Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru a demarat procesul de contractare a proiectelor destinate facilitării accesului la rețelele de internet de mare viteză


Publicat

ADR Centru a devenit, începând cu data de 27 martie 2014, Organism Intermediar pentru implementarea Operațiunii 311 – Sprijinirea accesului la broadband şi la serviciile conexe din cadrul Axei Prioritare 3 ”Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. În aceste condiții, la ADR Centru a demarat procesul de contractare a proiectelor, la sediul din Alba Iulia al Agenției fiind semnate primele contracte de finanțare din acest domeniu.

Operațiunea 3.1.1 – Sprijinirea accesului la broadband și la serviciile conexe este acea componentă a Axei Prioritare 3 a POSCCE care finanțează pentru IMM și ONG conectarea la internet de mare viteză și achiziția de calculatoare, servere, imprimante și echipamente multifuncționale. De asemenea, beneficiarii vor trebui să utilizeze soluții de semnătură electronică și vor primi sprijin pentru a se prezenta online prin intermediul unui site interactiv. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile nu poate depăși 100.000 lei, iar contribuția proprie a beneficiarilor este de 10% pentru IMM și de 5% pentru ONG.

În data de 3 iunie 2014 au fost semnate primele 12 contracte, în valoare de peste 1 milion lei, pentru sprijinirea beneficiarilor IMM și ONG din Regiunea Centru să acceseze legături broadband și să beneficieze de servicii IT conexe, prin Operațiunea 3.1.1. a POS CCE. Prin intermediul acestei operațiuni, beneficiarii de fonduri nerambursabile se vor conecta la internet de mare viteză sau își vor îmbunătăți conexiunile existente, având și posibilitatea de achiziționa soluții de semnătură electronică, sau domenii de internet ”.ro”. Proiectele contractate vizează și construirea de site-uri web dinamice, achiziția de echipamente IT (stații de lucru, imprimante, multifuncționale, routere, servere) precum și a soft-ware-ului necesar (sisteme de operare, pachete de programe de tip ”office” și antivirus).

”ADR Centru este singurul partener de nivel regional cu care beneficiarii pot colabora pentru implementarea cu succes a proiectelor privind conexiunea lor la internet și la dezvoltarea platformelor IT. Agenția este conștientă de rolul asumat în dezvoltarea Regiunii Centru și își exercită acest rol inclusiv în realizarea atribuțiilor delegate prin acordarea de sprijin tuturor beneficiarilor în procesul de implementare a proiectelor. Astfel, vom contribui direct la creșterea accesului la internet de mare viteză, nu numai prin finanțarea costurilor de conexiune și abonament, ci si prin achiziția de echipamente capabile sa utilizeze facilitățile oferite de noile conexiuni”, a declarat, după semnarea primelor contracte pe acest domeniu, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Informații de background

În vederea evaluării si contractării, ADR Centru a preluat un număr de 203 proiecte, având o valoare totală de aproximativ 14,5 milioane lei, pentru care finanțarea nerambursabilă solicitată depășește 10,5 milioane lei. Aceste proiecte au fost depuse în perioada 2010 – 2011, în cadrul apelului 2 de proiecte pentru Operațiunea 3.1.1. Acestor cereri de finanțare li se adaugă și 91 contracte de finanțare anterior semnate la nivelul OIPSI, aflate în procesul de monitorizare și pentru care sunt în verificare 21 de cereri de rambursare, prin care solicită peste 1 milion lei din fonduri nerambursabile.

Obiectivul specific al Domeniului Major de Intervenţie 1 – „Susţinerea utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor” din cadrul Axei Proritare 3 a POSCCE este creşterea utilizării tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) prin susţinerea conectării la broadband, precum şi prin consolidarea infrastructurii TIC (în special în zonele rurale şi mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicaţii), pentru facilitarea accesului public la aceasta. Scopul principal al Operaţiunii 3.1.1 constă în conectarea la internet prin conexiuni broadband sau upgradarea celor existente şi achiziţionarea echipamentelor conexe.

Prin Programul Operaţional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE), unul dintre cele şapte programe operaţionale implementate în ţara noastră, se dorește încurajarea creşterii productivităţii întreprinderilor româneşti pentru reducerea decalajelor faţă de nivelul Uniunii Europene. POS CCE are 5 axe prioritare, fiecare axă fiind împărţită în domenii majore de intervenţie, care, la rândul lor, cuprind operaţiuni specifice de implementare a obiectivelor axei prioritare şi, implicit, a programului în ansamblu. Pe viitor, pentru perioada de programare 2014–2020, se are în vedere elaborarea, în colaborare cu peste 250 de asociaţii profesionale şi patronale, companii şi alte entităţi industriale, a Documentului de Politică industrială (Strategia de Reindustrializare a României), care este unul din documentele ce vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României în perioada 2014 – 2020.

ADR Centru a devenit Organism intermediar pentru POSCCE în Regiunea Centru în data de 11.03.2013, când a preluat 4 operațiuni pentru IMM din cadrul Axei Prioritare 1 – respectiv Operațiunile 1.1.1 Sprijin pentru consolidarea și modernizarea sectorului productiv prin investiții tangibile și intangibile – investiții pentru IMM; 1.1.2 Sprijin pentru implementarea standardelor internaționale; 1.1.3 Sprijin pentru accesul pe noi piețe și internaționalizare, precum și 1.3.2 Sprijin pentru consultanță acordat IMM-urilor, din cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de producție inovativ și eco-eficient. Acest program era suspendat în acel moment de Comisia Europeană. Prin eforturi susținute, în câteva luni, POSCCE a fost deblocat, iar plățile din partea CE au fost reluate, în beneficiul antreprenorilor și cetățenilor Regiunii Centru, ca urmare a accelerării proceselor de evaluare, contractare și plată, cu efecte pozitive notabile asupra investițiilor realizate și a numărului de locuri de muncă nou create.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Pădurar din Vâlcea, REȚINUT pentru că ar fi lăsat o firmă din Alba să taie ilegal 400 de arbori dintr-o pădure

Publicat

Polițiștii de investigare a criminalității economice au continuat cercetările într-un dosar privind fapte de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Un bărbat din județul Vâlcea, a fost reținut, după ce, în calitatea sa de pădurar, ar fi înlesnit unei societăți comerciale, să taie arbori din fondul forestier național.

La data de 3 iulie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au luat măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore, față de un bărbat de 60 de ani, din județul Vâlcea, care este cercetat pentru complicitate la tăiere fără drept de arbori și complicitate la furt de arbori.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în calitate de pădurar la un ocol silvic din județul Vâlcea, i-ar fi înlesnit şi ajutat pe angajaţii unei societăți comerciale din județul Alba, specializată în exploatarea de material lemnos, să taie fără drept arbori din fondul forestier naţional, tăieri care ar fi fost urmate de furtul materialului lemnos.

Din cercetări a rezultat că, în acest fel, ar fi fost tăiați 399 de arbori nemarcați.

În cursul zilei de azi, 4 iulie, persoana reținută va fi prezentată în fața procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Context

La data de 12 mai 2020, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, a efectuat 18 percheziţii (7 în județul Alba, 6 în județul Vâlcea, 4 în județul Sibiu și una în județul Gorj) la persoane bănuite de săvârșirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare și complicitate la ultimele două infracțiuni.

Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că în perioada 2018 – 2020, o societate comercială din județul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept și ar fi sustras arbori, din speciile molid și brad, din fondul forestier naţional.

Pentru a da o aparență de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanții societății ar fi întocmit, în fals, documente de însoțire între punctele de lucru ale societății, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoțire pe care erau menționate cantități de material lemnos mai mici decât cele transportate.

Materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat și comercializat spre diverse societăți comerciale și persoane fizice.

Prejudiciul a fost estimat la 571.061 lei.

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au fost conduse și audiate 16 persoane față de 6 dintre acestea, cu vârste cuprinse între 32 și 60 de ani, bănuite de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare și complicitate la ultimele două infracțiuni, fiind luată măsura reținerii.

Sursă: IPJ Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pompierii intervin la Dobra pentru înlăturarea efectelor inundațiilor de vineri. Trei gospodării afectate de viitură

Publicat

Garda de Intervenție Sebeș, în cooperare cu Serviciul de Voluntari pentru Situații de Urgență Șugag intervin sâmbătă pentru evacuarea apei din gospodariile cetățenești afectate de inundații în localitatea Dobra, comuna Șugag, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Autoritățile continuă intervenția pentru înlăturarea efectelor negative produse de viitura de vineri. Sunt afectate 3 gospodării.

Citește și: FOTO-VIDEO: Viituri în Apuseni- la Gârda de Sus și în Șureanu- la Dobra. Apele au rupt un drum și au inundat mai multe case

Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ casele oamenilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO ȘTIREA TA: Ploaie scurtă dar puternică, la Alba Iulia. Câteva străzi, sub ape în câteva minute

Publicat

O ploaie scurtă dar puternică a dus, sâmbătă, la inundarea câtorva străzi din Alba Iulia. 

Mai mulți cititori Alba24 au transmis o serie de fotografii și filmări. 

Zona intersecției de la Gară, una dintre cele mai joase locuri din oraș, s-a inundat și canalizarea a refulat.

Și în zona Cetății, la ploaia torențială a făcut o adevărată cascadă pe scările de la Framms.

De asemenea, s-a inundat pasajul subteran din centru (Erol), din zona Primăriei. Pompierii au fost chemați pentru evacuarea apei.

A plouat puternic și în cartierul Cetate, în Ampoi și în Cetatatea Alba Carolina.

Apa s-a adunat pe carosabil, dar mașinile nu au întâmpinat probleme deosebite.

”A venit foarte repede. În două, trei minute, strada era plină de apă. Venea de pe toate străzile și dintre blocuri” a transmis o cititoare, aflată în zona intersecției din Cetate (Mercur).

 

UPDATE ora 11:50

”Piața Iuliu Maniu, Blocul A1, Scara A si B, unde se află Evidența Populatiei. De fiecare dată când sunt precipitații naturale, întâmpinâm aceeași problemă” a transmis un cititor al ziarului.

Acesta a trimis și o filmare:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică pentru jumătatea de Sud – Vest a județului Alba. Ploi și vânturi puternice

Publicat

Autoritățile au emis un Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată valabil în aproape o jumătate din țară, și parțial în județul Alba. 

Intervalul de valabilitate: 04 iulie, ora 12:00 – 05 iulie, ora 04:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții;

Local în Moldova, Transilvania, Maramureș și la munte, precum și în nordul și nord-estul Munteniei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70 – 90 km/h), vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35-40 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.

La Alba Iulia a plouat scurt, ar puternic, în jurul orei 11,00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate