Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Activitatea IPJ Alba pe şase luni, în cifre. Cu 47% mai multe infracţiuni economice, 56 accidente grave şi peste 1000 de permise reţinute


Publicat

Şapte tentative de omor, majoritatea produse pe fondul consumului excesiv de alcool, 600 de persoane cercetate pentru 2.272 infracţiuni financiare, cu 47% mai multe decât în perioada similară din 2013, peste 1000 de metri cubi de lemn confiscat, aproape 10.000 de evenimente sesizate prin 112, 56 de accidente grave şi 1.600 de permise de conducere reţinute. Sunt o parte din cifrele care evidenţiază qactivitatea pe primele şase luni a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba. Aceasta a fost prezentată, vineri, în cadrul unei şedinţe la care a participat conducerea instituţiei şi şefii de servicii şi compartimente şi şefii poliţiilor municipale şi orășenești.

În cursul semestrului I 2014, au fost înregistrate 5.837 sesizări de infracţiuni

(mai puţine cu 3,6% faţă semestrul I 2013), iar numărul persoanelor cercetate pentru comiterea de infracțiuni a fost de 1.894.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 1,4% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 8,1% în mediul rural, faţă de perioada simulară a anului trecut.

La nivelul subunităţilor urbane, cele mai multe infracţiuni constatate se regăsesc la serviciile judeţene (1.307), poliţiile Alba Iulia (1.170), Sebeş (915), Aiud (510), Cugir (407) şi Blaj (244).

În mediul rural, cele mai multe infracţiuni s-au constatat la secţiile de poliţie rurale nr. 2 Vinţu de Jos (374), nr. 7 Sebeş (272), nr. 1 Galda de Jos (252).

În această perioadă, poliţiştii inspectoratului au emis ordonanţă de reţinere faţă de 62 de persoane, din care 35 au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

În cursul semestrului I 2014, au fost constatate 21 de infracţiuni grave, comise cu violenţă (între care 3 infracţiuni de omor şi 7 infracţiuni de tentativă de omor), reprezentând 0,6% din infracţionalitatea judiciară şi 0,3% din totalul infracţionalităţii constatate.

Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

Infracţiunile contra patrimoniului (2.974) reprezintă 36,6% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (56%) în timp ce infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 13 la 11 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în semestrul I 2014 au fost înregistrate 9 dosare penale. În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost realizate 9 comisii rogatorii internaţionale În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico – financiare,  au fost constatate 2.272 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 47% mai multe decât în perioada similară a anului 2013. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 607 persoane.

În semestrul I 2014, au fost sesizate 150 de infracţiuni stradale, din care 140 în mediul urban şi 10 în mediul rural. Cele mai multe infracţiuni stradale sesizate sunt furturile din auto, urmate de furturile din buzunare şi de furturile de componente auto.

În mediul rural au fost constatate un număr total de 1.968 de infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiuni contra patrimoniului  (49%), din care infracțiunile de furt reprezintă 26,5% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural.

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în primele 6 luni, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „Scutul pădurii 2013„, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 177 de sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 1.025 m.c. material lemnos. Totodată, în urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 136 dosare penale la Legea 46/2008 – Codul Silvic.

În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 76 de persoane aflate în urmărire.

La începutul anului 2014 existau în lucru 36 cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 34 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 30 minori şi 8 majori. Totodată a fost înregistrat un cadavru cu identitate necunoscută.

Au fost soluţionate 38 de cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 30 de minori şi o persoană cu identitate necunoscută.

La sfârşitul semestrului I 2014, au rămas în evidenţă 32 persoane dispărute, din care 3 minori despre care se deţin date certe că s-au înecat şi 4 persoane cu identitate necunoscută precum şi 32 de cadavre cu identitate necunoscută.

În ceea ce priveşte supravegherile judiciare, în perioada 1.02.2014 (data intrării în vigoare a noilor coduri) –30.06.2014, poliţiştii au luat în supraveghere 106 persoane (92 cu control judiciar şi 14 cu arest la domiciliu).

Au fost înregistrate 4 cazuri în care inculpaţii nu s-au prezentat la programul de supraveghere, astfel că de îndată, instanţele de judecată au fost informate despre acest aspect.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în semestrul I 2014, au fost înregistrate 9.483 evenimente, cu 2,5 % mai puţine faţă de perioada similară a anului 2013.

Dintre acestea, 68% au fost din mediul urban, iar 32 % din mediul rural.

Cele mai multe apeluri primite prin SNUAU 112 au fost înregistrate în zilele de sfârşit de săptămână (duminica – 1.546 apeluri,  sâmbăta – 1.488 apeluri, vinerea – 1.333 apeluri), iar cele mai puţine, în zilele de joi (1.234 apeluri).

Cele mai multe sesizări au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conflicte – 2.555 (26,9%), urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier – 1.456 (15,4%), de sesizările referitoare la infracţiuni de furt – 925 (8,8%).

Pe linie de poliţie rutieră, în semestrul I al anului 2014 au fost înregistrate 56 de accidente grave, soldate cu  11 morţi, 56 răniţi grav şi 40 de răniţi uşor.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

În mediul urban s-au produs 24 de accidente, soldate cu 6 morţi, 26 răniţi grav şi 23 răniţi uşor. În mediul rural s-au produs 23 de accidente, soldate cu 5 morţi, 20 răniţi grav şi 6 răniţi uşor, iar pe DN1 şi DN7 s-au produs 8 accidente, soldate cu rănirea gravă a 8 persoane şi rănirea uşoară a 11 persoane.

Pe autostrada A1 s-a produs 1 accident grav de circulaţie soldat cu 2 răniţi

grav.

Au fost constatate 446 infracţiuni, din care 245 la regimul circulaţiei şi 201 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 88 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 100 de infracţiuni.

S-au aplicat 28.783 sancţiuni contravenţionale iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 12.052 contravenţii, din care 48 pentru viteză de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 1.602 permise de conducere şi au fost retrase 819 certificate de înmatriculare.

În scopul creşterii nivelului de siguranţă al cetăţeanului, Consiliul Judeţean Alba, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba au implementat proiectul „Creşterea mobilităţii patrulelor de intervenţie şi a investigării la locul faptei de către serviciile/structurile criminalistice”.

În cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Alba a achiziţionat 6 autospeciale (2 Dacia Duster şi 4 Dacia Logan) care au fost predate pentru a fi utilizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, pe bază de contract de comodat.

Chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba le-a cerut poliţiştilor din subordine să continue activităţile de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului, a celor din domeniul economico-financiar şi cele menite să sporească gradul de siguranţă al participanţilor la traficul rutier.

A atras atenţia asupra importanţei poliţiştilor din mediul rural cărora le-a recomandat să răspundă prompt tuturor sesizărilor comunităţii şi să respecte toate normele legale şi de conduită.

De asemenea, a subliniat importanța menţinerii bunei colaborări cu celelalte structuri de aplicare a legii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv cu structurile de poliţie locală şi le-a solicitat subordonaţilor intensificarea colaborării cu unităţile de Parchet, în interesul soluţionării cu celeritate şi în conformitate cu prevederile legale, a plângerilor formulate de cetăţenii din judeţul Alba.

Ca invitat din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a participat la şedinţă prim procuror Marius Ungureanu.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Argumentele depuse la Roma pentru beatificarea celor 7 martiri de către de Papa Francisc la Blaj, cuprinse în 12 volume

Publicat

papa la blaj

Editura Galaxia Gutenberg oferă cititorilor o serie de 12 volume având ca temă martiriul celor șapte episcopi greco-catolici români, precum și persecuția împotriva Bisericii Române Unite.

E vorba de o sinteză a lucrării colective a Postulaturii, denumite POSITIO super martyrio, prin care s-a argumentat la Roma Cauza de beatificare a lui „Valeriu Traian Frențiu și a celor șase însoțitori”.

Papei Francisc a condus, la Blaj, beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri. Evenimentul a avut loc pe Câmpia Libertăţii, la finalul unui proces canonic derulat pe durata a 20 de ani.

Textele din aceste volume aduc informații exacte, bazate pe documente de arhivă și pe mărturii, constituind un material de referință pentru această temă.

Citește și: DOCUMENTAR ALBA24: Cine sunt martirii greco-catolici beatificați de Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj

În data de 5 aprilie 2018, Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici a anunţat predarea lucrării Positio super martyrio la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, lucrare conţinând documentaţia necesară argumentării martiriului celor şapte episcopi.

r

Acest studiu în două volume, însumând 1900 de pagini, sintetizează în mod argumentat, pe baza documentelor de arhivă, mărturia şi jertfa episcopilor greco-catolici care, în faţa persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-şi trădeze credinţa lor catolică.

 Titlurile volumelor:

1. Episcop Vasile Aftenie – viața și martiriul

2. Episcop Valeriu Traian Frențiu – viața și martiriul

3. Episcop Ioan Suciu – viața și martiriul

4. Episcop Tit Liviu Chinezu – viața și martiriul

5. Episcop Ioan Bălan – viața și martiriul

6. Episcop Alexandru Rusu – viața și martiriul

7. Episcop Iuliu Hossu – viața și martiriul

8. Planificarea „lichidării” Bisericii Române Unite

9. Desfășurarea pe teren a „lichidării”Bisericii Române Unite în 1948

10. Răspunsul Episcopatului greco-catolic la persecuție (1944-1948) – în pregătire

11. Calea Crucii comună a Episcopatului greco-catolic (1948-1956) – în pregătire

12. Persecuția împotriva Bisericii Române Unite până la moartea episcopului Iuliu Hossu – în pregătire

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

România are al doilea cel mai mic preţ la benzină şi motorină din Uniunea Europeană. Unde este combustibil și mai ieftin

Publicat

scumpiri

România are al doilea cel mai mic preţ la benzină şi motorină din Uniunea Europeană, după Bulgaria, arată ultimele date ale Oil Bulletin, publicaţie a Comisiei Europene, analizate de AGERPRES.

Începând cu data de 19 octombrie, benzina costă în România 0,934 euro pe litru în medie, în timp ce media europeană este de 1,265 euro pe litru.

Bulgaria are cel mai mic preţ la benzină, respectiv 0,897 euro pe litru, în timp ce benzina cea mai scumpă se găseşte în Danemarca – 1,458 euro, Italia – 1,389 euro şi Suedia – 1,362 euro pe litru.

Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte motorina. În România, carburantul diesel costă 0,906 euro pe litru, faţă de media europeană, care este de 1,105 euro pe litru.

De asemenea, bulgarii plătesc cel mai puţin pentru litrul de motorină, respectiv 0,866 euro, în timp ce ţările cele mai scumpe sunt Suedia – 1,341 euro pe litru, Belgia – 1,269 euro şi Italia – 1,260 euro pe litru.

Preţurile analizate sunt cele din benzinării, adică au toate taxele incluse.

Conform Oil Bulletin, instituţia care furnizează aceste date la Bruxelles din partea României este Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri.

În România, cele mai mari lanţuri de benzinării sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom.

Preţurile prezentate reprezintă media ponderată calculată săptămânal pe baza cotei de piaţă a fiecărui furnizor de date pentru fiecare tip de carburant.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Mobilizare exemplară pentru ajutorarea unei familii din Apuseni, rămasă fără locuință în prag de iarnă, după un incendiu

Publicat

Mobilizare exemplară pentru ajutorarea unei familii din satul Huzărești, comuna Gârda de Sus, care a rămas în prag de iarnă fără locuință în urma unui incendiu.

Oameni cu suflet bun s-au oferit să ajute cu materiale de construcții, lemne, diferite obiecte sau bani, iar astfel, la doar două zile după producerea evenimentului nefericit a fost săpată deja fundația unei noi case. 

Reamintim faptul că un incendiu a izbucnit luni dimineața, la acoperișul unei case din satul Huzărești. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta generalizat la întreaga locuință. În urma evenimentului, casa a ars complet, împreună cu bunurile aflate în aceasta.

Citește și ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Primarul comunei Gârda de Sus, Marin Vîrciu a publicat miercuri dimineața pe rețeaua de socializare Facebook o imagine cu lucrările la fundația noii locuințe. Cu o zi înainte, acesta a făcut public contul bancar al proprietarului rămas fără casă și bunuri în prag de iarnă – Pașca Traian.

„Sper ca în cel mai scurt timp să reușim să le construim altă casă. Mâine (n.r. – miercuri, 28 octombrie) vom turna fundația.

Aici aveți numărul de cont bancar pentru a fi ajutat Pașca Traian care a rămas fără casă în urma incendiului din data 26 10 2020 .Doamne ajută!”, a scris primarul Marin Vîrciu.

Cont Banca Transilvania, agenția Câmpeni

Nume: Pașca Traian

Cont bancar: RO32BTRL00101201G14729XX

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele Klaus Iohannis face declarații în ziua cu cele mai multe infectări. Conferință de presă la Cotroceni

Publicat

Președintele Klaus Iohannis face declarații în ziua cu cele mai multe infectări. Administrația Prezidențială a invitat jurnaliștii acreditați la o conferință de presă organizată la Palatul Cotroceni.

Președintele va vorbi și despre situația epidemiologică prin care trece România și despre situația economică. De asemenea, președinele va vorbi despre fondurile europene pentru redresarea post-pandemie.

5343 de cazuri noi de coronavirus au fost depistate în România în ultimele 24 de ore și 107 decese au fost raportate, între care un bebeluș de 4 luni, cu comorbidități accentuate, care era internat la Sibiu, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate