Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Acţiune IPJ Alba: Suspecţi de furt reţinuţi, firme cu evaziune fiscală şi amenzi. Poliţiştii continuă controalele până în 19 aprilie


Publicat

Implicaţi într-o acţiune de amploare privind prevenirea evaziunii fiscale şi a neregulilor din comerţul de produse şi alcool înaintea Sărbătorilor de Paşte, poliţiştii din Alba au reuşit să”adune”, în primele două zile din aprilie, amenzi de peste 100.000 de lei. Au descoperit cinci cazuri de evaziune fiscală, după ce au controlat 72 de firme. De asemenea, au prins doi suspecţi de furt şi un pescar care prinsese peşti în perioada de prohibiţie.

În primele două zile de desfăşurare a acestor acţiuni, poliţiştii judeţului Alba au executat controale la 72 de agenţi economici, oprind şi verificând 427 de mijloace de transport. Au fost constatate cinci infracţiuni de evaziune fiscală şi alte 20 de infracţiuni.

Totodată au fost aplicate 463 de contravenţii, din care 371 le regimul circulaţiei rutiere, 40 pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 32 la Legea 12/1990-republicată, restul constituind alte abateri de la normele legale în vigoare. Valoarea contravenţiilor aplicate se ridică la suma de 135.810 lei.

De asemenea, în urma controalelor efectuate poliţiştii au confiscat produse şi băuturi în valoare de 7.703 lei.

Pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică pe perioada premergătoare Sfintelor Sărbători ale Floriilor, Paştelui Ortodox şi Catolic, efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba continuă activităţile specifice.

Activităţile poliţiştilor ce se vor desfăşura în perioada 1-19 aprilie, vizează în principal verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale de comercianţii care desfășoară activităţi de comercializare a mărfurilor şi produselor specifice acestei perioade, în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.

Efectivele de poliţie de pe raza întregului judeţ vor acţiona şi în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale din domeniul comercializării alcoolului şi produselor alcoolice, iar poliţiştii rutieri vor lua măsurile necesare şi vor acţiona în consecinţă pentru reducerea riscului rutier şi desfăşurarea în condiţii optime a circulaţiei rutiere.

De asemenea în cadrul acţiunii se urmăreşte şi documentarea activităţii infracţionale a unor suspecţi de comiterea de infracţiuni, precum şi finalizarea cercetărilor în dosarele penale aflate în lucru.

Suspecţi de furt din Alba Iulia şi Pianu reţinuţi de poliştişti

În cadrul acţiunii desfăşurate de două zile poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au reuşit documentarea activităţii infracţionale a suspectului Nicolae P., de 44 ani, din Alba Iulia.

În sarcina acestuia s-a reţinut faptul că este autorul a trei furturi de cabluri de cupru din imobile aflate în fază de construcţie de pe raza municipiului Alba Iulia, fapte comise în perioada 30 noiembrie 2013-24 februarie 2014.

Faţă de suspect se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat. Bărbatul a fost totodată reţinut pe o perioadă de 24 ore, fiind depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Alba, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunerea de arestare preventivă.

Poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia, cu sprijinul celor din cadrul Serviciului pentru Operaţiuni Speciale Alba l-au identificat pe D.P., de 19 ani, din comuna Pianu. Tânărul este autorul a două furturi de combustibil comise în de noaptea de 27 ianuarie spre 28 ianuarie, respectiv 28 ianuarie spre 29 ianuarie, pe raza municipiului Alba Iulia.

În sarcina acestuia s-a reţinut faptul că în noaptea de 27/28 ianuarie a sustras cantitatea de 600 litri motorină din două autobasculante ce se aflau parcate în curtea unei societăţi comerciale cu sediul pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. De asemenea, în noaptea de 28/29 ianuarie, a sustras cantitatea de 130 litri motorina din doua utilaje parcate în cartierul Partoş.

Tot în cadrul acţiunii, agenţii de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Galda de Jos l-au depistat pe R.M. de 27 de ani, din judeţul Sălaj, care efectua acte de comerț cu fructe în alte locuri decât cele autorizate de primării.

Față de acesta s-a luat măsura sancționării contravenționale cu o amendă în valoare de 500 lei, iar cantitatea de 162 kg de mere în valoare de 312.66 lei a fost ridicată în vederea confiscării.

Sancţiuni de 20.000 de lei aplicate de poliţiştii din Blaj. Pescar prins în flagrant pe Târnava Mare

Poliţişti din Blaj au efectuat 6 controale la persoane fizice şi 4 controale la societăţi comerciale de pe raza comunei Şona. Cu această ocazie au fost identificate 22 pachete ţigări de provenienţă românească şi 1.750 ml alcool, fără documente de provenienţă.

Poliţiştii au aplicat un număr de 4 sancţiuni contravenţional în valoare de 20.000 lei şi au ridicat în vederea confiscării suma de 33 lei, sumă care nu era evidenţiată în casa de marcat.

Tot efective de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Blaj l-au surprins în flagrant pe Aurel C., de 60 ani, domiciliat în oraş în timp ce pescuia pe râul Târnava Mare. Bărbatul a folosit o undiţă cu lansetă şi avea asupra sa 17 peşti. Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării undiţa, iar cei 17 peşti au fost redaţi mediului acvatic viu în prezenţa unui reprezentant al AJVPS Blaj.

Poliţiştii efectuează cercetări faţă de bărbat sub aspectul comiterii infracţiunii de „pescuit prin orice metode al reproducătorilor în perioada de prohibiţie”.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Avertizare Infotrafic: Restricția de circulație pe autostrada A1 Sebeș – Sibiu, rămâne și pe timpul nopții

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, restricţia aplicată (prima bandă şi cea de urgenţă) între km 274-272, raza localităţii Sălişte, jud. Sibiu, sensul de deplasare Sebeș – Sibiu, va rămâne şi pe timpul nopţii, până la finalizare, semnalizată corespunzător.

În zonă se fac pentru lucrări de colmatare a fisurilor din asfalt

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, Poliția sfătuiește conducătorii auto să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

După pandemie, 45% dintre români vor să-și schimbe locul de muncă. IT-iştii și specialiştii, cele mai mari șanse

Publicat

angajat lucru munca

Primul lucru pe care îl vor face 45% dintre români, după pandemie, va fi să îşi schimbe locul de muncă, iar cea mai mare încredere în şansele de a găsi un post disponibil o au IT-iştii, specialiştii şi muncitorii calificaţi, reiese dintr-un sondaj întocmit de o platformă de recrutare online.

Potrivit eJobs România, 14,5% dintre respondenţi nu au în plan să facă vreo schimbare, 11% vor să urmeze un proces de reconversie profesională, iar 9% au de gând să plece din ţară.

De asemenea, 6,5% din totalul celor chestionaţi spun că vor să-şi deschidă un business odată ce economia îşi va reveni, în timp ce 5% se gândesc să solicite o mărire salarială.

Întrebaţi care cred că sunt categoriile profesionale care îşi vor găsi cel mai uşor un loc de muncă la finalul pandemiei, 23% dintre participanţii la sondaj au pus pe primul loc specialiştii, iar 21% cred că şansele cele mai mari le au IT-iştii şi 15% menţionează muncitorii calificaţi. În ierarhie urmează tinerii fără experienţă (14%), muncitorii necalificaţi (12,5%) şi candidaţii peste 45 de ani (7,4%).

În această vară, cel mai bun moment pentru schimbarea locului de muncă

Conform datelor centralizate, pe ultimele locuri apar liber profesioniştii (freelancers) – cu 4,3% dintre sufragii, şi managerii (2,8%).

În acest context, peste jumătate dintre români (52%) sunt de părere că acum este cel mai bun moment pentru a se angaja sau a-şi schimba locul de muncă, în timp ce 20% cred că, în această vară, va fi ocazia potrivită pentru o astfel de schimbare, 12% cred că din toamnă, iar 10% estimează că abia din 2022 piaţa muncii îşi va reveni.

Principalul motiv pentru care cei mai mulţi candidaţi ar schimba în acest moment angajatorul este un salariu mai mare, menţionat de 31% dintre respondenţi. 17% ar pleca pentru oportunităţi mai bune de creştere, 12% s-ar muta într-o companie mai stabilă şi 11% ar pleca dacă ar găsi un loc de muncă într-un alt domeniu de activitate.

O pondere de 6,1% dintre cei chestionaţi au declarat că ar renunţa la locul actual de muncă dacă ar avea posibilitatea să plece în altă ţară şi tot atât de mulţi şi-ar da demisia pentru un pachet de beneficii extra-salariale mai bun decât cel pe care îl au în prezent.

Sondajul eJobs a fost realizat în perioada aprilie – mai 2021, pe un eşantion de 700 de respondenţi.

În acest moment, peste 28.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe platforma eJobs şi, pentru acestea, sunt înregistrate, în fiecare lună, între 1,1 şi 1,5 milioane de aplicări.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii din județul Alba pot participa la concursul RoboTEC. În acest an, competiția se desfășoară atât online, cât și fizic

Publicat

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara organizează și în acest an un proiect de tradiție – RoboTEC (Robot Engineering Contest). Elevii din județul Alba sunt invitați să participe. 

Cea de-a VI-a ediție a competiției va avea loc în perioada 21-23 mai 2021, atât online, cât și fizic.

RoboTEC este un concurs internațional și se adresează atât elevilor de liceu cât și studenților pasionați de robotică.

Participanții au ocazia de a-și pune în practică cunoștințele în acest domeniu, dar și a-și măsura creativitatea.

Ediția din acest an beneficiază de sprijinul Universității Politehnica din Timișoara, prin Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Noutatea din cadrul acestui proiect constă în susținerea unor sesiuni de workshop pentru cei dornici de a afla informații în domeniul roboticii.

Proiectul este structurat în 4 probe și două formate:

Format on-site:

Line follower
Maze

La probele on-site (în format fizic) participanții trebuie să construiască un robot, să-l trimită echipei de organizare, robotul având scopul de a naviga printr-un labirint și de a urma un traseu.

Format online:

Freestyle: are rolul de a testa imaginația participanților, fiind o probă de tip remote;

Computer Vision Simulation: are scopul de a testa capacitățile tehnice, desfășurându-se prin intermediul unui simulator.

Înscrierile în cadrul concursului sunt deschise pe site-ul Ligii AC până în data de 20 mai 2021, iar câștigătorii vor beneficia de premii în bani, ediția din acest an fiind susținută de patru companii partenere din Timișoara.

Pentru probele on-site, participanții trebuie să-și trimită roboții cu 2 săptămâni înainte de deadline.

Pentru a afla informații suplimentare, cei interesați sunt invitați să viziteze site-ul proiectului, https://robotec.ligaac.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Academia de Poliție va rămâne doar cu două facultăți din cele șase. Declarațiile miniștrilor Educației și Internelor

Publicat

Academia de Poliție va avea doar două facultăți pentru studiile de licență, în locul celor șase de acum. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat detalii despre schimbările aprobate joi, prin hotărâre de Guvern.

Este vorba despre reorganizarea studiilor de licenţă la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” exclusiv în cadrul a două facultăţi, în vederea formării iniţiale a ofiţerilor, respectiv:

  • Facultatea de Poliţie (domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept”, şi domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”)

şi

  • Facultatea de Pompieri (domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”).

Vezi și ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2021: Înscrieri, calendar, condiții, probe, documente, taxă. Detalii pentru candidați

Facultatea de Poliţie se înfiinţează prin reorganizarea Facultăţii de Poliţie, Facultăţii de Jandarmi, Facultăţii de Poliţie de Frontieră şi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Academiei şi preluarea de la acestea a atribuţiilor formative, a elementelor de structură şi a personalului didactic.

AICI, proiectul de reorganizare a Academiei de Poliție.

De asemenea, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță Publică, înființată în anul 2002, vor fi desființate. La nivel de master, pe modelul european, va exista doar masteratul profesional.

Mai mult, Academia de Poliție va fi supusă și unei evaluări făcute de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România. Evaluarea aceasta se face o dată la 5 ani, iar Academia de Poliție a ajuns chiar la finalul termenului, urmând ca în următoarele luni să aibă loc o nouă evaluare, potrivit edupedu.ro.

„Practic, la nivel de licență, din șase facultăți rămân două, Facultatea de Arhivistică va intra în lichidare în următorii doi ani, va mai școlariza în lichidare, la nivel de licență. La nivel de master, pe modelul european, va susține masteratul profesional, asta va ridica semnificativ nivelul de pregătire al ofițerilor de poliție. Este o măsură de profesionalizare a cadrelor MAI. La nivel de doctorat, așa cum a prezentat și domnul ministru, intră în lichidare cele două școli doctorale, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță publică, înființată în anul 2002.

Ambele școli doctorale intră în lichidare. În concluzie, Academia de Poliție va pregăti ofițeri profesioniști pe diverse specialități la nivel de licență, master profesional și, la fel ca orice altă universitate din România, va acorda atenție nivelului de calificare 5, nivelul colegiilor de învățământ terțiar non-universitar, postliceal cu alte cuvinte. Deci, Academia de Poliție va avea absolvenți cu calificări de licență nivel 6 și calificări de master nivel 7. Toate aceste acțiuni au fost realizate și în vederea pregătirii evaluării instituționale de către ARACIS. Anul acesta se împlinesc 5 ani de la ultima evaluare instituțională și Academia de Poliție va intra lunile următoare în evaluarea instituțională ARACIS.”

Ministrul de Interne, Lucian Bode: se reduc funcții de conducere

„În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei, în deosebi din perspectiva corpului profesoral și al eficienței pregătirii corpului polițienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliție pornind de la câteva aspecte fundamentale. (…) Ne-am propus prin acest demers să restabilim moralitatea și etica academică și profesională în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei de Poliție să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală. (…)

Facultatea de Poliție va fi produsul reorganizării anterioarelor facultăți de poliție, de jandarmi, poliției de frontieră și cea de științe juridice și adimistrative. În urma adoptării HG de reorganizare, se reduc, pentru început, o serie de funcții de conducere, spre exemplu patru funcții de decan.

Formarea continuă va fi asigurată prin masterate profesionale destinate doar absolvenților de studii universitare de licență în specializările necesare MAI. (…) De asemenea, reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale, care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției. Totodată, proiectul de HG prevede desființarea facultății de arhivistică (…)

Programele de studii universitare curente vor continua până la finalizare, conform planurilor de învățământ deja aprobate în cadrul Facultății de Poliție nou înființate.

Numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în acest an este de 740 la Facultatea de Poliție, învățământ la zi, respectiv 150 la învățământ la distanță și cu frecvență redusă. La Facultatea de Pompieri, numărul de locuri aprobat este de 50”, a declarat, joi, ministrul de Interne.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate