Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Adolescenţa în siguranţă”, o campanie împotriva violenţei în şcoli iniţiată de Jandarmeria Alba

Publicat

„Adolescenţa în siguranţă” este o campanie împotriva violenţei în şcoli iniţiată de Jandarmeria Alba, împreună cu Instituţia Prefectului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Serviciul de Probaţiune de pe lîngă Tribunalul Alba şi Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia. Campania se desfăşoară în perioada februarie-aprilie 2012, în aproape 30 de unităţi şcolare şi promovează mesaje puternice: „Respinge violenţa din şcoala ta!”, „Sunt adolescent, sunt responsabil!” sau „Respectă şi vei fi respectat!”

Campania „Adolescenţa în siguranţă” promovează combaterea violenţei în şcoli şi se adresează elevilor de 16-18 ani. În cadrul campaniei, jandarmii împreună cu instituţiile partenere vor avea o serie de acţiuni în aproape 30 de unităţi şcolare din judeţ, ce cuprind: prezentarea de materiale informativ-educaţionale (power point, film), distribuire de afişe şi pliante, jocuri de rol, discuţii interactive pe marginea filmuleţelor/spot-urilor.

„Violenţa, cu toate formele ei, este o realitate a societăţii de azi, inclusiv a şcolilor. Aici există un nivel de indisciplină inerent, ca rezultat al faptului că elevii sunt la o vârstă la care sunt tentaţi să treacă peste reguli, iar această indisciplină poate duce la un comportament violent. În general, faptele antisociale cele mai întâlnite în şcoală sunt agresiunile exprimate prin injurii, jigniri, îmbrânceli sau intimidări. Pornind de la acestea, de cele mai multe ori izbucnesc conflicte cu o justificare minoră, însă care pot culmina cu agresiuni fizice cu consecinţe dintre cele mai grave. Vorbim astfel de infracţiuni contra persoanei – loviri sau alte violenţe, vătămări corporale, lovituri cauzatoare de moarte sau chiar omoruri – fapte pedepsite de legislaţia în vigoare. Infracţiunile contra patrimoniului – furturile, tâlhăriile, însuşirea bunului găsit, distrugerea sau tăinuirea – sunt frecvente în mediul şcolar şi pot avea diferite cauze, printre care şi necunoaşterea sancţiunilor legale incidente. Relativ noi în peisajul şcolar, numărul infracţiunilor cu tentă sexuală – hărţuirea, corupţia sexuală, actul sexual cu un minor sau violul – ar putea să crească, având în vedere fragilitatea psihică a adolescenţilor, grefată pe actualul context socio – economic şi pe tendinţa generală de prezentare a realităţii ca pe un fapt banal, indiferent de gravitatea faptelor expuse si mai ales fără de a accentua consecinţele acestor violenţe asupra celor ce le-au provocat”, a comunicat Jandarmeria Alba.

Pornind de la considerentele de mai sus, Jandarmeria Alba a iniţiat campania “Adolescenţă în siguranţă”, cu scopul de a preveni faptele de natură penală şi contravenţională în mediul şcolar.

Acestui demers s-au alăturat: Instituţia Prefectului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Alba, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia.

Din mesajele campaniei, amintim: „Fii puternic! Respinge violenţa în şcoala ta!”, „Sunt adolescent, sunt responsabil!”, „Tu decizi asupra viitorului tău”.

Acţiunea se va adresa unui număr de 3.658 de elevi, precum şi personalului didactic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax