Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Acordarea ajutorului social, condiţionată de 5 zile muncă pe lună. Proiectul ajunge la vot final în Parlament


Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Proiectul prin care persoanele asistate social sunt obligate să presteze activități în folosul primăriei de care aparțin, cel puțin 5 zile pe lună, ajunge la vot final în Camera Deputaţilor.

Parlamentari PMP propun ca, pentru sumele acordate ca ajutor social, fiecare persoană care a împlinit 18 ani din familia respectivă, aptă de muncă, să aibă obligația de a presta lunar câte 5 zile de muncă pentru lucrări sau acțiuni de interes local, la solicitarea primarului, scrie legestart.ro.

Activitățile se vor desfășura fără depășirea regimului normal de lucru și cu respectarea tuturor normelor de securitate și de igină a muncii, pe baza unor planuri pe care edilul este responsabil să le întocmească. Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede acum ca o singură persoană din familia beneficiară să aibă aceste obligații.

Iniţiativa a fost respinsă de Senat, dar poate deveni lege dacă este aprobată de Camera Deputaților.

În legătură cu acest proiect, Guvernul a menționat că și legea actuală prevedea obligativitatea ca fiecare persoană aptă de muncă să presteze muncă în interes local, dar organismele europene specializate din domeniu au cerut Comisiei Europene emiterea unor dispoziții conform cărora aceste reglementări pot fi interpretate ca “muncă forțată”. Astfel, adoptarea unor măsuri asemănătoare ar încălca tratatele la care țara noastră este parte: “Din aceste considerente reglementarea a fost modificată, pe baze echitabile, orele de muncă fiind efectuate ca echivalent al sumelor primite cu titlu de ajutor social, în comparație cu salariul minim brut pe țară garantat în plată”, mai susține Guvernul, care a dat aviz negativ propunerii legislative.

Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat

Art. 6 – Alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(2) Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, fiecare dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, câte 5 zile de muncă, la solicitarea primarului, pentru acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii.”

Art. 6 – Alin. (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(3) Fac excepție de la prevederile alin. (2) familiile pentru care ajutorul social rezultat din calcul este de până la 50 lei/lună, pentru acestea, zilele de muncă se stabilesc trimestrial și se efectuează în prima lună de plată.”

Totodată, nu sunt considerate apte de muncă persoanele care au în îngrijire copii în vârstă de până la 7 ani, care sunt în concediul de îngrijire a copillui până la 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, care, în majoritate, sunt contribuabili la bugetul de stat prin plata impozitelor ca salariați sau activități similare.

Art. 15, alin. (6) și (7) vor avea următorul cuprins:

“(6) Refuzul nejustificat al unui loc de muncă oferit sau refuzul nejustificat de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage suspendarea plății ajutorului social.

(7) Refuzul nejustificat repetat de 3 ori al unui loc de muncă oferit și/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă conduce la încetarea dreptului ajutorului social.”

Inițiativa legislativă va fi analizată mai întâi de comisiile de specialitate din Camera Deputaților, care vor da rapoartele asupra proiectului în termenul de 30 de zile, apoi va intra la votul final.

surse: cdep.ro, legestart.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Femeie rănită în accident la Sebeș. Mașina în care se afla, lovită de un autoturism al cărui șofer nu a dat prioritate

Publicat

O femeie a fost rănită în accident rutier la Sebeș. Se afla într-o mașină care a fost lovită de un autoturism al cărui șofer nu a dat prioritate într-o intersecție.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, în jurul orei 10.30, un bărbat de 83 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism pe strada Mureșului din municipiu, ajuns la intersecția cu strada Mihail Kogălniceanu, nu ar fi acordat prioritate de trecere unui autoturism, condus de un bărbat de 30 de ani, din Zlatna, intrând în coliziune cu acesta.

În urma accidentului rutier, o femeie  de 29 de ani, din Zlatna, pasageră în cel de-al doilea autoturism, a suferit leziuni corporale și a fost transportată la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Accident în Blaj: Fată de 12 ani, acroșată de o mașină. Minora traversa strada regulamentar

Publicat

O fată de 12 ani a fost rănită într-un accident rutier petrecut în Blaj și a fost transportată la spital. Minora traversa strada regulamentar, potrivit Poliției.

Accidentul s-a petrecut miercuri, în jurul orei 8.00.

Potrivit IPJ Alba, un bărbat de 66 de ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism pe strada Clujului din municipiu, la intersecția cu strada Morii, ar fi acroșat o minoră de 12 ani, din municipiu, care se afla în traversarea străzii prin loc permis, semnalizat corespunzător cu marcaj și indicator rutier.

În urma accidentului rutier, minora a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

AJOFM Alba: Cum se poate deconta indemnizația acordată angajaților în perioada reducerii timpului de muncă. Acte necesare

Publicat

ajofm alba sediu

AJOFM Alba comunică angajatorilor procedura prin care se poate deconta indemnizația de 75% din salariu pentru salariați, dacă au redus timpul de muncă, în perioada stării de alertă.

În cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului.

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Indemnizaţia de mai sus este suportată de angajator şi se achită la data plăţii salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru şomaj după îndeplinirea de către angajator a obligaţiilor declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Documentele necesare angajatorilor pentru decontarea indemnizației se vor descărca din plarforma aici.gov.ro, vor fi completate în format „PDF inteligent”, încărcate şi transmise agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă prin intermediul aceleiaşi platforme.

AJOFM recomandă angajatorilor să încarce în platforma aici.gov.ro doar formularele electronice în format “PDF inteligent” cu toate câmpurile completate.

Pentru o bună funcționalitate a formularelor PDF, angajatorilor li se recomandă să nu utilizeze browserul pentru deschidere ci să folosească aplicații dedicate (ex: Adobe Reader).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi tineri din Constanța reținuți de polițiștii din Alba Iulia. Au furat mai multe trabucuri dintr-o benzinărie

Publicat

mascati, politie

Patru tineri din Constanța au fost ridicați miercuri seara de polițiști și jandarmi, din zona blocurilor M din Alba Iulia și duși la audieri la sediul central. 

Aceștia erau căutați de forțele de ordine pentru un furt din stația de carburanți OMV. 

Mai exact, angajații de la OMV au alertat prin 112 că mai multe persoane au sustras din benzinărie câteva cutii de trabucuri.

CITEȘTE ȘI: Operațiune a polițiștilor și jandarmilor din Alba Iulia, în cartierul Cetate. Patru bărbați au fost reținuți și duși la audieri

Pe baza informațiilor primite, în aproximativ 30 de minute polițiștii au descoperit mașina cu care tinerii s-au deplasat la benzinărie.

La audieri s-a stabilit că doar doi dintre cei patru tineri au participat la furt.

Aceștia au sustras din stația de carburanți, opt pachete de trabucuri în valoare de 1.000 de lei.

Momentan cei doi tineri au fost reținuți pentru o perioadă de 24 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate