Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Acţiunea Foc de Artificii 2014 în Alba: Femeie din Alba Iulia, cu dosar penal după ce a încercat să vândă ilegal petarde şi artificii

petarde

Publicat

petardePoliţiştii din Alba au constatat şase infracţiuni de operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept şi au confiscat peste 1.200 de astfel de articole ce erau oferite spre vânzare în locuri publice, în ultimele 24 de ore. O femeie s-a ales cu dosar penal.

În apropierea Pieţei Cetate din Alba Iulia, a fost surprinsă în flagrant o femeie în vârstă de 43 de ani din Alba Iulia, în timp ce încerca să comercializeze peste 600 de petarde şi artificii.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice din categoriile I şi II a fost confiscată, iar faţă de S.N. a fost întocmit dosar penal în care este cercetată sub aspectul comiterii infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

În perioada imediat următoare, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va desfăşura atât controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

De la debutul acţiunii „Foc de artificii 2014”, poliţiştii din Alba au constatat 64 de infracţiuni privind regimul materiilor explozive şi au confiscat peste 120.000 de astfel de obiecte de divertisment, pe bază de amestecuri pirotehnice, deţinute sau comercializate în mod ilegal.

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

  1. a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;
  2. b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluţe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliţi etc.).

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Pentru prevenirea unor incidente negative, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Folosiţi cu multă atenţie obiectele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii ori vătămări corporale care ar putea umbri frumuseţea sărbătorilor de iarnă, transmite IPJ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax