicitării dreptului și în perioada în care se află în plata indemnizației de șomaj nu urma o formă de învățământ;

– o declarație pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii doi ani de la data angajării acesta n-a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă, nu avea obligația, potrivit legii, de a o angaja și a menţinut raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanei pentru o perioadă de 12 luni, pentru absolvenții care n-au beneficiat de prima de încadrare. Dacă absolvenții au beneficiat de prima de încadrare, condiția de menținere a raporturilor de muncă/serviciu pentru o perioadă de 12 luni se verifică pe baza informațiilor care se pun la dispoziția agențiilor pentru ocuparea forței de muncă de către Inspecția Muncii.

Cele două sume de bani (prima de încadrare și banii pentru cei angajați în timpul acordării indemnizației) nu se acordă, de exemplu, dacă absolvenții deja sunt angajați la data absolvirii studiilor sau dacă la data solicitării banilor urmează o altă formă de învățământ.

Absolvenți sunt considerați, potrivit Legii șomajului, persoanele care au obținut ”o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”.

Dacă în cel mult 60 de zile de la absolvire nu reușesc să-și găsească un loc de muncă potrivit pregătirii lor profesionale, absolvenții de liceu în vârstă de minimum 16 ani pot să ceară indemnizația de șomaj, conform Legii nr. 76/2002. În acest sens, absolvenții trebuie să fie înregistrați la agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia își au domiciliul și să nu realizeze venituri (sau să realizeze venituri din activități autorizate de maximum 500 de lei).

Potrivit normelor Legii șomajului, absolvenții ”se consideră că nu au reușit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București ori la alți furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditați în condițiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiției de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă”.

Astfel, dacă nu se înregistrează în termenul de 60 de zile de la absolvire, elevii nu mai pot cere indemnizația de șomaj. Dacă respectă termenul indicat, aceștia pot cere indemnizația în cel mult 12 luni de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire.

Absolvenții de liceu care vor să se înregistreze la agențiile teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au nevoie de trei documente, conform unui comunicat recent al agenției bucureștene pentru ocuparea forței de muncă, acestea fiind:

– actul de identitate (original și copie);

– actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii (original și copie);

– o adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.

Dacă în 60 de zile de la absolvire nu reuşesc să se angajeze, absolvenții pot cere indemnizația de şomaj. Aceasta se acordă pentru șase luni și este o sumă fixă lunară, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință, adică 250 de lei pe lună. Pe deasupra, absolvenții aflați în căutarea unui loc de muncă pot să se bucure de informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională sau chiar consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.

Absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani, pot să ceară, de asemenea, indemnizația de șomaj, precum și prima de încadrare sau suma pentru angajarea în timpul primirii ajutorului de șomaj.

sursa: avocatnet.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

HOROSCOP 8-14 august: Săptămâna va aduce liniștirea lucrurilor și lecții pentru cei rebeli. Care este ziua cea mai „electrizantă”

Publicat

Este săptămâna care va aduce liniștirea lucrurilor și lecții pentru cei rebeli. Va scoate la suprafață tendința de a dramatiza la unii și va ”învăța minte” pe cei cărora le place să tragă de timp.

Cei care nu sunt hotărâți și cei care nu știu să iubească au și ei lecții în acest interval! 

Pe 11 August, una dintre cele mai ”electrice” zile ale săptămânii, vom simți cu toții mari schimbări. Și de energie și de stare și de pofte. Luna plină în Vărsător va răscoli această axă: Leu – Taur – Scorpion – Vărsător, iar următoarele 2 săptămâni vor fi pline de decizii.

Femeile vor fi mult mai orgolioase sau mai agresive, începând cu aceeași dată și tot ele vor încerca să domine.

Manifestările artistice, spectacolele vor fi bine cotate și vor reveni între plăcerile noastre pentru următoarele 3 -4 săptămâni.

Horoscop 8-14 august: Berbec

Luna ta plină va fi despre maturizarea proiectelor tale și de coerența ta în împlinirea scopurilor pe care ți le-ai propus de ceva vreme.

Nu pierde timpul doar la distracție sau cu prietenii, ci vezi mai atent ce dorești de la viitorul tău. Posibilă cotitură importantă!

Horoscop 8-14 august: Taur

horoscop taur

Multă încordare și multe confruntări pentru tine în această săptămână. Fii atent la evoluția ta și fă mai multe pentru a evolua.

Ieșirea din confort va fi premiată, iar rigiditatea îți va aduce lecții mari. Familia are nevoie de tine.

Horoscop 8-14 august: Gemeni

horoscop gemeni

Veți fi mai mulțumiți de calitatea dialogurilor voastre și mai deschiși în vorbire. Multe satisfacții își vor face loc în mintea voastra.

Pentru cei care au tras de timp în privința unui drum, se va produce o schimbare majoră!

Horoscop 8-14 august: Rac

horoscop rac

Soluțiile la probleme nu vor întârzia să apară. Pentru următoarele 2 săptămâni vei ieși din multe încercări!

Atenție să nu fii mână largă la cheltuieli și adună-te să poți rezolva cât mai repede ceea ce îți doreai să rezolvi de luni bune sau de ani!

Horoscop 8-14 august: Leu

horoscop leu

Astrele sunt prietenele tale în această perioadă. Doar nu dramatiza și evită despărțirile, mai ales dacă orgoliul te împinge.

Vrei să pui la punct viața de cuplu și să dai o lecție persoanei iubite. Vezi totuși să nu fii prea acid!

Horoscop 8-14 august: Fecioară

horoscop fecioara

Dacă ai avut unele probleme de sănătate în ultima perioadă, ele încep să se stingă și îți recapeți forma.

Dar peste toate este momentul în care trebuie să îți refaci bateriile și să te încarci bine cu energie pozitivă!

Horoscop 8-14 august: Balanță

horoscop balanta

Luna plină îți va face curat în viața emoțională. Probabil că vrei să îți alegi mai cu atenție prietenii.

În plus, pentru tine distracția se încheie și trebuie să te apuci serios de treabă! Ai de ales!

Horoscop 8-14 august: Scorpion

horoscop scorpion

Lecții de personalitate și multe de adus la zi și pentru tine. Vrei să fii mai respectat și vrei mai multă onoare.

Dar pentru asta trebuie să ieși de pe fundul lacului la suprafață și să te expui la lumină, să fii la propriu și la figurat în ”lumina reflectoarelor”!

Horoscop 8-14 august: Săgetător

horoscop sagetator

Ai stat prea relaxat în sinea ta și ai lăsat de azi pe mâine cam multe. Trebuie să pui punctul pe ”i” în mai multe discuții și să iei atitudine.

Nu renunța încă la vacanță! Drumurile sunt cele mai bune prietene pentru tine!

Horoscop 8-14 august: Capricorn

horoscop capricorn

Investițiile și cheltuielile te trag de mânecă. Trebuie să lași banii să circule și să îți dai voie să ieși din zgârcenie!

Ai de făcut multe plăți întârziate și nicicum nu trebuie să mai tragi de timp.

Horoscop 8-14 august: Vărsător

horoscop varsator

Multe îți vor fi potrivnice și ai senzația că ești copleșit de reproșuri și de nemulțumiți! Posibil să fie undeva la mijloc dreptatea și să trebuiască să te schimbi cu adevărat!

Sau dacă nu vrei să te schimbi, măcar să evoluezi! Luna plină te muștruluiește bine tocmai pentru a te pune la transformări!

Horoscop 8-14 august: Pești

horoscop pesti

Dacă poți să ieși din tiparele trecutului, atunci luna plină va fi prietena ta. Fie ai o perioadă de recentrare și de revenire, fie o perioadă de probleme de sănătate!

Ai nevoie să ieși și tu din ”trasul de timp” pentru a te proteja de autosabotaj, mai ales!

Horoscop realizat pentru cititorii Alba24, de astrolog Maria Sârbu

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE FOTO INCENDIU la Bistra. Un bărbat, scos din flăcări de polițiști. Focul a mistuit o casă, o anexă și un adăpost de animale

Publicat

Un incendiu a izbucnit duminică, în jurul orei 15:40, în localitatea Bistra – Valea Dobrii. Flăcările au mistuit o locuință, o anexă și un adăpost de animale.

Până la momentul sosirii pompierilor, un bărbat de aprox. 50 de ani a fost scos din flăcări de polițiști. Acesta a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe 35% din suprafața corpului.

UPDATE, ora 21:15 – Potrivit ISU Alba, incendiul este lichidat.

Forțele prezente la locul producerii evenimentului încă lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de incendiu.

Au ars:

  • o casă de locuit – aprox. 70mp;
  • un adăpost de animale – aprox. 40 mp;
  • o anexă gospodăreasca- aprox. 20mp.

Până la momentul ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării, o victimă de sex masculin, aprox. 50 ani, a fost extrasă din locuință, de către echipajul IPJ prezent la fața locului.

Victima a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe aprox. 35% suprafața corpului.

UPDATE, ora 16:15 – Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă la o casă de locuit și o anexă gospodărească. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la nivelul anexei gospodărești și la nivelul acoperișului locuinței.

La momentul de față se lucrează la localizarea incendiului.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Bistra – Valea Dobrii.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o casă de locuit.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de furtună în Alba, până la ora 22:00. Averse, descărcări electrice și vijelii

Publicat

Meteorologii au emis duminică seara o atenționare Cod Galben de furtună valabilă în mai multe zone din județul Alba, între orele 21:00 și 22:00.

Potrivit ANM, sunt vizate localitățile Alba Iulia, Sebeș, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Daia Română, Sântimbru, Ciugud, Berghin și Cut.

Se vor semnala averse ce vor acumula 20…25 l/ mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Suntem tot mai puțini: Șapte comune din Alba au pierdut peste jumătate din populație, în ultimii 30 de ani

Publicat

Șapte comune din județul Alba au rămas fără mai bine de jumătate din populație, în ultimii 30 de ani. 

La nivel național sunt circa 10 localități care au pierdut cel puțin 70% din populație, în perioada 1992 – 2022, scrie Hotnews.ro.

De asemenea, în peste 30 de localități din România locuiesc acum cu 60-70 % mai puțini oameni, iar în total, în peste 3.200 de așezări din țară populația s-a împuținat.

TOP localități din Alba care au pierdut cei mai mulți locuitori în perioada 1992 – 2022:

  • Râmeț: – 56,79 %
  • Mogoș: – 56,43 %
  • Întregalde: – 54,59 %
  • Ceru-Băcăinți: – 54,55 %
  • Ohaba: – 54,35 %
  • Ocoliș: – 52,65 %
  • Crăciunelu de Jos: – 50,75 %

La nivel național, în ultimii 30 de ani, primele 100 de localități care au pierdut cei mai mulți locuitori au rămas în total fără echivalentul populației unui județ mai modest (de circa 300.000 de locuitori).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax