Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Actualul primar Alexandru Dăncilă nu mai candidează la Sebeș. PSD îl aruncă pe Romi Dragosin în lupta pentru Primăria din ”orașul Mercedes”


Publicat

romi dragosinCandidat-surpriză din partea PSD la Primăria Sebeş. Romi Dragosin, director la Hidroelectrica Sebeş şi consilier judeţean, este aruncat în cursa din alegerile locale, în condiţiile în care actualul primar, Adrian Alexandru Dăncilă, tot reprezentant PSD, nu mai încearcă să obţină voturile locuitorilor pentru un nou mandat.

„Noi suntem o organizație foarte democrată și ei au decis, la nivel de organizație, să meargă împreună, și candidat pentru funcția de primar să fie Romi Dragosin. Mai știm că fiecare primar în funcție, inclusiv cel de la Alba Iulia, se erodează, se plictisește. Alexandru Dăncilă este decis să ofere sprijinul și experiența dânsului viitorului primar social democrat de la Sebeș. Vor face o echipă”, a transmis luni, președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu.

Romi Petru Dragosin are la activ, în cadrul Hidroelectrica, funcţiile de director general la Sucursala Hidrocentrale Sebeș, fiind în trecut şi director adjunct al departamentul de marketing la Hidroserv Sebeș.

Potrivit declaraţiei de avere înregistrate în iunie 2015, Dragosin are, împreună cu familia, două case la Sebeş, una de 350 mp, cumpărată în 2007 şi alta de 1.100 mp moştenită în 2002, plus una la Cut, tot moştenită, din 2009, proprietate de 2600 mp. Mai are teren agricol de 0,55 hectare la Sebeş. Pe declaraţia de avere mai sunt trecute un autoturism Volkswagen Passat din 2004 şi o remorcă.

În 2014, a vândut un teren agricol cu 10.000 de lei. Are acţiuni la BCR de 6750 euro, iar din salariul de la Hidroelectrica a adunat, în 2014, venituri totale de 135.746 lei, la care se adaugă cele ale soţiei, tot de la Hidroelectrica, de 32.378 lei. Cei doi soţi au mai obţinut venituri, fiecare, din închirieri de imobile, în sumă de câte 8.910, fără a fi specificată moneda. De pe urma funcţiei de consilier judeţean, Dragosin a adunat 6.264 lei, în 2014.

Dragosin este preşedinte PSD Sebeş, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene şi membru în consiliul naţional al partidului, potrivit declaraţiei de interese.

Legat de declaraţiile sale de avere făcute publice până acum, au fost observate unele inadvertenţe. De exemplu, pe declarația sa de avere de la începutul mandatului în CJ Alba, la mijlocul anului 2012, acesta avea trecut, la rubrica „Venituri ale declarantului și ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal”, suma de 10.887 lei, ceea ce însemna că ar fi avut un salariu lunar de 840 lei.

Nu a fost prima dată când au apărut „erori” în declaraţiile de avere ale acestuia. În 2006, ziarul România Liberă observa că „intenționat sau nu, Dragosin a evitat să treacă în document (n.r. – declarația de avere) faptul că, împreună cu încă doi membri ai familiei sale, deține un drept de ipotecă pentru suma de 150.000 de euro asupra unui imobil deținut în proprietate de societatea „Spectre Immo” SRL Alba Iulia”.

Citeşte şi De 11 ori mai mic: Salariul de director adjunct al Hidroserv Sebeș, trecut „greșit” în declarația de avere a PSD-istului Romi Dragosin

Acum 10 ani, pe vremea când era director al societăţii Drumuri şi Poduri Locale (DPL), numele său a mai apărut în mijlocul unei situaţii cel puţin ciudate. Presa locală a descoperit că motivul pentru care a intrat în concediu medical după ce a fost revocat din funcţie (pentru lipsă de eficienţă) a fost “alte forme de avort”.

Dragosin a director a societăţii Drumuri şi Poduri Locale Alba (DPL), până în septembrie 2004, când a fost revocat din funcţie pe bază a hotărârii Consiliului Judeţean Alba. La foarte puţin timp după revocarea din funcţie, Romi Dragosin a intrat în concediu medical. Din 18 octombrie 2004, până în 28 februarie 2005, Dragosin a obţinut de la medici nu mai puţin de şase certificate de concediu medical, scrie adevărul.ro.

Dragosin a fost în concediu medical 128 de zile. În cele şase certificate de concediu medical, preşedintele PSD Sebeş a fost diagnosticat cu „pneumonii bacteriene neclasate la alte locuri”, „afecţiuni pleurezice”, „tuberculoză sistemului nervos” şi cu… „alte forme de avort” (cod diagnostic 509, 540, 014 si 321 din „Reglementările privind clasificarea şi codificarea cauzelor de boală şi deces”). Contactat atunci de Adevărul, Romi Dragosin a declarat: „Pe mine m-a durut şi stomacul. Eu i-am zis doctorului că aia mă doare şi el mi-a dat concediu medical. Eu nu ştiu ce a scris el acolo…”.

Toate cele şase certificate de concediu medical au fost încadrate, din punct de vedere al capitolului privind codurile de indemnizaţie de asigurări sociale, la numerele 6 şi 12 (tuberculoză şi urgenţe medico-chirurgicale), categorii ce presupuneau atunci remunerarea, de către societatea la care pacientul era angajat, în procent de 100% din indemnizatia salarială, mai precizează sursa citată. Astfel, pentru cele 128 de zile de concediu medical (întrerupte doar de şase zile nelucrătoare), Romi Dragosin a încasat de la DPL Alba 152.418.528 lei vechi fără a pune măcar piciorul prin firmă. Orice altă încadrare la categoria codurilor privind indemnizaţia de asigurări sociale i-ar fi diminuat veniturile fostului director al DPL cu cel puţin 25%. În perioada în care „se dădea bolnav”, Dragosin umbla prin tribunale pentru a-şi reocupa funcţia de director şi susţinea conferinţe de presă, fiind implicat atunci în bătălia pentru funcţia de preşedinte al PSD Alba, în calitate de susţinător al fostului prefect, avocatul Ioan Rus, potrivit Adevărul.

Decizia de lansare a candidaturii lui Dragosin  restartează bătălia pentru Primăria Sebeș. Până acum și-au anunțat candidatura Dorin Nistor (PNL), fostul prefect Gheorghe Feneșer (ALDE), Nicolae Matei (independent) și Viorel Coman (PMP). Mai jos puteți vedea rezultatele unui sondaj realizat de ziarul Alba24 până la desemnarea lui Romi Dragosin drept candidat al PSD la Primăria Sebeș și retragerea din cursă a acualului primar PSD, Adrian Alexandru Dăncilă.

Sondaj Sebeș24: Cine este cel mai potrivit PRIMAR pentru Sebeș? Posibilii candidați lansați în bătălia de la alegerile locale

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Mutaţia britanică a coronavirusului, asociată unei mortalităţi crescute. Noua tulpină pare a fi cu aproape 30% mai mortală

Publicat

Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că varianta coronavirusului SARS-CoV-2 detectată iniţial în Marea Britanie în luna decembrie provoacă de asemenea o mortalitate crescută, în plus faţă de faptul că este mai contagioasă, relatează AFP şi Reuters.

Guvernul din Regatul unit analizează mutarea rapelului pentru a doua doză de vaccin la 12 săptămâni, pentru a nu aglomera centrele de vaccinare și pentru a putea vaccina cu prima doză o parte cât mai mare din populație.

”Am fost informaţi astăzi că, în plus faţă de răspândirea mai rapidă, se pare că acum există unele dovezi că noua variantă (a coronavirusului) poate fi asociată unui grad mai ridicat al mortalităţii”, a spus Johnson la un briefing de presă.

În privinţa vaccinurilor anti-COVID-19 deja dezvoltate, el a menţionat că datele existente în prezent arată că ambele vaccinuri aprobate deocamdată în Marea Britanie (AstraZeneca/Oxford şi Pfizer/BioNtech) sunt eficace atât împotriva variantelor anterioare ale coronavirusului SARS-CoV-2, cât şi a celor recent descoperite.

Mutaţia britanică a coronavirusului a devenit dominantă la Londra şi într-o parte a Angliei, provocând o creştere puternică a spitalizărilor şi deceselor, iar sistemul sanitar britanic a fost copleşit de valul de internări, această mutaţie fiind în prezent semnalată şi în afara Marii Britanii.

Numărul zilnic al infectărilor în această ţară începe să scadă sub efectul lockdown-ului, dar se menţine la valori ridicate, cu 40.201 de noi cazuri vineri, rămânând ridicat şi numărul deceselor, care au fost 1.401 în ultimele 24 de ore.

Guvernul de la Londra încearcă să stăvilească răspândirea virusului printr-o campanie rapidă şi masivă de vaccinare, până în prezent fiind vaccinaţi circa 5.38 de milioane de britanici.

Informațiile preliminare sugerează că varianta de coronavirus care a apărut în Marea Britanie ar putea fi cu 30% mai mortală, spune premierul Boris Johnson.

Datele au fost evaluate de oamenii de știință din cadrul unui grup consultativ, care apoi au informat guvernul, conform BBC.

Dovezile sunt în stadiu preliminar.

Studiile au arătat tulipna britanică se poate răspândi mai ușor decât alte versiuni ale virusului.

„Pe lângă răspândirea mai rapidă, acum pare, de asemenea, că există unele dovezi că noua variantă – varianta care a fost identificată pentru prima dată în Londra – ar putea fi asociată cu un grad mai ridicat de mortalitate”, a spus Boris Johnson.

La rândul său, consilierul ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, a declarat că dovezile privind letalitatea „sunt îngrijorătoare”, dar „nu sunt încă puternice”.

Noua variantă pare a fi cu aproximativ 30% mai mortală.

De exemplu, din o mie de persoane care au peste 60 de ani, infectate cu varianta veche, se estimează că 10 pot muri. În rândul celor infectați cu noua tulpină, estimările arată 13 decese din 1.000.

Noua variantă a fost detectată pentru prima dată în Kent în septembrie. De atunci a devenit versiunea dominantă a virusului în Anglia și Irlanda de Nord și s-a răspândit în peste 50 de alte țări.

Guvernul britanic analizează amânarea rapelului cu cea de-a doua doză pentru vaccin la 12 săptămâni

Datele de până acum susţin decizia Marii Britanii de a amâna până în a 12-a săptămână administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer, a afirmat joi ministrul Sănătăţii Matt Hancock în parlament, transmite Reuters.

„Circa 89% din eficacitate vine între a 14-a şi a 21-a zi după prima doză”, a spus Hancock, adăugând că a analizat datele şi că acestea susţin decizia autorităţilor de a prelungi la 12 săptămâni intervalul de timp între administrarea celor două doze.

„Ne uităm la aceste date şi măsurăm eficacitatea aici, pe plan intern, pentru cei care au fost vaccinaţi, comparând datele între cei care au fost vaccinaţi şi cei care au fost testaţi pozitiv. Monitorizăm această situaţie şi vom publica aceste date imediat ce vor fi clinic valide”, a adăugat ministrul britanic al Sănătăţii.

Rezultate descurajante după lockdown

Un studiu de prevalenţă, cunoscut ca REACT-1, a sugerat că numărul cazurilor de infectare nu a scăzut în primele zile de lockdown, deşi guvernul a susţinut că impactul restricţiilor introduse la 5 ianuarie nu se reflectă încă în cifre.

„Cred că este prea devreme pentru a spune când vom putea să ridicăm o parte din restricţii”, a spus joi premierul Boris Johnson la un post de radio.

„Ceea ce vedem în datele ONS, în studiul REACT, este contagiozitatea noii variante (a virusului) pe care am văzut-o venind exact înainte de Crăciun. Nu e niciun dubiu că se răspândeşte într-adevăr foarte rapid”, a menţionat Johnson.

Noua tulpină pune mari probleme 

Prezentând cele mai recente date – care acoperă perioada 6-15 ianuarie -, profesorul Steven Riley, unul din conducătorii studiului, a precizat că rata de prevalenţă a fost de 1,58%, cea mai ridicată consemnată de studiul REACT, început în mai 2020. Aceasta înseamnă o creştere de peste 50% faţă de mijlocul lui decembrie.

Riley a avertizat şi în ce priveşte speranţele imediate legate de vaccinuri. ‘Vaccinul va avea doar un impact limitat asupra prevalenţei pe termen scurt’, le-a spus el reporterilor.

Potrivit lui Paul Elliott, expert în epidemiologie şi sănătate publică, director al programului REACT, menţinerea la nivel ridicat a cazurilor de infectare s-ar putea datora în parte variantei mai transmisibile a virusului descoperite la sfârşitul anului trecut.

surse: Agerpres, Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât poate fi întârziat rapelul pentru vaccinul anti-COVID, „fără afectarea eficacității”. Precizări oficiale

Publicat

Rapelul pentru vaccinul împotriva COVID-19 poate fi întârziat și până la 42 de zile, potrivit Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

În prospectul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna se arată că rapelul poate fi programat în intervalul de 21-28 de zile după administrarea primei doze.

CNCAV citează studii potrivit cărora rapelul poate fi întârziat și până la 42 de zile, „fără afectarea eficacității”.

Precizările vin în contextul în care mulți români care se programează la vaccin nu găsesc loc pentru rapel în termen de 21-28 de zile, așa cum recomandă prospectul vaccinului, în condițiile în care cantitățile de vaccin livrate în România nu sunt constante, iar săptămâna aceasta s-au înregistrat întârzieri.

Reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 precizează, însă, că „persoana este anunțată, în mod automat, când este programată la rapel și nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană”.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a anunțat că a modificat intervalul recomandat între administrarea primei și celei de-a doua doze de vaccin cu tehnologia ARN mesager, rapelul putând fi întârziat până la 6 săptămâni. „A doua doză ar trebui administrată cât mai aproape posibil de perioada recomandată”, se arată în recenta îndrumare transmisă de CDC. „Însă, dacă nu este posibilă respectarea intervalului recomandat, a doua doză a vaccinurilor împotriva Covid-19 a Pfizer-BioNTech și Moderna poate fi programată pentru administrare cu până la 6 săptămâni distanță (42 de zile) după prima doză”, afirmă CDC.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat și ei, tot vineri, că administrarea rapelului poate fi amânată până la 6 săptămâni.

În perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 – vineri, 22 ianuarie, orele 09:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 740.294 persoane din etapa a II-a de vaccinare (315.449 adulți peste 65 ani, 162.317 persoane cu afecțiuni cronice și 262.528 angajați din domenii esențiale).

Din punct de vedere al modalității de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:

– individual direct în platformă – 278.690 de persoane

– prin intermediul medicilor – 135.800 de persoane

– telefonic, prin Call Center – 82.993 de persoane

– prin intermediul angajatorului – 242.811 de persoane din domenii esențiale

surse: hotnews.ro, vaccinare-covid.gov.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

TAXE mai mari la creșele din Alba Iulia. Care sunt costurile pe care trebuie să le suporte lunar părinții în 2021

Publicat

s

Părinții cu copii la creșele de stat din Alba Iulia vor avea de plătit, în 2021, contribuție lunară de până la 5,6 lei / copil / zi, față de 3,4 lei / copil / zi în 2020. Consilierii locali vor avea de aprobat taxele la creșă pentru acest an, în ședința de vineri, 29 ianuarie.

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat, în ședința din 29 ianuarie, un proiect privind aprobarea costului mediul lunar de întreținere și a contribuției părinților / reprezentanților legali pentru copiii care frecventează creșele din municipiul Alba Iulia în anul 2021.

Potrivit documentului, costul mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează creșele din municipiul Alba Iulia în anul 2021 va fi în cuantum de 582,75 lei/copil/lună.

Potrivit legii, contribuția lunară de întreținere a copiilor înscriși în unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară, suportată de părinții / reprezentanții legali ai acestora, se determină în funcție de cheltuielile de întreținere, hrană și gospodărie, obiecte de inventar, echipament și cazarmament, materiale igienico-sanitare și altele asemenea, precum și numărul de zile frecventate de copil în aceste unități.

Valoarea contribuției se stabilește în cote procentuale și nu poate depăși 20% din costul mediu lunar de întreținere în unitatea publică în care se oferă servicii de educație antepreșcolară.

Contribuția părinților / reprezentanților legali  ai căror copii beneficiază de serviciile creșelor din municipiul Alba Iulia se stabilește după cum urmează:

  • pentru părinții / reprezentanții legali care au un singur copil în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat peste 700 de lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 5,55 lei / copil / zi, rotunjit la 5,60 lei (3,4 lei/copil/zi în 2020)
  • pentru părinții / reprezentanții legali care au doi sau mai mulți copii în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat peste 700 de lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 2,77 lei / copil / zi, rotunjit la 2,80 lei (1,7 lei/copil/zi în 2020)
  • pentru părinții / reprezentanții legali care au un singur copil în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat între 225 și 699 de lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 2,77 lei / copil / zi, rotunjit la 2,80 lei (1,7 lei/copil/zi în 2020)
  • pentru părinții / reprezentanții legali care au doi sau mai mulți copii în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat între 225 și 699 de lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 1,38 lei / copil / zi, rotunjit la 1,40 lei (1 leu/copil/zi în 2020)

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Câți profesori vor să se vaccineze anti-COVID. Precizările Ministrului Educației despre categorii prioritare. Situația din Alba

Publicat

examen profesor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că un număr de 168.000 de persoane din sistemul naţional de învăţământ şi-au exprimat opţiunea de a se vaccina anti-COVID-19.

Potrivit ministrului, 126.000 de persoane din cele 168.000 care doresc să se vaccineze lucrează „nemijlocit” cu elevii şi studenţii.

„Această decizie a fost luată de către un număr de 168.000 de persoane din sistemul naţional de învăţământ. Pentru că acesta este numărul celor care au răspuns: da, dorim să ne vaccinăm în prima etapă. Toţi ceilalţi până la 355.000 nu sunt persoane care au respins vaccinarea. (…) Am încercat să facem o prioritizare la nivelul celor care şi-au declarat disponibilitatea pentru vaccinare din cei 168.000 de angajaţi – 126.000 sunt persoane pe care le-am identificat ca lucrând la interfaţa directă, nemijlocită, cu elevii şi studenţii.

Sunt, spre exemplu, şi situaţii, este vorba despre grădiniţe, de şcoli speciale şi de alte astfel de situaţii în care am considerat că tot personalul interacţionează direct cu elevii, interacţionează direct cu copiii în cazul grădiniţelor cu copii care nu au obligativitatea de purta mască pe baza vârstei mici. Aceştia sunt o categorie prioritară”, a explicat ministrul cu prilejul unui webinar dedicat personalului din învăţământ privind vaccinarea anti-COVID.

El a spus că are deplină încredere că cei care organizează campania de vaccinare vor identifica soluţia prin care personalul din învăţământ, „îndeosebi” cel care lucrează nemijlocit cu elevii şi studenţii, va fi vaccinat prioritar.

„Deci înainte de data de 8 februarie, planificată pentru deschiderea şcolii, în situaţiile menţionate va începe o vaccinare prioritizată conform cu prioritatea pe care toată societatea românească spune că o acordă şcolii româneşti. Modalitatea tehnică prin care acest lucru se va face fără a afecta niciuna din programările făcute până acum sunt convins că va fi identificată şi procesul de vaccinare va începe înainte de data de 8 februarie”, a mai afirmat ministrul.

Situația din județul Alba

Potrivit centralizatorului întocmit pe baza raportărilor de la Inspectoratele Școlare, în județul Alba din cele 5479 de persoane cât reprezintă totalul persoanelor încadrate în sistemul de învățământ preuniversitar și-au exprimat disponibilitatea pentru a fi vaccinate mai puțin de jumătate- 2283, adică 41,67%.

La ”Universitatea 1 Decembrie  1918” din Alba Iulia procentul personalului care și-a manifestat disponibilitatea pentru vaccinare este de 87,63%.

Județul Alba- disponibilitate vaccinare personal din învățământ preuniversitar:

  • 1694 dintr-un total de 3939 adică 43, 01% – din categoria personal didactic
  • 208 dintr-un total de 463  adică 44,92% – din categoria personalului didactic auxiliar
  • 381 dintr-un total de 1077 adică 35,38% – din categoria personalului nedidactic

Situația pe județe: disponibilitate vaccinare personal învățământ

Tabel județe raportari  inspectorate școlare – disponibilitate la vaccinare personal din învățământ preuniversitar

sursă: edu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate