Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Act normativ de amendare a proprietarilor de teren agricol care nu-şi lucrează pământul

Publicat

Ministerul Agriculturii a trimis la Guvern spre aprobare un proiect de act normativ care prevede amendă anuală pentru proprietarii de terenuri agricole care nu lucrează pământul. Prin această normă, 327.934 hectare de teren agricol declarat în judeţul Alba ar urma să fie valorificat până la ultimul centimetru.

Astfel, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă privind igienizarea terenurilor nelucrate, proprietarii de terenuri, indiferent dacă sunt agricultori sau nu vor plăti amenzi de 200 de lei pe hectar, dacă nu-şi lucrează pământul timp de un an. Dacă situaţia se repetă şi în al doilea an, amenda va fi de 300 de lei, iar, începând cu al treilea an, amenda este de 400 de lei.

Motivul emiterii acestei legi este înregistrarea, în ultimii ani, a unei creşteri constante a suprafeţelor de teren agricol lăsate neutilizate, ajungând în prezent la 10-15% din suprafaţa arabilă a ţării. Acest fenomen conduce pe termen lung la creşterea vulnerabilităţii solului, la degradarea acestuia, reprezentând o sursă de îmburuienare ce reduce spaţiul pentru plantelor cultivate, îngreunează efectuarea lucrărilor agricole şi creşte costurile de producţie, iar nelucrarea suprafeţelor agricole reduce esenţial productivitatea acestora şi, implicit, a culturilor.

Suprafaţa agricolă a judeţului Alba  este de 327.934 hectare, din care doar 132. 498 hectare este teren arabil, 395 ha suprafaţă amenajată pentru irigat, 116.923 ha sunt păşuni naturale, 73.796 ha sunt fâneţe naturale, 3.502 ha sunt destinate viticulturii şi 1.215 ha reprezintă patrimoniu pomicol.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax