Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ACCIDENT la Galda de Jos: Tânără rănită după ce două maşini s-au lovit, la intersecţia cu un drum secundar


Publicat

pompier

ACCIDENT - O tânără a suferit leziuni în urma unui accident rutier petrecut joi, pe raza comunei Galda de Jos. Aceasta era pasageră într-o maşină care a fost lovită de un autoturism al cărui şofer nu a dat prioritate, la intersecţia cu un drum secundar.

Potrivit IPJ Alba, joi, 12 noiembrie, la ora 9.48, la intersecţia Drumului Judeţean 107 cu un drum secundar, M.I., de 59 de ani, din comuna Galda de Jos, în timp ce conducea un autoturism, nu a acordat prioritate unui autoturism condus din sens opus de M.A.F., de 23 ani, din Alba Iulia, intrând în coliziune cu acesta.

În urma accidentului, o tânără de 23 de ani, din judeţul Vrancea, pasageră în cel de-al doilea autoturism, a suferit leziuni corporale uşoare.

Cei doi conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri.

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Rugăciunea ”Tatăl Nostru” se modifică, pentru slujbele catolice, începând din 29 noiembrie. Ce verset se schimbă

Publicat

Rugăciunea „Tatăl Nostru” se modifică din 29 noiembrie. Atunci va fi prima duminică a noului an liturgic după ritul roman sau latin în care noua rugăciune intră în vigoare în majoritatea eparhiilor italiene.

Celelalte biserici vor avea timp să se pună în temă cu noile formule până la Paștele 2021.

Din cea mai celebră rugăciune din lum, este eliminat versetul „nu ne duce în ispită”, care devine „nu ne abandona ispitei”.

Anunțul inițial a fost făcut în 28 ianuarie, de arhiepiscopul Bruno Forte, al arhidiecezei de Chieti, în numele Conferinței Episcopale Italiene. Noua formulare este mai aproape de intențiile lui Isus, a spus acesta.

B. Forte: «Din fidelitate față de intențiile exprimate de rugăciunea lui Isus și față de originalul grec. În realitate, textul grecesc folosește un verb care înseamnă literalmente ”a ne duce, a ne conduce”.

Traducerea latină ”inducere” putea să facă referință la omologul grecesc. Dar, în italiană ”indurre” înseamnă ”a împinge la…”, la urma urmei, a face în așa fel încât aceasta să se întâmple. Rezultă ciudat, de aceea, faptul că-i putem spune lui Dumnezeu ”nu ne împinge să cădem în ispită”.

Pe scurt, traducerea cu ”nu ne împinge la…” nu rezultă a fi una fidelă».

O modificare care privește în esență traducerea din textul original în greaca veche. Dorită puternic de Papa Francisc, noua versiune a fost deja adoptată de alte conferințe episcopale în respectivele lor limbi.

Potrivit teologului, în spaniolă, limba cea mai vorbită de catolicii planetei, se spune: ”Fă să nu cădem în ispită”. În franceză, după multe încercări, s-a trecut de la o traducere care spunea ”Nu ne supune ispitei” la formularea actuală: ”Nu ne lăsa să intrăm în ispită”.

Așadar, ideea de exprimat este aceasta: Dumnezeul nostru, care este un Dumnezeu bun și mare în iubire, face în așa fel încât noi să nu cădem în ispită. Propunerea mea personală era să se traducă prin ”Fă să nu cădem în ispită”, dar cum în Biblia aprobată de Conferința Episcopală Italiană (CEI) traducerea aleasă a fost ”Nu ne abandona în ispită”, în cele din urmă episcopii, ca să respecte corespondența dintre textul biblic oficial și Liturgie, au preferat această ultimă versiune».

În vederea Crăciunului, ar putea exista un nou protocol pentru cea mai ascultată (și aglomerată) Liturghie a anului. CTS și CEI ar putea întocmi câteva indicații, de la program până la prezență, de la coruri la procesiuni.

Printre problemele care urmează a fi rezolvate, de exemplu, cea a programului cu o posibilă prelungire de o oră sau două, pentru seara de 24 decembrie, a măsurilor de restricție (astăzi la ora 22:00), pentru a garanta participarea la „Liturghia de la miezul nopții”.

Ar trebui să aibă loc controale riguroase la intrări, respectând numărul maxim al celor care pot sta într-o biserică, garantând distanțarea socială pentru toți. Indicațiile ar putea fi impuse pentru persoanele care pot sta în altar și pentru coriști potrivit Rador, care citează agenția italiană ANSA.

Surse: ziare.com, Vatican News, Rador

Sursă foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Radu Tuhuț: Protejarea pădurilor, reducerea poluării, ieftinirea și extinderea rețelelor de gaz, obiective esențiale ale PSD (P)

Publicat

Partidul Social Democrat va acorda o atenție deosebită protejării mediului înconjurător și reducerii poluării, prin susținerea transportului verde și eliminarea surselor de poluare. Pădurile noastre sunt importante surse de oxigen, pe care suntem obligați să le protejăm și să începem reîmpădurirea, dacă ne pasă de generația viitoare.

”Viitorul guvern trebuie să fie un partener al tuturor administrațiilor locale și județene, astfel încât prin eforturi comune, cu fonduri europene sau guvernamentale, oamenii să beneficieze gratuit de reabilitarea termică a locuințelor, mijloace de transport electrice și extinderea zonelor verzi. Introducerea gazului metan în Munții Apuseni este un proiect pentru care am luptat cu sufletul din postura de primar și o voi face, în continuare, din funcția de parlamentar, cu gândul la toți moții noștri”, a spus Radu Tuhuț, candidat la funcția de deputat.

Partidul Social Democrat va asigura:

1) STOPAREA DEFRIȘĂRILOR ȘI PROTEJAREA PĂDURILOR, prin dezvoltarea sistemului informatic de urmărire a materialului lemnos și revitalizarea aplicației „Radarul Pădurilor”. Stoparea exportului de lemn brut, concomitent cu reîmpădurirea masivă, în viziunea europeană aplicată companiilor: „Tai un copac, plantezi doi”.

2) REDUCEREA POLUĂRII ÎN MARILE ORAȘE, PRIN SUSȚINEREA TRANSPORTULUI VERDE ȘI ELIMINAREA SURSELOR DE POLUARE. Susținerea autorităților locale de a cumpăra mijloace de transport în comun electrice, extinderea pistelor de biciclete, închiderea depozitelor de gunoi care nu îndeplinesc condițiile legale.

3) SPRIJIN PENTRU CONSUMATORII VULNERABILI atât pentru plata facturilor la energie, dar și pentru investiții în izolarea termică a locuințelor. Uniunea Europeană asigură finanțare pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, iar viitorul Guvern trebuie să fie un partener al administrațiilor care au nevoie de sprijin.

4) GAZ ROMÂNESC MAI IEFTIN PENTRU ROMÂNI – Creșterea capacității de extracție a gazelor naturale, în special din Marea Neagră. Racordarea la rețeaua națională de gaze a 1 milion de familii până în 2024. Program Național de revitalizare a Petrochimiei naționale pentru valorificarea gazului intern în producția de îngrășăminte.

5) INVESTIȚII ÎN SOLUȚII ENERGETIC PRIETENOASE CU MEDIUL – Construirea de capacități de producție a energiei electrice și în cogenerare pentru marile orașe din România, precum București, Constanța, Timișoara, Iași și Craiova. Susținerea achiziției de automobile electrice.

Pe 6 decembrie vă îndemnăm să votați Partidul Social Democrat, să votați pentru siguranța unui trai mai bun!

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

-CUI mandatar financiar județean 11200020

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO-VIDEO: Bosch a inaugurat propriul centru medical, la Blaj. Servicii medicale gratuite pentru angajați și familiile acestora

Publicat

Bosch investește în sănătatea și siguranța angajaților săi și deschide propriul centru medical în Blaj. Angajații și membrii de gradul I ai familiilor acestora vor beneficia de servicii medicale gratuite. Unitatea de producție Bosch din Blaj este una dintre puținele fabrici Bosch din lume care oferă astfel de beneficii pentru angajaţii săi.

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, a inaugurat miercuri la Blaj, un nou Centru Medical. Clădirea Centrului se întinde pe o suprafatață totală de 600 de metri pătraţi şi afişează un regim de înălţime de parter plus etaj unde se regăsesc cabinete medicale de specialitate, medicina muncii, săli de curs, sală de gimnastică, vestiare, dar şi un cabinet dedicat pentru testare Covid-19.

„La momentul deschiderii spitalului Robert-Bosch din Stuttgart în 1940, Robert Bosch a declarat: „Cu toţii ar trebui să încercăm să îmbunătăţim situaţia actuală: nimeni nu ar trebui să se mulțumescă doar cu ce a realizat, ci ar trebui să se straduiască întotdeauna să devină mai bun.” Vorbele sale ne-au servit drept motivaţie și de aceea, chiar de la deschiderea unităţii noastre de producţie în Blaj, am înființat un cabinet medical la noi în fabrică”, a spus Dirk Arnold, director tehnic al fabricii Bosch din Blaj.

„Astăzi, odată cu inaugurarea oficială a centrului medical, serviciile de sănătate devin mai abordabile şi mai uşor de accesat”, a adăugat Dirk Arnold.

 

Astfel, adiţional aspectelor strict legate de medicina muncii, centrul medical facilitează angajaţilor şi rudelor acestora de gradul întâi, acces gratuit la servicii medicale oferite de o echipă pluridisciplinară de medici specializaţi în: dermatologie, endocrinologie, ginecologie, medicină internă, neurologie, ORL, urologie, ortopedie, psihiatrie, oncologie, cardiologie, intervenţii chirurgicale minore, nutriţie, boli infecţioase sau pneumonologie. Mai mult, angajaţii vor beneficia, anual şi cu titlu gratuit, de un set complex de teste medicale. Integrarea diferitelor domenii medicale într-o singură locație permite îngrijirea interdisciplinară a beneficiarilor, motiv pentru care tratamentele de tip psihoterapie și recuperare medicală sunt, de asemenea, incluse în pachetul de beneficii.

„În strânsă colaborare cu partenerul nostru instituţional Elisa Med, putem oferi acum o gamă mai largă de servicii medicale nu doar angajaţilor noştri, ci şi familiilor acestora. În contextul actual al pandemiei de COVID, utilizăm deja cabinetul de testare din cadrul centrului și avem în vedere asigurarea sănătăţii angajaţilor noștri”, a conchis Dirk Arnold.

Ca parte integrantă esențială a programului de sănătate oferit de fabrica Bosch din Blaj, centrul organizează, cu titlu gratuit, cursuri de prevenţie și educație pentru sănătate, cum sunt cele de nutriție, creştere a copilului, prim ajutor sau managementul stresului.

În plus, centrul medical oferă angajaților posibilitatea de a accesa, în baza unor reduceri generoase și programări prioritare, servicii extra precum: tratamente dentare, peste 300 de tipuri de teste de laborator, radiologie și imagistică medicală sau tratamente regenerative şi antiaging.

Mai mult decât atât, prin intermediul Telemedicinei, un proiect IoT, angajaţii fabricii Bosch din Blaj au posibilitatea de a se conecta la o rețea largă de specialiști pentru interpretarea rezultatelor investigaţiilor de laborator sau a radiografiilor, serviciu la care angajații și familiile lor ar fi avut acces doar prin intermediul deplasărilor în alte localităţi şi cu un efort financiar crescut.

 

„Cel mai mare beneficiu al centrului medical îl reprezintă accesul la o gamă largă de servicii medicale de specialitate, acces care până astăzi ar fi necesitat vizite în orașele centre universitare, ceea ce implică atât timp, cât și costuri”, a declarat Catalin Rusu, responsabil pentru evaluări cerinţe legale în departamentul pentru sănătate, siguranță și mediu în cadrul fabricii Bosch din Blaj.

Unitatea de producție din Blaj în continuă dezvoltare

Fabrica Bosch din Blaj și-a început activitatea în anul 2007, deservind sectorul tehnologiei industriale. La Blaj, Bosch produce componente pentru industria auto: o gamă largă de senzori precum și componente electronice pentru grupul motopropulsor. Tot la Blaj, compania implementează soluții de industrie 4.0, precum si sisteme de monitorizare a producției și soluții inteligente pentru sudura cu laser. Unitatea s-a dezvoltat într-un ritm accelerat în decursul anilor. Mai mult, fabrica Bosch din Blaj este una dintre cele trei fabrici Bosch din Europa unde se produc senzori de noxe, o componentă esențială a inovației revoluționare aduse de companie în sfera tehnologiei diesel, și una dintre singurele două locații Bosch de pe continent în care se fabrică module electronice pentru cutia de viteze automată.

Bosch vine în întâmpinarea nevoilor angajaţilor

Fabrica Bosch din Blaj acordă o atenție specială echilibrului dintre viața profesională și cea personală, oferind angajaților săi o gamă largă de beneficii precum: program de lucru flexibil, 25 de zile de concediu anual, bonusuri de relocare şi recomandare, transport gratuit, programe de instruire și dezvoltare, cantină în incinta fabricii şi servicii medicale gratuite.

 

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de 25 de ani şi numără peste 8.000 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2018, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 452 milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,2 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Mai multe informaţii pe www.bosch.ro.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 410.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2018). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vânzări de peste 78,5 miliarde de euro în 2018. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, oraşe inteligente, mobilitate conectată şi industrie conectată. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 460 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 68.700 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 130 locaţii din lume.

Compania a fost înfiinţată în 1886 la Stuttgart de către Robert Bosch (1861-1942), sub denumirea „Atelier de mecanică fină și inginerie electrică”. Structura specială a acţionariatului Robert Bosch GmbH asigură libertatea antreprenorială a grupului Bosch, permiţând companiei să planifice pe termen lung şi să facă investiţii semnificative pentru asigurarea viitorului său. 92 de procente din acţiunile Robert Bosch GmbH sunt deţinute de fundaţia caritabilă Robert Bosch Stiftung GmbH. Majoritatea drepturilor de vot sunt deţinute de Robert Bosch Industrietreuhand KG, un trust industrial. Funcţiile de conducere antreprenorială ale grupului sunt îndeplinite de acest trust. Restul de acţiuni sunt deţinute de familia Bosch și de Robert Bosch GmbH.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

7 avantaje pe care le poate avea coloratul pentru adulți (P)

Publicat

Credeți că a petrece ore întregi colorând este doar o distracție a copilăriei? Mai gândiți-vă o dată!

Cărțile de colorat pentru adulți s-au răspândit la nivel național, unele apar chiar pe listele bestseller-urilor. Cu nenumăratele beneficii pentru sănătate, ar putea fi timpul să scoateți câteva fișe de colorat, creioane și markere.

Ceea ce a fost odinioară o activitate care ne-a distrat pe atât de mulți dintre noi în copilărie, reapare ca o tendință pe care din ce în ce mai mulți adulți sunt dispuși să o încerce. Elementele terapeutice la care apelează părinții ca să-și păstreze copiii liniștiți, sunt acum aplicate adulților, pentru a-i distrage de la presiunile zilnice ale vieții.

Acestea fiind spuse, iată principalele 7 beneficii ale coloratului pentru adulți:

Creierul se simte ușurat, intrând într-o stare meditativă

Nivelul de stres și anxietate are potențialul de a fi redus

Gândurile negative sunt expulzate, pe măsură ce vă încărcați cu cele pozitive

Concentrarea pe prezent vă ajută să vă calmați gândurile

Deconectarea de la tehnologie promovează crearea în locul consumului

Coloratul poate fi făcut de oricine, nu doar de artiști sau de tipuri creative

Este un hobby care poate fi luat cu dvs., oriunde ați merge

Cărțile de colorat destinate adulților nu sunt cărțile obișnuite pe care le-ați cumpăra copilului dvs. Acestea oferă o calitate superioară a hârtiei, modele complexe și o selecție mai largă de teme. Fie că sunteți un mare fan Harry Potter, al orașelor, florilor, animalelor sau mandalelor, vă garantăm că există o planșă de colorat pentru dvs.

Ca și în cazul oricărei tendințe majore, există critici. În timp ce unii terapeuți s-au pronunțat puternic împotriva denumirii coloratului ca o formă de terapie, există alții care aprobă această tendință. Principalul aspect, asupra căruia toți artiștii terapeuți par să se pot pună de acord, este că există un contrast puternic între beneficiile coloratului pentru adulți și profesia de artoterapie.

American Art Therapy Association definește terapia prin artă ca „o profesie de sănătate mintală în care clienții, facilitați de terapeutul de artă, folosesc mijloacele de artă, procesul creativ și opera de artă rezultată pentru a-și explora sentimentele, a reconcilia conflictele emoționale, a încuraja conștiința de sine, a gestiona comportamentul și dependențele, a dezvolta abilități sociale, a îmbunătăți orientarea către realitate, a reduce anxietatea și a crește stima de sine.”

După cum puteți vedea, una dintre problemele majore ale asocierii coloratului cu terapia prin artă este că nu există nicio interacțiune între un terapeut de artă și pacient, care facilitează creșterea emoțională a pacientului. Fișele de colorat pot fi o completare a terapiei prin artă, dar nu sunt un înlocuitor.

Mulți susțin că coloratul este o formă de meditație. Când meditați, creierul dvs. intră într-o stare relaxată, concentrându-se asupra prezentului și blocând gândirea continuă pe care o experimentăm cu toții. Drept urmare, ajungeți la o stare de calm care vă ușurează creierul de stresurile zilnice ale vieții.

Dr. Stan Rodski, un neuropsiholog care are, de asemenea, propria sa linie de fișe de colorat pentru adulți, spune că coloratul provoacă o mentalitate relaxantă, similară cu ceea ce ați obține prin meditație. Neuropsihologul menționează în continuare că „la fel ca meditația, coloratul ne permite să ne oprim creierul de la alte gânduri și să ne concentrăm asupra momentului. Sarcinile cu rezultate previzibile, cum ar fi coloratul sau tricotatul, pot fi adesea calmante.”

Psihologia din spatele modului în care coloratul ajută la reducerea stresului și a anxietății

Majoritatea dintre noi știm pur și simplu că ne place să colorăm. Scoaterea instrumentelor noastre preferate de colorat și completarea unui design abstract ne menține concentrat asupra activității la îndemână. Fie că suntem singuri sau cu un grup de prieteni, experimentăm un sentiment de ușurare și ni se oferă o pauză de la problemele vieții.

Dar psihologic, ce se întâmplă în corpurile noastre pentru a ne permite să ajungem la acest stat pașnic? Clinica Cleveland a fost interesată de acest subiect și a împărtășit câteva gânduri perspicace din partea psihologului Scott M. Bea, Psy.D.

Conform articolului, coloratul „relaxează creierul. Când gândurile sunt concentrate pe o activitate simplă, creierul tinde să se relaxeze.” Dr. Bea menționează că „nu suntem deranjați de propriile noastre gânduri și aprecieri. Dificultățile vieții se evaporă din conștientizarea noastră și atât corpul nostru, cât și creierul nostru pot găsi acest lucru foarte satisfăcător.”

Când colorăm, ne scoate în evidență copilul interior. Ne amintim de zilele în care viața era simplă și cea mai mare îngrijorare a noastră era vizionarea emisiunii noastre preferate de desene animate. În plus, „concentrarea asupra colorării unei imagini poate facilita înlocuirea gândurilor și imaginilor negative cu cele plăcute”, a declarat pentru Medical Daily doctorul Joel Pearson, un om de știință de la Universitatea New South Wales din Australia.

Coloratul îi împiedică temporar pe oameni să își continue „dialogul interior și să se angajeze profund într-o activitate care îi îndepărtează de fluxul de gânduri și emoții negative care uneori le pot domina viața.”

Nu este un secret faptul că atenția este cheia pentru atingerea nivelurilor de stres reduse. În loc să ne îngrijorăm cu privire la deciziile luate în trecut sau cu lucrurile prea departe în viitor, atenția ne menține dedicați prezentului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate