Connect with us
Advertisement

Eveniment

Acciza la bere va crește gradual. Marcel Ciolacu: Sunt ”vești bune”. Modificările sunt cerute de industrie

Acciza la bere va crește

Publicat

Acciza la bere va crește: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat modificări la calcului accizei la bere, pe care le-a numit „veşti bune”. „Alte veşti bune vin în privinţa accizei la bere”, a spus acesta, la începutul ședinței de Guvern de miercuri. Concret, este vorba despre o creștere graduală a accizelor, față de un alt mod de calcul care există în prezent. 

„Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflaţia pe ultimele 12 luni, calculată în septembrie anul anterior”, a spus premierul, potrivit Mediafax.

În context, Marcel Ciolacu a anunțat propunerea unui alt model de calcul, „de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate”.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, în prezent accizele la bere sunt următoarele:

  • 4,62 lei/hl 1 grad Plato;
  • 2,54 lei/hl 1 grad Plato pt. bere produsa de micii producători independenți cu o producție anuală ce nu depășeste 200 mii hl.

Există și o metodologie de calcul a accizelor pentru produsele din această grupă.

Acciza la bere va crește gradual după următorul tabel, potrivit unei anexe dintr-o OUG, obținute de Alba24.

Un grad Plato este o unitate de măsură utilizată pentru a indica concentrația de zaharuri fermentabile dintr-un lichid. Este esențial în procesul de fabricare a berii, deoarece determină potențialul de alcool al berii.

Concret, un grad Plato reprezintă un procent de zaharuri dizolvate în lichid. De exemplu, un must de bere cu 12° Plato conține aproximativ 12 grame de zaharuri dizolvate la fiecare 100 de grame de lichid.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement