Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Actrița Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață. Avea 87 de ani. Mesajul Teatrului Național

Publicat

Actrița Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață. Avea 87 de ani. Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) a transmis, duminică, un mesaj.

„Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului şi Filmului românesc, Ileana Stana Ionescu.

O personalitate cu un talent excepţional, de o înaltă statură morală, plină de vervă şi spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran în peste 60 de ani de carieră”, a anunţat TNB pe site.

Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actriţe pot merge marţi, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic, potrivit Agerpres.

Ileana Stana Ionescu, actriță originară din Brad

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, judeţul Hunedoara, având origini italiene, după mamă.

Şi-a început cariera la 19 ani la Teatrul din Reşiţa, se mută apoi, alături de soţ, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ pe scena căruia este remarcată de Radu Beligan, care îi propune să dea concurs la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În 1964, debutează în film în pelicula „Merii sălbatici”, regizat de Alecu Croitoru, şi în anul 1965 îşi face debutul pe scena TNB, avându-l ca partener pe Florin Piersic în „Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Alexandru Finţi, în rolul Nastasia Filipovna.

A abordat, apoi, numeroase roluri atât pe scena Naţionalului bucureştean, cât şi pe marele ecran.

Ileana Stana Ionescu a fost distribuită şi în numeroase piese de teatru TV.

În legislatura 2000-2004 a fost aleasă deputat în Parlamentul României din partea Comunităţii italiene din România.

Pentru excepţionala sa activitate în domeniile teatrului şi filmului, Ileana Stana Ionescu a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii. În 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.

În 2018 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti „în semn de mulţumire pentru promovarea şi dezvoltarea teatrului românesc”, iar în 2019 a fost distinsă cu premiul Gopo pentru întreaga carieră. În septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, din Capitală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax