Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Acces cu prioritate la casierii pentru femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii mici. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

Femeile gravide dar și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani ar putea avea prioritate la casieriile instituțiilor publice și la cele ale unităților comerciale, prevede un proiect legislativ înregistrat recent la Senat. 

Proiectul de lege privind accesul cu prioritate a femeilor însărcinate sau a persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani a fost înregistrat pe 14 martie la Senat pentru dezbatere.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, USR, PSD și UDMR, în România, legislația privind accesul prioritar poate fi considerată ca un pas în plus în domeniu, oferind drepturi legale suplimentare persoanelor încadrate în diferite categorii de incapacitate (discriminare pozitivă).

„Această discriminare pozitivă este social și cultural acceptată, fiind parte din regulile de comportament social cotidian, din codul bunelor maniere sau ca gest de amabilitate/diferență uzuală în cele mai multe societăți”, explică parlamentarii, în expunerea de motive.

Prioritate la casieriile instituțiilor publice și la cele ale unităților comerciale

Potrivit proiectului, femeile însărcinate și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor avea prioritate la casieriile instituțiilor publice și la cele ale unităților comerciale publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea.

De asemenea, angajații instituțiilor publice și cei ai unităților comerciale vor avea obligația de a prezenta la casele de marcat/casierii sau acolo unde se înfăptuiește serviciul oferit de aceștia, afișe la vedere, care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Excepție fac cazurile în care instituțiile publice dețin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Nerespectarea obligațiilor menționate anterior va constitui contravenție. Amenda aplicată în aceste cazuri va fi cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Minim două locuri de parcare rezervate pentru femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani

În spațiile de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale unităților comerciale publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate, vor fi amenajate, rezervate și semnalizate, cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate și/sau persoane însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Amenzi uriașe pentru cei care nu amenajează locurile de parcare

Potrivit proiectului, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de a amenaja locurile de parcare va constitui contravenție și va fi sancționată cu amendă între 20.o00 și 100.000 de lei.

De asemenea, încălcarea obligației de a rezerva ori semnaliza locurile de parcare urmează să fie sancționată cu amendă între 2.000 și 5.000 de lei.

Conducătorii auto care folosesc, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile însărcinate și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor fi sancționați cu amendă între 500 și 2.500 de lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens. Sumele obținute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax