Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Acordarea ajutoarelor de urgență pentru persoane sau familii sărace, la Sebeș. Care sunt condițiile și sumele maxime prevăzute

Publicat

Persoanele sau familiile sărace din municipiul Sebeș pot beneficia de ajutoare de urgență din partea Primăriei. Acestea vizează acoperirea unei părți din valoarea pagubelor produse de calamități naturale sau incendii, acordarea de ajutoare pentru medicamente, dispozitive sau investigații medicale, pentru acoperirea cheltuielilor de înmormântare sau pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. 

Consilierii locali din Sebeș au votat în ședința de marți, 31 ianuarie, un proiect privind stabilirea situațiilor deosebite și a metodologiei în vederea acordării ajutoarelor de urgență din bugetul local, persoanelor singure sau familiilor din municipiu sau localitățile aparținătoare.

Potrivit documentului, pentru depășirea unor situații de dificultate și pentru a reduce riscul de marginalizare și excludere socială, acordarea ajutoarelor de urgență se face în următoarele condiții:

Calamități naturale, incendii

În baza procesului verbal încheiat de echipa de intervenție, ajutorul constă în decontarea până la 60% din valoarea pagubelor produse de evenimente neprevăzute, valoarea fiind comunicată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau alte instituții abilitate de a consemna unul dintre incidente.

Situație medicală deosebită

Situație medicală deosebită apărută ca urmare a unor afecțiuni acute sau cronice, certificate prin acte medicale doveditoare.

Astfel, se pot acorda ajutoare de urgență pentru medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale (proteze, etc.), transport și investigații medicale (RMN, CT, analize, etc.), accesul la servicii medicale asigurate prin casa de sănătate, precum și pentru intervenții ale căror costuri nu sunt acoperite sau sunt compensate parțial de asigurările sociale de sănătate.

În cazul achiziționării medicamentelor, materialelor sanitare, recomandate de medic, se acordă ajutor de urgență pentru rețete a căror valoare depășește 100 de lei.

Ajutorul de urgență acordat pentru investigații medicale și dispozitive medicale a căror valoare depășește 4.000 de lei, va fi de 50% din valoarea totală a acestora.

Pot beneficia de acest ajutor de urgență persoanele singure sau familiile care dispun de un venit lunar net de până la 1.300 de lei/membru de familie. O persoană singură sau familie aflată în situație de risc de acest tip poate beneficia de un singur ajutor de urgență într-un an calendaristic.

Situația deosebită în care se află persoana singură sau familia ca urmare a decesului unei alte persoane din familie

Situația deosebită în care se află persoana singură sau familia ca urmare a decesului unei alte persoane din familie, în cazul în care aparținătorii legali nu-și pot îndeplini obligațiile familiale privind înmormântarea, din cauza veniturilor reduse.

Pot beneficia de acest ajutor de urgență persoanele singure sau familiile care cumulat îndeplinesc următoarele condiții:

  • dispun de un venit net/membru de familie de până la 1.300 de lei/lună ab24
  • să nu existe un contract de întreținere între persoana decedată și solicitanții ajutorului de înmormântare
  • persoana care solicită ajutorul de înmormântare să nu beneficieze de această formă de prestație din partea altor instituții de stat sau private

Ajutorul de urgență constă în decontarea până la 2.000 de lei a cheltuielilor de înmormântare, pentru susținătorii legali ai defunctului sau pentru persoanele care au suportat cheltuielile de înmormântare, chiar dacă între ele nu există grad de rudenie, cu condiția justificării lor (pe baza facturii emise de firma de specialitate).

Situația deosebită în care se află persoana singură sau familia ca urmare a decesului unui beneficiar al venitului minim garantat

Ajutorul de urgență constă în decontarea până la 2.000 de lei a cheltuielilor de înmormântare pentru susținătorii legali ai defunctului sau pentru persoanele care au suportat cheltuielile de înmormântare, chiar dacă între ele nu există grad de rudenie, cu condiția justificării lor (pe baza facturii emise de firma de specialitate).

Situație deosebită – decesul unei persoane cu identitate necunoscută

Cheltuielile de înmormântare, de strictă necesitate, vor fi suportate integral din bugetul Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș, până la 2.000 de lei.

Situație deosebită – situație de dificultate care ar pune în pericol dezvoltarea armonioasă a copilului

Situație de dificultate care ar pune în pericol dezvoltarea armonioasă a copilului datorită problemelor financiare cu care se confruntă familia, în vederea prevenirii abandonului școlar, etc.

Pot beneficia de acest ajutor de urgență familiile (monoparentale, familiile cu peste doi copii) fără venituri sau care dispun lunar de un venit net/membru de familie de până la 1.300 de lei/lună.

Ajutorul de urgență se acordă în cuantum de 300 de lei/copil, pentru achiziționarea de alimente, îmbrăcăminte, rechizite, produse de igienă, etc., în funcție de nevoile identificate în urma efectuării anchetei sociale.

Familiile cu copii aflate într-o situație de vulnerabilitate, care din cauza veniturilor insuficiente nu pot beneficia de condiții minime de siguranță și confort (locuință degradată, lipsa obiectelor de mobilier de strictă necesitate, etc.), pot beneficia de ajutor de urgență în cuantum de maxim 10.000 de lei.

O familie aflată în situație de risc de acest tip poate beneficia de maxim două ajutoare de urgență într-un an calendaristic.

Acordarea ajutorului de urgență pentru persoana singură/familia aflată într-una dintre situațiile deosebite prezentate mai sus se face sub condiția achitării obligațiilor de plată față de bugetul local.

Metodologia privind acordarea ajutoarelor de urgență din bugetul local, persoanelor singure sau familiilor din municipiul Sebeș sau localitățile aparținătoare. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax