Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Achitare în dosarul interceptărilor telefonice ilegale, la Curtea de Apel Alba. Trei inculpați au primit amendă administrativă


Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat, vineri, o primă sentință în dosarul interceptărilor telefonice ilegale. Trei dintre inculpați, acuzați de infracțiuni privind siguranța națională, au scăpat doar cu amendă administrativă.

Este vorba despre E. C. B., A. A. P. și D. M., care au recunoscut faptele de care sunt acuzați. Instanța a procedat la disjungerea cauzei pentru cei trei și a dispus achitarea acestora: „„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulate de inculpaţi. În baza art. 11 pct.2 lit.a raportat la art. 10 lit.b/1 C.pr.pen. şi art. 18/1 C.pen. achită pe inculpaţii B., D. şi P., în baza art. 91 C.pen. aplică inculpaţilor sancţiune cu caracter administrativ a amenzii. Dispune confiscarea telefoanelor” se arată în minuta pe scurt a sentinței judecătorești.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reamintim că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus trimiterea în judecată a 43 de inculpaţi, pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, constând în realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice.

Potrivit procurorilor, „în fapt, se reţine că inculpatul N.D. O. a deţinut, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă şi a discuţiilor ambientale.
Procurorii DIICOT au identificat 42 de inculpaţi, printre care un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri, care au achiziţionat de la inculpatul N.D. O. una dintre cele trei variante ale programului, compatibile cu dispozitivele ce folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile.
Inculpaţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane-ţintă şi au utilizat produsele software, realizând interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de către alte persoane.
Softul oferit de inculpat era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.
Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat al informaţiilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate şi transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul-ţintă.
Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale, iar varianta ProX asigura şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului-ţintă. În prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea/primirea unui apel telefonic.
Aplicaţia conferea utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, de natură să genereze implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri.
Procurorii DIICOT au trimis cauza, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Alba Iulia”.

La începutul lunii iunie 2010, 36 de persoane din mai multe judeţe au fost aduse la audieri la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă. Printre cei audiaţi s-au aflat şi două persoane din Alba Iulia, jurnalistul Radu Ciobotea, ca parte vătămată şi Ioan Simu Hughiş Apăvăloaei, patronul firmei de cablu H.C.C. din Alba Iulia, pe numele acestuia din urmă existând şi propunerea de arestare preventivă. Procurorii de la DIICOT Alba, Hunedoara şi Iaşi au efectuat atunci 53 de percheziţii domiciliare în imobilele aparţinând învinuiţilor, printre care una şi în Alba Iulia, la locuinţa lui Ioan Simu. Potrivit DIICOT, învinuiţii au achiziţionat de la hunedoreanul N. D. O.  aplicaţii pe care le-au instalat pe telefoanele-ţintă ale victimelor şi cu ajutorul unor aplicaţii software au făcut interceptări ilegale ale convorbirilor şi SMS-urilor. În general, se pare că aplicaţiile erau cumpărate şi folosite de soţii care îşi suspectau partenerul de viaţă de infidelitate şi de oameni de afaceri care nu aveau încredere în parteneri.

Vă  prezentăm comunicatul Curții de Apel Alba Iulia:

În dosarul cunoscut opiniei publice ca Dosarul interceptărilor telefonice ilegale, au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia 43 de inculpaţi acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, constând în: realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice.

La termenul de judecată din 18.05.2012 3 dintre inculpaţi au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală în baza prevederilor art.3201 din Codul de Procedură Penală. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 5 inculpaţi şi pronunţarea unei sentinţe în data de 1.06.2011.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia din 1.06.2012 în rezumat:

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât achitarea celor 3 inculpaţi (în baza art. 10 lit.b/1 C.pr.pen. şi art. 18/1 C.pen. – faptele săvârşite de inculpaţii nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni) şi a aplicat inculpaţilor sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii în cuantum de 1000 de lei. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus şi confiscarea telefoanelor utilizate la săvârşirea faptelor.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Considerentele care au stat la baza hotărârii instanţei vor putea fi făcute publice după ce aceasta va fi motivată.

Judecarea dosarului cu ceilalţi 40 de inculpaţi va continua la Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecătorul la care a fost repartizat până în prezent acest dosar a formulat cerere de abţinere motivat de faptul că a pronunţat la data de 1.06.2012 în dosarul disjuns din dosarul iniţial sentinţa de condamnare a celor 3 inculpaţi care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată. Curtea de Apel Alba Iulia a admis în 5.06.2012 cererea de abţinere a judecătorului. În urma repartizării aleatorii a cauzei, dosarul a fost repartizat la alt judecător iar termenul de judecată următor a fost stabilit pentru data de 4.09.2012.

Pentru mai multe detalii privind acuzaţiile aduse inculpaţilor se poate vedea comunicatul de presă din 5.11.2010 publicat pe site-ul D.I.I.C.O.T., http://www.diicot.ro/.”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

729 de cazuri noi de COVID în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 729 cazuri noi de persoane infectate cu COVID – 19, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Potrivit datelor oficiale furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, până sâmbătă, 15 mai 2021, pe teritoriul României  au fost confirmate 1.071.334 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.023.822 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 29.485 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 14.05.2021 (10:00) – 15.05.2021 (10:00) au fost raportate 72 de decese (33 bărbați și 39 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș și Municipiul București.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.872. Dintre acestea, 784 sunt internate la ATI.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

36 de noi cazuri de COVID în județul Alba. Ce incidența este în fiecare localitate în parte

Publicat

36 de noi cazuri de COVID-19 au fost depistate în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de reprezentanții DSP Alba, sâmbătă 15 mai. 

În total, de la începutul pandemiei, în județul Alba, 21077 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea, 19939 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 660 decese. Vineri, in Alba au fost prelucrate 479 probe (182 la DSP si 297 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 210274.

De asemenea DSP Alba a transmis și incidența cazurilor pe fiecare localitate în parte

Lista localităților din care provin cazurile

Aiud 2

Alba Iulia 10

Blaj 3

Cugir 1

Ocna Mureș 4

Sebeș 2

Câlnic 2

Jidvei 3

Lupșa1

Sălciua 1

Sâncel 1

Șibot 1

Unirea 3

Valea Lungă 1

Vințu de Jos 1

Incidența cazurilor

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Hotărârea CNSU prin care se renunţă la mai multe restricţii începând cu 15 mai, publicată în Monitorul Oficial

Publicat

Hotărârea CNSU din 14 mai 2021 privind prelungirea stării de alertă prin care se renunţă la mai multe restricţii începând cu 15 mai a fost publicată în Monitorul Oficial.

Hotărârea prevede că de sâmbătă se elimină restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, iar masca nu mai e obligatorie în spaţiile publice neaglomerate.

AICI : DOCUMENT – LISTA COMPLETĂ a măsurilor care intră în vigoare din 15 mai și planurile de relaxare a restricțiilor până în august

Astfel, se elimină restricţiile referitoare la portul măştii în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să fie aplicată în continuare în spaţii publice – pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun.

Se elimină şi restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii a persoanelor şi restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21,00.

„Începând cu data de 15.05.2021, se propune menţinerea portului măştii de protecţie, în spaţiile deschise, doar în staţiile pentru transportul în comun, pieţe, târguri şi zonele în care sunt desfăşurate mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, sau alte tipuri de întruniri, pe perioada desfăşurării acestora, precum şi alte zone cu potenţial de aglomerare. (…)

Citește și Concediul de vară 2021: Condiții de călătorie în Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia și alte destinații preferate de români

Începând cu data de 15.05.2021 se propune eliminarea interdicţiei de circulaţie a persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în toate localităţile, precum şi a restricţiilor privind programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

Începând cu data de 15.05.2021, se propune organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului”, prevede hotărârea adoptată de Guvern.

Totodată, hotărârea mai prevede că începând de sâmbătă pot desfăşura activităţi operatorii economici în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană.

„Începând cu data de 15.05.2021 se propune permiterea desfăşurării programului cu publicul, în intervalul orar 5,00-24,00, a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, se mai arată în hotărârea adoptată de Executiv.

Totodată, începând cu data de 15.05.2021 se propune permiterea desfăşurării activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

15 mai – Prima zi de relaxare: nu mai purtăm mască în aer liber și putem merge la spectacole și la activități sportive, în anumite condiții

Practic, în lista măsurilor privind relaxarea sunt incluse doar persoanele vaccinate și care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau un test rapid nu mai vechi de 24 de ore și ies din calcul persoanele care au trecut prin boală.

Se elimină restricțiile privitoare la purtarea măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice, piețe, târguri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Se elimină restricțiile privitoare la circulația pe timp de noapte a persoanelor.

Se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21.

Se stabilește programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor și teraselor în intervalul orar 5 – 24.

Se creează posibilitatea ca în spațiile deschise competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului.

Participarea va fi, însă, permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane, iar organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private sunt permise numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.

Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene cu un număr de participanți de maxim 50 de persoane în interior și de maxim 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ / localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

Se permite activitatea cu publicul operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și / sau fitness fără a depăși 50% din capacitatea maximă în județele / localitățile unde incidența la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim 7 mp pentru fiecare persoană.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și / sau fitness fără a depăși 70% din capacitatea maximă în județele / localitățile unde incidența la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 mp pentru fiecare persoană dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Surse: Agerpres, Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Italia anulează mini-carantina pentru persoanele care vin din UE, inclusiv din România. Intrarea în țară se face cu test negativ

Publicat

Italia anulează solicitarea de carantină pentru vizitatorii din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Israel care au teste negative pentru coronavirus, în încercarea de a atrage turiști în această vară, anunță thelocal.it.

„Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat un decret care prevede intrarea din țările din UE și din spațiul Schengen, precum și din Marea Britanie și Israel, cu un test negativ, depășind sistemul actual de mini-carantină”, ​​a spus un purtător de cuvânt.

Citește și LISTA ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic. Noi criterii. CONDIȚII pentru cei care vin din zonele roșie, galbenă, verde

Vizitatorii din aceste țări au fost obligați până acum să intre într-o carantină de cinci zile și sa facă două teste pentru coronavirus.

Acum, vizitatorii vor trebui doar să prezinte dovada unui rezultat negativ al testului, deși vineri nu au fost disponibile imediat alte detalii.

Citește și Concediul de vară 2021: Condiții de călătorie în Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia și alte destinații preferate de români

De asemenea, Italia dorește să le permită turiștilor din Statele Unite, Canada și Japonia să intre în țară fără carantină, dacă au fost vaccinați, a spus premierul Mario Draghi.

În timp ce primul pas este vaccinarea cât mai multor rezidenți ai Italiei înainte de vară, a spus Draghi, el a indicat, de asemenea, că Italia își va revizui regulile stricte de intrare din străinătate.

Conform noilor reguli care intră în vigoare de duminică, Italia va extinde și așa-numitele zboruri „fără Covid”, în prezent în vigoare către și dinspre Statele Unite ale Americii, către Canada, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

În același timp, măsurile care blochează sosirile din Brazilia au fost extinse.

Italia: Revenirea turiștilor este crucială

Mario Draghi a declarat că revenirea turiștilor este crucială pentru recuperarea celei de-a treia economii din zona euro, care a fost una dintre țările UE cele mai afectate de coronavirus.

Terasele cafenelelor și restaurantelor au fost redeschise în „zonele galbene” ale Italiei luna trecută, iar muzeele și cinematografele s-au redeschis, dar interdicția de circulație în timpul nopții, după ora 22:00, a rămas valabilă.

Italia: 26 de milioane de vaccinați din 60 de milioane

Rata infecțiilor din Italia a încetinit în ultimele săptămâni, iar până în prezent, aproximativ 26 de milioane de doze au fost administrate în țara cu 60 de milioane de locuitori, iar aproximativ opt milioane de persoane sunt complet vaccinate.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate