Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Acces public la date despre legăturile cu Securitatea ale persoanelor cu anumite funcţii. Proiect adoptat la Camera Deputaților

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, propunerea legislativă care instituie registrul public al lucrătorilor Securităţii şi extinderea dreptului cetăţenilor şi al presei la informaţiile privind legăturile cu fosta Securitate ale persoanelor aflate în anumite demnităţi şi funcţii publice prin posibilitatea verificării calităţii rudelor acestora până la gradul III.

Termenul de dezbatere şi vot pe iniţiativa legislativă a fost depăşit în 29 octombrie şi aceasta se consideră adoptată în condiţiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţie, a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele interimar al Camerei, Sorin Grindeanu.

Proiectul urmează să meargă la Senat pentru dezbatere, care este cameră decizională.

„Pentru a asigura dreptul la accesul la informaţii de interes public, orice cetăţean român, precum şi presa scrisă şi audiovizuală, partidele politice, organizaţiile neguvernamentale legal constituite, autorităţile şi instituţiile publice au dreptul de a fi informate la cerere, în legătură cu existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii a rudelor de până la gradul al III-lea ale persoanelor care ocupă următoarele demnităţi sau funcţii: preşedintele României, deputat şi senator în Parlamentul României, membru al Parlamentului European, membru al Guvernului, Avocatul Poporului, primar”, prevede proiectul iniţiat de deputatul USR Claudiu Năsui.

Potrivit proiectului, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii va publica pe pagina proprie de internet un registru public al tuturor lucrătorilor Securităţii.

Registrul public permite interogarea după nume şi, dacă este cazul, după următoarele criterii: funcţia sau demnitatea pe care o ocupă sau a ocupat-o şi legătura de rudenie până la gradul III cu persoanele care au ocupat sau ocupă demnităţile sau funcţiile respective, mai prevede proiectul.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Informatia

    vineri, 05.11.2021 at 09:57

    Intrebare la radio Erevan : – E drept ca in Romania va fi mai bine ? Raspuns : – In Romania, a fost deja mai bine !

  2. pilu

    vineri, 05.11.2021 at 13:49

    Esec total ! Acum colaboratorii nu mai au dosare, din aia vechi au mai ramas putini, asa ca se poate adopta fara nici un pericol. Acum sunt mai multi ca pe vremea lui Ceasca, pentru ca sunt platiti. D’aia de la an la an se maresc consistent bugetele lor. Amintiti-va ca pe vremea lui Oprea aproape toate nevestele potentatilor politici erau pe lista de plata ca informatori. Nici acum nu-i mai bine.

  3. Rahatul

    vineri, 05.11.2021 at 16:20

    Asta ati votat, mancati tot aia !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax