Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Acuzații grave la Zlatna. Firma familiei primarului și-a reînnoit contractul pentru o covrigărie în sediul Primăriei


Publicat

primarie nu covrigărie

Acuzații grave ale unui consilier local din Zlatna. Acesta spune că printr-o hotărâre de consiliu local inițiată de viceprimarul localității, familia primarului Silviu Ponoran ar fi primit pentru 10 ani aproximativ 100 de metri pătrați din clădirea primăriei, pentru o covrigărie. Este vorba de fapt despre prelungirea unui contract care umează să expire în acest an, covrigăria funcționând deja acolo de mai multă vreme.

Consilierul local Gheorghe Florin Crișan a scris pe contul său de Facebook că viceprimarul orașului, Nicolae Clonța, este cel care a inițiat o hotărâre de consiliu în acest sens.  Crișan a mai evidențiat și modul în care colegii săi au votat proiectul și de ce.

Potrivit hotărârii primăriei, chiria este stabilită la 970 de lei pe lună, adică 203,66 euro, urmând să fie indexată anual cu inflația. Firma SC Sponi SRL avea două contracte de închiriere pentru spațiile respective încă din 1999, respectiv 2001, care urmau să expire. Este vorba despre un spațiu de 69 de metri pătrați și de un alt spațiu de 23 de metri pătrați. Hotărârea propune încheierea unui nou contract, comun pentru ambele spații, ”pentru simplificarea procedurilor de plată a chiriei. 

În preambulul hotărârii, se precizează că firma a fost înființată în 1991, are 36 de angajați și patru puncte de lucru. ”Prin perseverența sa a adus un aport semnificativ la dezvoltarea economico-socială a localității și o contribuție constantă la bugetul local, prin plata impozitelor și taxelor”, mai motivează inițiatorul.

Postarea consilierului

”În ședința de Consiliu Local, din 18.04.2019, pe ordinea de zi a fost “bagat” primul proiect de hotărâre de Consiliu Local (HCL), cel puțin din ultimii 3 ani, al domnului viceprimar Clonța. Bineînțeles, că nu era ceva pentru a-i ajuta pe zlatneni, ci era un proiect de HCL care să ajute familia Ponoran.

Mai exact, familia Ponoran a vrut (și cel putin pentru moment a reușit) să închirieze pe 10 ani, aproximativ 100 metri pătrați din sediul primariei, pentru covrigaria familiei.

Astăzi nu vreau să vă reamintesc cât de imoral e ca Primaria să-i închirieze familiei primarului spațiu în primărie, fără nicio licitație. Chiar nu cred că mai poate aduce cineva vreun contraargument. Astăzi, vreau să vă povestesc despre atitudinea consilierilor locali ai opoziției.

hoatarare pag 1

Despre cei ai “majorității lui Ponoran” (Pnl+Pnțcd) nu am ce să vă spun, decât că, la fel ca de fiecare dată, aceștia fac ce vrea Ponoran, fără a se opune, fără a avea o părere proprie (sau, poate, părerile lor sunt de fiecare dată identice cu ale lui Ponoran).

Așadar, să revenim la consilierii opoziției. Unul dintre ei a lipsit (motivat) de la sedință: Claudiu Halmaciu. Unul dintre ceilalți 5 ne-a spus ca el nu poate sa voteze împotriva lui Ponoran din mai multe motive: pentru ca are afaceri care uneori se “întilnesc” cu primaria, că s-ar putea ca primaria să monteze camere pe strada sa și sa-i afecteze astfel afacerile, ca în urma cu vreo cațiva ani un alt consilier i s-ar fi opus lui Ponoran iar acest gest la “dus” la faliment și nu mai știu câte alte asftel de argumente.

Un alt consilier al opoziției ne-a reamintit de cate ori i-a facut Ponoran rau lui și că, cu siguranța, va vota împotriva proiectului imoral de HCL.

Apoi, la 10 minute dupa ce a facut aceste afirmații și după ce l-a auzit pe celălalt coleg consilier cum se “dadea de ceasul morții”, a votat pentru covrigaria familiei Ponoran.

Concluziile trageți-le dumneavoastră, cei care ne-ați votat să vă reprezentam în Consiliul Local. Cați dintre noi apărăm interesele orașului și câți dintre noi suntem în Consiliul Local pentru a apara interesele familiei Ponoran sau propriile interese.

hot pag 2

Lista consilierilor și modul cum au votat ei pentru ca familia Ponoran să vândă covrigi încă 10 ani în sediul Primariei:

PENTRU: 7 consilieri Pnl+2 consilieri Pntcd
ABSENT : Claudiu Halmaciu
ÎMPOTRIVĂ: Eu (Florin Crișan), Costica Porcar si Florin Nistor
ABȚINERE: Sabin Teodorescu
PENTRU: Daniel Demenic

PS 1: Florin Nistor mi-a spus că Daniel Demenic a fost suparat după ședința din februarie ca eu nu am spus pe FB numele consilierilor și modul cum au votat. Am facut-o acum și o să o fac de fiecare dată de acum înainte.
PS 2: Înca nu s-a terminat “domnilor” lipsiți de moralitate. Cât timp vor mai fi căi legale de atac, cel putin eu, mă voi folosi de toate” a scris pe pagina de Facebook, Gheorghe Florin Crișan, consilier local din Zlatna.

Sursă foto: Facebook, Crișan Gheorghe FlorinȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cuplurile de cetățeni din Teiuș care au împlinit 50 de ani de căsătorie, premiate de primărie și consiliul local

Publicat

Primăria din Teiuș a fost alături de cuplurile de cetățeni care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. 

Chiar dacă de obicei toți sărbătoriții petreceau împreună momentul fericit, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, petrecerea nu a mai fost posibilă. 

Totuși, administrația locală i-a celebrat pe cei care în 2020 au împlinit 50 de ani de căsătorie. Mai exact, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai s-a deplasat la locuințele acestora și le-a oferit un cadou din partea primăriei.

”De cațiva ani a devenit o tradiție să fim alături de cei care împlinesc 50 de ani de căsatorie neîntreruptă, respectiv cele mai longevive cupluri.

Primaria Teiuș si Consiliul Local au venit în întâmpinarea acestui frumos moment, susținând material un eveniment deosebit din viața acestor familii teiușene, modele de urmat în viață pentru fiecare dintre noi.

În acest an din cauza condițiilor nu a fost posibilă o întalnire a tuturor așa cum eram obișnuiți, Primaria a venit, prin reprezentanții săi în casele familiilor ce sărbătoresc aceste fericit eveniment”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba a făcut un site pentru sprijinirea producătorilor locali. Poți să vezi, dar nu poți cumpara online

Publicat

Produse lactate, preparate din carne, pește, uleiuri, produse de panificație, legume, fructe, băuturi și răsaduri, toate produse în județul Alba: asta pot găsi cei care accesează platforma madeinalba.ro.

Totuși, site-ul promovat de Ion Dumitrel pe pagina sa de Facebook are o singură utilitate: cea de vizualizare a produselor. 

Cei care accesează o categorie de produse și mai apoi un preparat anume nu îl pot comanda, pot doar să vadă de cine este produs și au la dispoziție un număr de telefon și o adresă de contact.

Restul intercațiunii se face clasic, clientul sună și îl întrebă pe producător dacă mai are produsul disponibil sau nu. 

De asemenea, în timp ce în alte județe, platforme asemănătoare au fost puse în funcțiune încă de la începutul pandemiei de coronavirus, la Alba, aceasta a apărut după aproape trei luni.

Ce spun reprezentanții Consiliului Județean Alba despre site

”Platforma www.madeinalba.ro promovează produsele autentice locale, iar Consiliul Județean Alba își propune, pe această cale, să creeze legătura dintre micii fermieri, agricultori sau întreprinzători locali și cei interesați atât o alimentație sănătoasă, cât și de o experiență culinară inedită.

Vizitarea acestui site de prezentare este și un prilej de a cunoaște nu doar produsele – autentice, gustoase și sănătoase, ci și poveștile din spatele efortului și pasiunii unor oameni care respectă și perpetuează tradițiile, promovând gastronomia și specificul zonei.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Grupurilor de acţiune locală din judeţul Alba: „Pe Mureş şi pe Târnave”, Valea Ampoiului – Valea Mureşului” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Provocările pentru ”pitici și tătici” ale unui tânăr din Alba Iulia. Un mod inedit de a petrece timpul liber cu cei mici

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia, cu multă imaginație și talent la ”meșterit”, și-a transformat pasiunea într-o provocare pentru ”tătici și pitici”, din dorința de a petrece cât mai mult timp alături de băiatul său și a-l implica în cât mai multe activități creative. 

Radu Oprița, alături de Patrick, băiatul și ajutorul său de nădejde, au creat în sufrageria casei, din toate jucăriile celui mic ”o reacție în lanț” pe care au postat-o pe YouTube.

Deloc surprinzător, video-ul de pe YouTube chiar a generat o reacție în lanț și a fost vizualizat de peste 1.000 de persoane.

Atunci, Radu s-a gândit să facă mai multe activități alături de cel mic și să le filmeze, pentru a le da idei și altor tătici.

Radu a povestit, pentru Alba24.ro, cum i-a venit ideea.

Potrivit acestuia, totul a început în perioada sărbătorilor de Crăciun din 2019, când cel mic a primit foarte multe cadouri, iar Radu s-a gândit cum poate să le folosească pe toate odată.

În prima filmare de pe YouTube, cei doi au folosit peste 50 de jucării, iar după 70 de încercări eșuate și șase ore de distracție, sistemul de reacție în lanț ”a mers ca uns”.

Radu a dat provocarea mai departe și prietenilor tătici, dar s-a hotărât să continue activitățile și să le filmeze.

Așa a apărut mini-seria ”Provocări pentru pitici și tătici”. O altă activitate a fost construirea unei ”plăci de activități”, cu mai multe elemente, cu care cel mic se poate juca și interacționa.

Dar, poate cel mai ambițios proiect de până acum și în urma căruia Radu a fost contactat și de alți părinți, pentru detalii și instrucțiuni, este un turnuleț cu tobogan, construit în aer liber.

Construit din lemn și vopsit în culori vii, turnulețul s-a dovedit a fi un element de joacă interactiv pentru cel mic, dar și un prilej de a petrece cât mai mult timp cu acesta.

Tânărul tătic din Alba Iulia nu se oprește doar la videoclipurile postate până acum și ne-a declarat că următoarele două proiecte vor fi cu siguranță tot în aer liber.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

Publicat

Elevii de clasa a XII-a și a VIII-a se întorc din 2 iunie la școală pentru aproape două săptămâni de pregătire înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională. 

Pentru ca orele de pregătire să se desfășoare în condiții de siguranță, în ceea ce privește limitarea răspândirii noului coronavirus, autoritățile au impus unităților de învățământ o serie de reguli stricte. 

Marți, 26 mai, alături de Valeriu Cerbu, directorul Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, reporterii Alba24.ro au luat la pas curtea și clădirea colegiului pentru a vedea cum au fost puse în practică regulile impuse de autorități. 

De la marcaje vopsite pe asfalt în curte, la scanarea temperaturii, asigurarea de măști de protecție și până la circuite diferite pentru intrarea și ieșirea elevilor din clădire, conducerea celui mai prestigios liceu din Alba s-a asigurat că a bifat toate regulile impuse de autorități.

Intrarea în curtea unității de învățământ și așteptarea pentru luarea temperaturii

Intrarea elevilor în Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” se va realiza pe două circuite: un circuit pentru intrarea laterală și unul pentru intrarea de la sala de sport.

În curtea unității de învățământ, circuitul pentru intrarea laterală este marcat cu săgeți și linii vopsite pe asfalt din doi în doi metri, pentru ca elevii să păstreze distanța între ei. La fel este marcat și cel de-al doilea circuit, cu intrarea în zona sălii de sport sala de sport.

În curtea colegiului vor fi prezenți profesori care îi vor direcționa pe elevi spre cele două intrări și se vor asigura că aceștia păstrează distanțarea fizică.

Măsurile de siguranță și de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt afișate încă de la intrare, la avizierul din curtea liceului. De asemenea, pe panou este afișată și oglinda fiecărei clase – respectiv locul elevilor în bănci, distanța dintre acestea și spațiul, în metri pătrați, care îi revine fiecărui elev.

La intrările în clădirea colegiului încep și marcajele prin care li se reamintește elevilor să păstreze distanța. De asemenea sunt amplasate covoare cu material dezinfectant pe care elevii își vor putea șterge tălpile încălțărilor.

Procedura de la intrarea în clădirea colegiului 

După ce au pășit în clădire, elevii vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va lua temperatura prin termoscanare. După termoscanare aceștia își vor dezinfecta mâinile, iar apoi se vor îndrepta către clasele la care sunt repartizați.

„La intrarea în școală elevul se dezinfectează pe mâini, îi facem un examen sumar, îl întrebăm: aveți dureri în gât, tușiți, aveți dureri de cap?

Dacă copilul neagă, îi măsurăm temperatura. Dacă temperatura este mai mică de 37,3 grade, îi înmânăm o mască și îl îndrumăm spre sala de clasă.

În cazul în care se întâmplă ca temperatura să fie 37,3 – 37,4 grade, deci peste 37,3, îl ținem deoparte 5 minute, după care repetăm măsurarea temperaturii.

Dacă după cele 5 minute temperatura persistă, îi recomandăm să meargă la medicul de familie, deci copilul acela nu va intra în școală”, a precizat unul dintre cadrele medicale prezente în unitatea de învățământ.

Lângă fiecare clasă de curs există o masă pe care se află dezinfectant și cutii cu măști de protecție, măști pe care elevii sunt obligați să le poarte pe tot parcursul orelor.

Salile de clasă

Pe ușa fiecărei săli de clasă sunt afișate regulile care trebuie respectate de elevi și o reprezentare grafică a repartiției adolescenților în bănci.

„În fiecare sală de curs, mobilierul este pozitiționat în așa fel încât să se păstreze distanța de doi metri, deci cei patru metri pătrați pentru fiecare elev, scaunele au fost eliminate și  a rămas doar scaunul pentru elevul din bancă.

Mai mult, fiecare loc al elevilor din bănci este marcat de un set de reguli lipit pe bancă. 

Intrarea în sălile de curs se va face în ordinea sosirii, iar aceștia se vor așeza în bănci, începând cu ultima bancă și până la prima. În acest fel elevii nu vor trece unii pe lângă alții când își vor ocupa locurile în bănci”, a declarat Valer Cerbu, în timp ce inspecta o sală de clasă.

Pauzele

În pauză profesorul care lucrează cu elevii va rămâne alături de ei în sala de clasă, iar la sfârșitul programului, profesorul va fi acela care îi va conduce pe elevi la ieșire.

Elevii vor ieși din colegiu pe o ușă diferită față de cea pe care au intrat, a mai menționat Valeriu Cerbu.

La finalul turului prin Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Valeriu Cerbu a spus că profesorii dar și personalul auxiliar al unității de învățământ sunt pregătiți pentru ai primi pe elevi în condiții de siguranță.

Un reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate