Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Acordarea burselor de 670 de lei pentru medicii rezidenţi, inclusă în Ordonanţa privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului

Publicat

Dreptul nedicilor şi farmaciştilor rezidenţi de a primi bursă lunară neimpozabilă de 670 de lei a fost inclus în Ordonanţa privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, printr-o OUG care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Ordonanţa privind adoptarea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată vineri în Monitorul Oficial, prevede printre altele completarea cu un articol a Ordonanţei nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.

Potrivit noului articol introdus în Ordonanţa 18, medicii rezidenţi încadraţi în direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cei încadraţi în alte unităţi cu personalitate juridică din subordinea Ministerului Sănătăţii beneficiază de drepturile prevăzute la art. 13 alin. (1), precum şi la art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Articolul 13 din OUG 103/2013 prevede, la alineatul 1, că în 2014 cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plata la nivelul stabilit pentru anul 2013.

Articolul 18, care vizează, de asemenea, rezidenţii, se referă la bursele lunare acordate acestora.

Astfel, începand cu 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi si farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică de 3.000 de lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei.

„Bursa de rezidenţiat (…) nu face parte din salariul brut/solda brută, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie bază de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Plata lunară a bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii”, mai prevede, la alineatele 2 şi 3, articolul 18.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax