Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru a demarat procesul de contractare a proiectelor destinate facilitării accesului la rețelele de internet de mare viteză

Publicat

ADR Centru a devenit, începând cu data de 27 martie 2014, Organism Intermediar pentru implementarea Operațiunii 311 – Sprijinirea accesului la broadband şi la serviciile conexe din cadrul Axei Prioritare 3 ”Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. În aceste condiții, la ADR Centru a demarat procesul de contractare a proiectelor, la sediul din Alba Iulia al Agenției fiind semnate primele contracte de finanțare din acest domeniu.

Operațiunea 3.1.1 – Sprijinirea accesului la broadband și la serviciile conexe este acea componentă a Axei Prioritare 3 a POSCCE care finanțează pentru IMM și ONG conectarea la internet de mare viteză și achiziția de calculatoare, servere, imprimante și echipamente multifuncționale. De asemenea, beneficiarii vor trebui să utilizeze soluții de semnătură electronică și vor primi sprijin pentru a se prezenta online prin intermediul unui site interactiv. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile nu poate depăși 100.000 lei, iar contribuția proprie a beneficiarilor este de 10% pentru IMM și de 5% pentru ONG.

În data de 3 iunie 2014 au fost semnate primele 12 contracte, în valoare de peste 1 milion lei, pentru sprijinirea beneficiarilor IMM și ONG din Regiunea Centru să acceseze legături broadband și să beneficieze de servicii IT conexe, prin Operațiunea 3.1.1. a POS CCE. Prin intermediul acestei operațiuni, beneficiarii de fonduri nerambursabile se vor conecta la internet de mare viteză sau își vor îmbunătăți conexiunile existente, având și posibilitatea de achiziționa soluții de semnătură electronică, sau domenii de internet ”.ro”. Proiectele contractate vizează și construirea de site-uri web dinamice, achiziția de echipamente IT (stații de lucru, imprimante, multifuncționale, routere, servere) precum și a soft-ware-ului necesar (sisteme de operare, pachete de programe de tip ”office” și antivirus).

”ADR Centru este singurul partener de nivel regional cu care beneficiarii pot colabora pentru implementarea cu succes a proiectelor privind conexiunea lor la internet și la dezvoltarea platformelor IT. Agenția este conștientă de rolul asumat în dezvoltarea Regiunii Centru și își exercită acest rol inclusiv în realizarea atribuțiilor delegate prin acordarea de sprijin tuturor beneficiarilor în procesul de implementare a proiectelor. Astfel, vom contribui direct la creșterea accesului la internet de mare viteză, nu numai prin finanțarea costurilor de conexiune și abonament, ci si prin achiziția de echipamente capabile sa utilizeze facilitățile oferite de noile conexiuni”, a declarat, după semnarea primelor contracte pe acest domeniu, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Informații de background

În vederea evaluării si contractării, ADR Centru a preluat un număr de 203 proiecte, având o valoare totală de aproximativ 14,5 milioane lei, pentru care finanțarea nerambursabilă solicitată depășește 10,5 milioane lei. Aceste proiecte au fost depuse în perioada 2010 – 2011, în cadrul apelului 2 de proiecte pentru Operațiunea 3.1.1. Acestor cereri de finanțare li se adaugă și 91 contracte de finanțare anterior semnate la nivelul OIPSI, aflate în procesul de monitorizare și pentru care sunt în verificare 21 de cereri de rambursare, prin care solicită peste 1 milion lei din fonduri nerambursabile.

Obiectivul specific al Domeniului Major de Intervenţie 1 – „Susţinerea utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor” din cadrul Axei Proritare 3 a POSCCE este creşterea utilizării tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) prin susţinerea conectării la broadband, precum şi prin consolidarea infrastructurii TIC (în special în zonele rurale şi mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicaţii), pentru facilitarea accesului public la aceasta. Scopul principal al Operaţiunii 3.1.1 constă în conectarea la internet prin conexiuni broadband sau upgradarea celor existente şi achiziţionarea echipamentelor conexe.

Prin Programul Operaţional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE), unul dintre cele şapte programe operaţionale implementate în ţara noastră, se dorește încurajarea creşterii productivităţii întreprinderilor româneşti pentru reducerea decalajelor faţă de nivelul Uniunii Europene. POS CCE are 5 axe prioritare, fiecare axă fiind împărţită în domenii majore de intervenţie, care, la rândul lor, cuprind operaţiuni specifice de implementare a obiectivelor axei prioritare şi, implicit, a programului în ansamblu. Pe viitor, pentru perioada de programare 2014–2020, se are în vedere elaborarea, în colaborare cu peste 250 de asociaţii profesionale şi patronale, companii şi alte entităţi industriale, a Documentului de Politică industrială (Strategia de Reindustrializare a României), care este unul din documentele ce vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României în perioada 2014 – 2020.

ADR Centru a devenit Organism intermediar pentru POSCCE în Regiunea Centru în data de 11.03.2013, când a preluat 4 operațiuni pentru IMM din cadrul Axei Prioritare 1 – respectiv Operațiunile 1.1.1 Sprijin pentru consolidarea și modernizarea sectorului productiv prin investiții tangibile și intangibile – investiții pentru IMM; 1.1.2 Sprijin pentru implementarea standardelor internaționale; 1.1.3 Sprijin pentru accesul pe noi piețe și internaționalizare, precum și 1.3.2 Sprijin pentru consultanță acordat IMM-urilor, din cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de producție inovativ și eco-eficient. Acest program era suspendat în acel moment de Comisia Europeană. Prin eforturi susținute, în câteva luni, POSCCE a fost deblocat, iar plățile din partea CE au fost reluate, în beneficiul antreprenorilor și cetățenilor Regiunii Centru, ca urmare a accelerării proceselor de evaluare, contractare și plată, cu efecte pozitive notabile asupra investițiilor realizate și a numărului de locuri de muncă nou create.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax