Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Academicianul Dinu C. Giurescu, în sprijinul desemnării oraşului Alba Iulia drept capitală administrativă a Regiunii Centru

Publicat

Academicianul Dinu C. Giurescu susţine desemnarea capitalei administrative a Regiunii Centru la Alba Iulia. Într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului din București, alături de deputatul PNL Dan Simedru, acesta a prezentat argumentele în susţinerea acestei idei.

Academicianul Dinu C. Giurescu a subliniat faptul că regionalizarea este un proces necesar, dar care nu trebuie să fie pripit, ci unul bine gândit, sub toate aspectele sale.  Teoria academicianului se bazează pe argumente istorice, arheologice, antropologice, iar în logica acesteia cea mai importantă idee este aceea a creării în cadrul regiunilor a capitalelor multiple, care vor oferi posibilitatea dezvoltării unor centre puternice, cu atribute diferite. În acest fel, puterea și resursele nu ar fi concentrate într-un singur oraș. Astfel de abordări există, sunt puse în practică în Statele Unite ale Americii de exemplu, unde  capitalele administrative nu sunt stabilite în orașele cele mai bine dezvoltate din punct de vedere economic sau cu cel mai mare număr de locuitor. De pildă, capitala administrativă a statului New York este la Albany, cea a Texasului la Austin și nu la Houston, cel mai dezvoltat oraș al statului.

În opinia academicianului, în Regiunea Centru, ar trebui să existe trei centre: cel politico-administrativ la Alba Iulia, centrul cultural la Sibiu şi cel economic la Braşov. Totodată, istoricul susține ferm și cu argumente necesitatea păstrării judeţelor, a căror tradiție istorică merge până în secolul al XIV-lea şi care și-a dovedit eficiența. Chiar dacă, inițial, comuniștii le-au desființat, la mai puțin de două decenii de la acea reorganizare administrativ-teritorială, au repus județele în drepturi, ele redevenind ceea ce sunt și în prezent.

În completarea argumentației academicianului Dinu C. Giurescu, deputatul PNL Dan Simedru a precizat că regionalizarea este un test decisiv, pe care clasa politică îl dă nu numai în fața cetățenilor, ci și în cea a istoriei. Deputatul liberal a criticat atitudinea oficialilor Ministerului Administrației Publice și Dezvoltării Regionale, din cauza căreia „Alba Iulia, oraşul simbol al României, pleacă cu un dezavantaj major din cauza unor aşa-zise criterii de evaluare subiective, politicianiste şi netransparente. Scoaterea din urnă doar a Sibiului și a Braşovului, aruncarea orașului Alba Iulia la gunoi este revoltătoare nu numai pentru românii de aici, ci și pentru întreaga Românie”. Deputatul PNL Dan Simedru a expus argumentele Alba Iuliei și a precizat că „pe lângă aceste argumente istorice, Alba Iulia are în prezent argumentul unei infrastructuri rutiere și feroviare modernizată, este la intersecția a două autostrăzi și cel mai important argument al prezentului este sediul unor importante instituții regionale care au sedii proprii și care au specialiști formați pentru implementarea programelor operaționale europene: A.D R. Centru, OIR POSDRU Centru, Centrul Regional APDRP, precum și Curtea De Apel Alba”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax