Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Adolescenţii ar putea să se înscrie la şcoala de şoferi înainte de vârsta majoratului. Vezi ce prevede un proiect supus dezbaterii publice de MAI

Publicat

Adolescenţii care doresc să obţină permisul de conducere ar putea să se înscrie la şcolile de şoferi cu trei luni înainte de a împlini 18 ani. Mai mult decât atât, elevii şcolilor cu profil tehnic auto, care doresc obţinerea permiselor din categoriile B şi BE vor putea începe şcolile de şoferi începând cu vârsta de 17 ani, în aşa fel încât, la terminarea studiilor, să se poată angaja imediat. Toate aceste noutăţi sunt prevăzute în regulamentul  pentru modificarea Regulamentului de aplicare a legii care reglementează circulaţia pe drumurile publice, supus dezbaterii publice de către MAI.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Autovehiculelor (DRPCIV), comisarul şef Mihai Enache, o altă noutate constă în aceea că elevii şcolilor cu profil tehnic auto care doresc obţinerea permiselor din categoriile B şi BE vor putea începe şcolile de şoferi de la vârsta de 17 ani, în aşa fel încât, la terminarea studiilor, să se poată angaja imediat.

Mai mult, oficialul DRPCIV a explicat, pentru Mediafax, că elevii acestor şcoli care urmăresc să obţină permise de conducere din categoriile C şi CE, care până acum puteau fi obţinute numai începând cu vârsta de 21 de ani, pot începe şcoala de şoferi la vârsta de 17 ani, iar de la vârsta de 18 se pot prezenta la examen.

După promovarea examenului, dacă prezintă un certificat de calificare profesională eliberat de Autoritatea Rutieră Română (ARR), ei primesc permisele din categoriile C şi CE, însă, până la vârsta de 21 de ani nu pot conduce vehiculele care aparţin acestor categorii decât pe teritoriul României.

Proiecul prevede şi o normă tranzitorie care face referire la situaţia candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere din categoria AM. Mai precis, aceia care fac dovada faptului că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013, se pot prezenta direct la examen, fără să fie obligaţi să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi.

Măsura a fost propusă în condiţiile în care, înainte de 19 ianuarie, pentru conducerea mopedelor, un curs de legislaţie rutieră era de ajuns.

Proiectul aduce modificări şi pentru persoanele care s-au căsătorit şi trebuie să-şi schimbe permisele de conducere. Acestea vor trebui să prezinte doar cartea de identitate, fără certificatul de căsătorie.

Sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax