Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Actele de identitate vor putea fi obținute și în altă localitate. Obligații pentru cei care găzduiesc alte persoane. Proiect

Publicat

Un proiect ce vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români se află în dezbatere la Senat.

Potrivit actului normativ, persoanele care nu mai locuiesc la adresa de reşedinţă stabilită vor trebui să anunțe noua situație la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor.

Termenul este de 15 zile pentru anunțarea plecării. Dacă nu respectă această obligație, riscă amendă de la 75 lei la 150 lei.

Ce propune proiectul:

„persoana fizică, care nu mai locuieşte la adresa la care şi-a stabilit reşedinţa, este obligată să notifice la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, despre încetarea valabilităţii menţiunii privind reşedinţa, în termen de 15 zile de Ia plecare”.

De asemenea, vor trebui să ceară la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil, potrivit Agerpres.

În prezent, persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă.

Alte prevederi

Proprietarii/persoanele care găzduiesc alte persoane care nu au pe buletin/carte de identitate adresa respectivă vor trebuie să anunțe Poliţia sau Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor din localitate în care se află imobilul.

Prevederea este pentru cei care găzduiesc persoane neîntrerupt pentru mai mult de 30 de zile.

De asemenea, persoanele care găzduiesc alte persoane trebuie să declare faptul că spaţiul locativ îndeplineşte exigenţele minimale pentru locuinţe stabilite în Legea locuinţei nr. 114/1996 în privinţa numărul de persoane.

Excepţie sunt turiștii sau cei care persoanele locuiesc în interesul serviciului.

Dacă solicitantul actului de identitate nu se poate prezenta la Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, solicitarea poate fi depusă la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, care preia cererea şi eliberează actul de identitate, potrivit stirileprotv.ro.

Mii de persoane la aceeași adresă

Motivarea pentru aceste schimbări este dată de „îmbunătăţirea calităţii serviciilor de evidenţa persoanelor, a calităţii datelor înregistrate în registrul de evidenţa persoanelor şi pentru crearea de facilităţi cetăţenilor români la obţinerea actelor de identitate”.

„În ultimii ani, în România, au fost semnalate în mass-media numeroase situaţii când la aceeaşi adresă erau înregistraţi sute sau chiar mii de oameni care, de fapt, nu locuiau acolo. În octombrie 2018, la o adresă din Sectorul 3 din Capitală, apăreau înregistrate circa 5.000 de persoane.

În iulie 2020, a fost relatată o situaţie similară în judeţul Iaşi. La o adresă din comuna Moşna figurau cu viză de reşedinţă peste 3.000 de persoane. În septembrie 2020, conform datelor oficiale, la patru adrese din oraşul Galaţi, deţinute de trei gălăţeni, locuiau peste 13.000 de persoane cu dublă cetăţenie”, se explică în expunerea de motive.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gelu stoian

    duminică, 23.10.2022 at 11:21

    Acest Proiect , care obliga persoanele ce Sunt in Vizita la Un Prieten sau o Ruda, mai mult de doua saptamani sa fie inscrise-n cartea de imobil ESTE ca ” Legarea de GLIE ” a IOBAGILOR , in EPOCA Mediavala, Si CA in ” EPOCA de AUR ” a Impuscatului De LA Targoviste !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax