Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Activitatea Arhivelor Naționale Alba pe 2013: 18.000 de dosare inventariate și sute de documente restaurate

Publicat

Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale și-a făcut publică activitatea din decursul anului 2013. Au fost inventariate aproximativ 18.000 de dosare și registre, au fost preluați aproape 10 metri liniari de documente de la Consiliul Județean Alba şi Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanei Alba și au fost organizate 11 expoziţii. Totodată, au fost eliberate 157 de permise la sala de studiu, 10 dintre acestea fiind pentru cetăţeni străini.

Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a preluat anul trecut, în depozitele sale, 9.40 metri liniari de documente, provenite de la Consiliul Judeţean Alba şi Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanei Alba și au fost inventariaţi 47,20 metri liniari, adică 18.082 dosare şi registre.

Pentru exercitarea atribuţiilor de control prevăzute de legislaţia în vigoare, au fost planificate 44 de controale de fond la creatorii şi deţinătorii de documente din judeţ, fiind executate 46 de astfel de acţiuni. De asemenea, au fost efectuate 52 controale tematice pentru verificarea lucrărilor de selecţionare.

La Comisia de Selecţionare a serviciului, au fost înregistrate 60 lucrări de selecţionare şi 35 de nomenclatoare. Dintre acestea, 35 nomenclatoare (27 confirmate, 8 respinse şi 56 lucrări de selecţionare (41 aprobate integral, 13 aprobate parţial, 2 respinse) au fost soluționate.

Numărul cererilor depuse de persoane fizice sau juridice a crescut uşor faţă anul trecut, fiind înregistrate 454 solicitări (faţă de 439 solicitări în anul 2012), problematica acestora fiind în continuare deosebit de variată, soluţionarea necesitând un timp îndelungat. Dintre cele 416 cereri soluţionate, 31 cereri au fost trimise spre competentă rezolvare altor instituţii, pentru 179 cereri s-au dat negaţii, iar 206 cereri au avut răspuns pozitiv. Pentru 30 cereri au fost solicitate date suplimentare. Pentru soluţionarea cererilor au fost cercetate 2024 dosare şi registre, 56 publicaţii şi 805 inventare.

Și sala de studiu a Arhivelor naționale Alba a fost destul de căutată anul trecut, prezentând interes pentru cele 157 de persoane care au solicitat permise de intrare (10 dintre acestea fiind pentru cetăţeni străini). Aceștia au solicitat consultarea a 6.387 dosare şi registre şi 106 publicaţii, iar la biblioteca documentară s-a reuşit înregistrarea şi fişarea a 93 publicaţii, dintre care 54 cărţi şi 39 periodice, toate provenite din donaţii.

În ceea ce privește activitatea în care era implicat și publicul larg, pentru anul 2013, a fost planificate cinci expoziţii, în final realizându-se 11 expoziţii: „Povestea unui judeţ: 1968 – Începutul”, „Arhiviştii de ieri …”, „Noi, Poienarii, Vouă Moştenire”, „Odinioară pe calea ferată”, „Tradiţii de primăvară ieri şi azi”, „Fotografii şi ilustrate în depozitele Arhivelor”, „Din comorile înţelepciunii populare de acum un veac”, „Fonduri familiale în depozitele Arhivelor Naţionale Alba”, „Cărţi de patrimoniu în biblioteca Arhivelor Naţionale Alba”, „Dobrogea – oameni şi locuri”, „Sub zodia tămăduirii. Medicină şi farmacie în judeţul Alba”, majoritatea în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Totodată, a fost editat volumul „Memoria Arhivelor – Primele trei decenii de la făurirea României Mari”, finanţat de Consiliul Judeţean Alba și au fost încheiate 2 protocoale de colaborare, unul cu Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, intitulat „Instituţiile în viziunea elevilor”, iar cel de-al doilea cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia pentru promovarea proiectelor culturale comune.

În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” (02-05 aprilie 2013), sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a fost vizitat de 970 copii preşcolari şi şcolari, însoţiţi de cadrele didactice.

Tot în decursul anului trecut, au fost restaurate 6841 file, din 114 dosare şi registre. Datorită unei excelente colaborări cu Consiliul Judeţean Alba, au fost procurate fondurile necesare achiziţionării de materiale pentru laboratorul de restaurare şi legătorie. În cadrul atelierului de legătorie al serviciului au recondiţionate şi legate 738 dosare şi 60 registre, reprezentând 85.799 file.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax