Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Accidentul aviatic din Apuseni: ANCHETA, preluată de procurorii militari din Bucureşti. Vor fi audiate persoane din instituţii centrale

Publicat

YouTube video

De marţi, ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni este preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare. Procurorul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a transmis că instituţia şi-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei, pentru că „se impune audierea unor persoane din cadrul unor instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă”.

UPDATE: Procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, la Sibiu, că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru„.

„Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului/ Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi în final se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane”, a declarat Lazăr, citat de Mediafax.

„În final va trebui să se dea o soluţie, să se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atribuţii în acest domeniu şi să se clarifice dacă ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate şi depuse la dosar sau au acţionat cu întârziere şi atunci ar exista o anumită culpabilitate pentru anumite persoane”, a mai spus procurorul şef.

Potrivit acestuia, “în continuare urmează o altă fază a anchetei în care vor fi audiate persoanele care au avut atribuţii de serviciu pentru a pregăti avionul de zbor, Romatsa, apoi persoanele care au coordonat în cadrul celulelor din instituţiile centrale”.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Secţia de urmărire penală au încheiat un prim stadiu al cercetărilor  în dosarul nr. 41/P/2014 privind accidentul aviatic din data de 20 ianuarie. Până acum, au finalizat cercetările de la locul producerii accidentului, ridicarea mijloacelor materiale de probă, audierea persoanelor vătămate în accident, a persoanelor care au participat, în diferite calităţi la operaţiunile de salvare, medici de urgenţă etc.

Au fost audiaţi 28 de martori din personalul ISU, SMURD, silvic, jandarmi, localnici precum şi cele 5 persoane vătămate.

S-a dispus efectuarea de rapoarte medico-legale, s-au solicitat şi depus documentele relevante de la instituţiile în cauză, se mai arată într-un comunicat al Parchetului.

Mijloacele materiale de probă ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS şi staţia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmând a fi  trimise spre examinare la un laborator de specialitate.

Din actele de urmărire penală realizate până în prezent a rezultat că se impune audierea unor persoane din cadrul unor instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, persoane având calităţi ce atrag competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , Secţia parchetelor militare.

Acesta este motivul pentru care, prin ordonanţa din 4 februarie a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a acestei cauze în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare care va continua ancheta în cauză.

YouTube video

Citeşte şi Accidentul aviatic din Apuseni: Medicul Sorin Ianceu spune că a sunat la 112 şi a dat coordonatele și localităţile zonei în care s-a prăbuşit avionul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax