Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Accident rutier în apropiere de Cricău. Un pieton a fost acroșat de mașina condusă de un tânăr de 21 de ani


Publicat

Un accident rutier s-a produs luni, 9 noiembrie 2020, în jurul orei 11.40, pe DJ 107 H, în afara localității Cricău, județul Alba.

Potrivit polițiștilor, un tânăr de 21 de ani, din comuna Întregalde, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Galda de Jos – Cricău, a părăsit partea carosabilă și l-a acroșat pe un bărbat de 56 de ani, din comuna Galda de Jos, care se deplasa pe marginea dreaptă a drumului.

În urma accidentului, bărbatul de 56 de ani a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Atât conducătorul auto cât și pietonul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Foto: ArhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Proiect de lege pentru interzicerea fondului clasei și al școlii. Consiliul Elevilor: sunt prevăzute amenzi de până la 2000 lei

Publicat

sala clasa liceu examen

Consiliului Național al Elevilor (CNE) anunță că recent a fost depus la Parlament un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, ce vizează interzicerea colectării fondului clasei, respectiv al școlii.

Inițiativa legislativă prevede că aceia care le pretind părinților fondul clasei/școlii vor putea fi sancționați cu până la 2.000 de lei.

Reprezentanții elevilor susțin că practica de colectare a fondului clasei, respectiv al școlii, „reprezintă o modalitate prin care este sprijinită corupția în unitățile de învățământ”, potrivit edupedu.ro.

Elevii amintesc că educația ar trebui să fie gratuită, conform art. 32, alin. (4) din Constituția României, „însă, din păcate, în cele mai multe dintre unitățile de învățământ, formele de sprijin financiar din partea actorilor implicați în procesul educațional reprezintă o normalitate. Astfel, fie că este vorba despre cumpărarea materialelor necesare desfășurării orelor de curs, fie că vorbim despre renovarea sălii de clasă sau de sprijinul pentru plata serviciilor de pază, părinții sunt cei care investesc sume considerabile de bani.”

Consiliul Național al Elevilor solicită Parlamentului Românie adoptarea inițiativei legislative în cel mai scurt timp.

„La inițiativa Consiliului Național al Elevilor a fost depusă o inițiativă legislativă care interzice în mod explicit colectarea fondului clasei și fondului școlii în unitățile de învățământ. Cei care fac acest lucru vor putea fi sancționați cu până la 2000 de lei. Consiliul Național al Elevilor a început lupta împotriva corupției școlare, iar acesta e doar primul demers pe care îl vom realiza în acest scop”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU cu Ioan Dîrzu, candidat PSD la Camera Deputaților. „Sunt în favoarea supraimpozitării pensiilor speciale” (P)

Publicat

Candidatul PSD Alba la Camera Deputaților, Ioan Dîrzu, a fost prezent vineri, în redacția alba24.ro pentru un interviu video. 

Aflat la finalul celui de-al doilea mandat, deputatul PSD de Alba a făcut un scurt bilanț al inițiativelor legislative pe care le-a avut în Parlament și a prezentat câteva dintre realizările lui din ultimii ani. În ceea ce privește subiectul pensiilor speciale, Ioan Dîrzu a spus că drepturile nu pot fi anulate, însă pot fi impozitate gradual.

Referitor la județul Alba, Dîrzu a spus care sunt principalele nevoi de dezvoltare din zona noastră și ce s-ar putea face din acest punct de vedere. Deputatul a prezentat și câteva măsuri importante care pot fi luate în domenii precum infrastructură, economie – investiții, agricultură, educație și sănătate.

De profesie medic veterinar, Ioan Dîrzu susține că vaccinarea trebuie să aibă loc, explicând că vaccinurile au scăpat omenirea de foarte multe boli. Potrivit acestuia, cei care refuză să se vaccineze, din diverse motive, trebuie să își asume consecințele deoarece vor încărca sistemul de sănătate și vor crea costuri suplimentare.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ZILE LIBERE pentru părinți, când nu se face școală față în față. Modificări în legislație, promulgate de președintele Iohannis

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă prin care se acordă zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, dacă se limitează sau suspendă activităţile didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2.

Legea extinde această facilitate şi în cazul părinţilor ai căror copii suferă de o boală cronică, chiar dacă nu sunt suspendate cursurile.

Actul normativ are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARSCOV-2, precum şi părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat, ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere o persoană adultă încadrată în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

Prevederile se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară; b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere. Deputaţii au introdus şi condiţia ca locul de muncă ocupat să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

De asemenea, prin excepţie, „beneficiază de aceste prevederi şi părintele sau reprezentantul legal al cărui copil, cu vârsta de până la 12 ani, înscris în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară, suferă de o boală cronică, indiferent dacă activităţile didactice au fost sau nu au fost limitate ori suspendate”, cu condiţia ca celălalt părinte să nu beneficieze de aceste zile libere.

Angajatorul este obligat să acorde zilele libere, dacă angajatul solicită acest drept. Prin excepţie, însă, este nevoie de acordul angajatorului în cazul angajaţilor din unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare, din unităţile cu foc continuu, din unităţile de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din reţeaua de transport feroviar, din unităţile care asigură transportul în comun şi serviciul de salubrizare a localităţilor, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, din unităţile de comerţ alimentar, servicii financiare, distribuţie de carburanţi, producţie şi distribuţie de medicamente şi echipamente sanitare, precum şi în cazul personalului din unităţile farmaceutice.

Angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere. În situaţia în care unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută. În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Modificări la Legea Minelor. Deputatul Sorin Bumb: 45% din valoarea redevențelor rămâne la primării, 35% la consiliile județene

Publicat

b

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi o nouă lege, care modifică Legea Minelor, permițând o mai bună administrare a resurselor naturale.

Potrivit deputatului de Alba, Sorin Bumb, cele mai importante modificări vor aduce mai mulți bani administrațiilor locale, deoarece 45% din valoarea redevențelor – acele taxe pe care firmele de exploatare le plătesc pentru că folosesc resursele naturale de suprafață – rămâne la primării, 35% merge la consiliile județene și 20% merge în bugetul central.

Până acum, toți banii mergeau la București. Legea este foarte importantă deoarece cele mai multe balastiere și exploatări de piatră se află pe teritoriul comunelor, care acum vor putea beneficia direct de venituri la bugetul local, de pe urma acestor activități. În plus, va crește rata de încasare a acestor redevențe, deoarece ele pot fi urmărite acum direct de la nivel local.

”Am lucrat îndelung la aceste modificări în cadrul Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, tocmai pentru a crea un cadru legislativ modern, care să ne permită să ne protejăm resursele și să le putem exploata corect, în beneficiul oamenilor și al comunităților pe al căror teritoriu ele se află.

Alte modificări importante se referă la exploatarea haldelor de steril, din care pot fi recuperate, cu noile tehnologii disponibile acum, minereuri valoroase, respectând condițiile de mediu.

În județul Alba avem mai multe astfel de locații și există interes din partea investitorilor care vor crea locuri de muncă și venituri în bugetele locale.

De asemenea, am reglementat redeschiderea perimetrelor miniere închise nejustificat în trecut, adică acele perimetre miniere rentabile, din care avem și în județul Alba, dar care au fost închise și au rămas așa, din cauza unor legi învechite și prost făcute.

Legea este mult mai complexă și va permite reluarea activității în anumite perimetre miniere, inclusiv în județul Alba, precum și creșterea capacității de producție a Cuprumin, fapt care înseamnă încă un pas către realizarea unui combinat de prelucrare a minereului de cupru în Munții Apuseni.

Sunt reglementări care generează venituri și locuri de muncă și care ne vor ajuta să nu mai depindem de alții pentru gestionarea bogățiilor noastre” a transmis deputatul Sorin Ioan Bumb, președintele Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate