Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Acțiuni pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus în Alba: Peste 140 de firme au fost verificate, în ultimele două zile


Publicat

În ultimele două zile, autoritățile din județul Alba au verificat 142 de agenți economici și 119 mijloace de transport, în cadrul unei acțiuni care vizează modul în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă. Controalele, organizate sub autoritatea prefectului, vor continua.

Potrivit IPJ Alba, sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, polițiști locali, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au continuat activitățile de verificare privind respectarea normelor legale impuse în contextul situației actuale.

Astfel, în ultimele 48 de ore au fost verificați 142 de agenți economici cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară și a celor de distanțarea socială, în zonele aglomerate de pe raza administrativ-teritorială a județului Alba.

De asemenea, au fost verificate 119 mijloacele de transport, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la importanța respectării regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

În urma controalelor, au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale, din care 11 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală potrivit Legii 55/2020 și 16 la Legea 61/1991, pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

„Reamintim cetățenilor recomandarea de a respecta măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate și viață dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Câte cadre didactice și personal auxiliar din unitățile de învățământ din Alba Iulia sunt confirmate cu COVID. Măsurile luate

Publicat

examen profesor

Incidența cazurilor COVID-19 în județul Alba ar urma să fie actualizată, iar în funcție de aceasta se va stabili dacă vor fi schimbări privind scenariile aplicate în școli, pe lângă situațiile particulare, în care au fost descoperite persoane pozitive în rândul elevilor sau profesorilor.

În total, de la începutul școlii în Alba Iulia, au fost confirmate 9 cazuri COVID-19 în rândul cadrelor didactice și personalului auxiliar din unitățile de învățământ, potrivit unor surse sanitare.

Este vorba despre cei trei profesori de la Seminarul Ortodox din Alba Iulia, patru angajați la Grădinița nr. 13 din Alba Iulia și doi profesori de la Liceul de Arte din Alba Iulia. În cel din urmă caz, potrivit conducerii liceului, este vorba despre profesori care nu au fost la școală, fiind testați anterior, iar unitatea a rămas deocamdată pe scenariul hibrid.

În Alba Iulia, 15 unități de învățământ au început activitatea școlară, de luni, în scenariul galben, adică cu grupe de elevi care vor veni la interval de 1-2 săptămâni la cursuri și restul online, prin rotație. Seminarul Ortodox a rămas pe școală online până vineri.

În județ, mai este cu caz de educator pozitiv la Rimetea, iar grădinița din localitate este în scenariul roșu cu activități online.

Vezi și IȘJ Alba: PATRU unități de învățământ din Alba, în scenariul roșu. Alte 80 de școli sunt în sistemul hibrid

Reamintim că la începutul acestei săptămâni, care a coincis cu debutul anului școlar 2020-2021, au fost luate în considerare următorii indici COVID, raportați de DSP.

Rata incidenței peste 1: Alba Iulia – 1,08 cazuri COVID-19 la 1/1000 locuitori; Mihalț (1.54), Mirăslău (1.5), Albac (1.49), Gârbova (1.43), Mogoș (1.29), Săliștea (1.29), Blandiana (1.12), Poșaga (1.05), Șugag (1.03), Berghin (1.01). Celelalte localități erau cu rată sub 1.

Potrivit Ordinului comun al minștrilor Sănătății și Educației, dacă rata incidenței cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori) este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității de învățământ. Între 1 și 3 rata incidenței, se optează pentru scenariul hibrid (scenariul 2), iar în localitățile cu rată peste 3 se face școală online.

Scenariul 2 înseamnă participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Au început lucrările la noua pistă de rulare a Aeroportului ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Lucrările vor fi verficate lunar

Publicat

Directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, David Ciceo, a anunțat începerea lucrărilor de construcție a noii căi de rulare paralelă cu pista, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în cursul zilei de joi, 17 septembrie.

Societatea de Construcții Napoca SA va executa lucrările ce se vor desfășura în două etape, termenul fiind de un an de zile.

Valoarea totală a contractului este de 73.000.651,05 lei cu TVA. 50% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului sunt asigurate  din fonduri europene, în timp ce restul de 50% este contribuția financiară a Aeroportului Internațional Cluj, potrivit ziarului Cluj24.

Avantajele investiției:

  • se va asigura infrastructura necesară deservirii operațiunilor la sol în condiții de siguranță și într-un timp redus;
  • se va fluidiza mișcarea aeronavelor la sol și a echipamentelor de handling;
  • se va asigura cadrul optim pentru creșterea numărului de frecvențe de operare, introducerea de noi destinații și implicit, creșterea traficului de pasageri și marfă.

O echipă a Ministerului Transporturilor va verifica lunar evoluția lucrărilor

„Suntem foarte bucuroși că am reușit să putem finanța acest proiect și celelalte două, urmând ca până la finalul anului, prin efortul Aeroportului, să depunem două cereri de finanțare pe care să le monitorizăm cum se solicită de către Comisie, pentru a nu avea cheltuieli neeligibile sau să piardă finanțare.

Noi o să venim lunar pe șantier, urmărind lucrările. Sperăm ca și constructorul să se încadreze în termenul lucrărilor”, a afirmat Ciprian Țăranu, directorul Direcției de Monitorizare a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Sursă și articol complet: Cluj24

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

IȘJ Alba: PATRU unități de învățământ din Alba, în scenariul roșu. Alte 80 de școli sunt în sistemul hibrid

Publicat

sediul ISJ Alba

Patru unități de învățământ din Alba au ajuns în scenariul 3 (roșu), adică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Acestea sunt Grădinița cu Program Normal Rimetea și Grădinița nr. 13 din Alba Iulia, pe lângă Colegiul Economic și Seminarul Ortodox.

”Inspectoratul Școlar Județean Alba monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel județean, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice.

Prin urmare, astăzi, 17 septembrie, în conformitate cu datele transmise de unitățile de învățământ, se înregistrează următoarea situație:

–  386 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară (anterior 384)

– 80 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție (anterior 83)

– 4 unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Data de referință pentru aceste informații este 17 septembrie, ora 12.00. Începând de astăzi, Inspectoratul Școlar Județean Alba va transmite zilnic informările privind situația unităților de învățământ din județ”, transmite IȘJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Motociclist accidentat grav pe DN 67C – Transalpina, aproape de barajul Oașa. A fost solicitat un elicopter SMURD

Publicat

a

Un motociclist a fost rănit grav joi după-amiaza, în jurul orei 16:00, după ce a căzut cu motocicleta într-o râpă, pe DN 67 C – Transalpina, în amonte de barajul Oașa. Salvatorii din Sebeș intervin la fața locului cu trei autospeciale. De asemenea, a fost solicitat în sprijin elicopterul SMURD și un echipaj SMURD de la ISU Hunedoara. 

Potrivit IPJ Alba, politistii din Sebeș intervin la o sesizare primită prin 112 potrivit căreia un motociclist ar fi căzut într-o râpă, joi după-amiaza, în jurul orei 16.00, pe DN 67 C – Transalpina.

Accidentul s-a produs în zona Cabanei Frumoasa Tărtărău, la aproximativ 9 kilometri în amonte de barajul Oașa. Potrivit apelantului, victima a fost accidentată grav.

UPDATE, ora 16:30 – Potrivit ISU Alba, Garda de intervenție Sebeș intervine pentru acordarea primului ajutor unei persoane, posibil inconștientă, pe DN 67 C în zona Cabanei Frumoasa Tărtărău, la aproximativ 9 kilometri în amonte de barajul Oașa.

Din primele informații ar fi vorba despre un motociclist care ar fi căzut într-o râpă.

Salvatorii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj de prim ajutor și o ambulanță SAJ B2 cu medic.

A fost solicitat în sprijin un echipaj SMURD de la ISU Hunedoara și elicopterul SMURD de la Jibou.

UPDATE, ora 16.58: Din datele transmise de persoana care a sunat la 112, potrivit ISU Alba, motociclistul are puls, respiră și nu are hemoragii externe vizibile.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate