Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru a demarat procesul de contractare a proiectelor destinate facilitării accesului la rețelele de internet de mare viteză


Publicat

ADR Centru a devenit, începând cu data de 27 martie 2014, Organism Intermediar pentru implementarea Operațiunii 311 – Sprijinirea accesului la broadband şi la serviciile conexe din cadrul Axei Prioritare 3 ”Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. În aceste condiții, la ADR Centru a demarat procesul de contractare a proiectelor, la sediul din Alba Iulia al Agenției fiind semnate primele contracte de finanțare din acest domeniu.

Operațiunea 3.1.1 – Sprijinirea accesului la broadband și la serviciile conexe este acea componentă a Axei Prioritare 3 a POSCCE care finanțează pentru IMM și ONG conectarea la internet de mare viteză și achiziția de calculatoare, servere, imprimante și echipamente multifuncționale. De asemenea, beneficiarii vor trebui să utilizeze soluții de semnătură electronică și vor primi sprijin pentru a se prezenta online prin intermediul unui site interactiv. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile nu poate depăși 100.000 lei, iar contribuția proprie a beneficiarilor este de 10% pentru IMM și de 5% pentru ONG.

În data de 3 iunie 2014 au fost semnate primele 12 contracte, în valoare de peste 1 milion lei, pentru sprijinirea beneficiarilor IMM și ONG din Regiunea Centru să acceseze legături broadband și să beneficieze de servicii IT conexe, prin Operațiunea 3.1.1. a POS CCE. Prin intermediul acestei operațiuni, beneficiarii de fonduri nerambursabile se vor conecta la internet de mare viteză sau își vor îmbunătăți conexiunile existente, având și posibilitatea de achiziționa soluții de semnătură electronică, sau domenii de internet ”.ro”. Proiectele contractate vizează și construirea de site-uri web dinamice, achiziția de echipamente IT (stații de lucru, imprimante, multifuncționale, routere, servere) precum și a soft-ware-ului necesar (sisteme de operare, pachete de programe de tip ”office” și antivirus).

”ADR Centru este singurul partener de nivel regional cu care beneficiarii pot colabora pentru implementarea cu succes a proiectelor privind conexiunea lor la internet și la dezvoltarea platformelor IT. Agenția este conștientă de rolul asumat în dezvoltarea Regiunii Centru și își exercită acest rol inclusiv în realizarea atribuțiilor delegate prin acordarea de sprijin tuturor beneficiarilor în procesul de implementare a proiectelor. Astfel, vom contribui direct la creșterea accesului la internet de mare viteză, nu numai prin finanțarea costurilor de conexiune și abonament, ci si prin achiziția de echipamente capabile sa utilizeze facilitățile oferite de noile conexiuni”, a declarat, după semnarea primelor contracte pe acest domeniu, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Informații de background

În vederea evaluării si contractării, ADR Centru a preluat un număr de 203 proiecte, având o valoare totală de aproximativ 14,5 milioane lei, pentru care finanțarea nerambursabilă solicitată depășește 10,5 milioane lei. Aceste proiecte au fost depuse în perioada 2010 – 2011, în cadrul apelului 2 de proiecte pentru Operațiunea 3.1.1. Acestor cereri de finanțare li se adaugă și 91 contracte de finanțare anterior semnate la nivelul OIPSI, aflate în procesul de monitorizare și pentru care sunt în verificare 21 de cereri de rambursare, prin care solicită peste 1 milion lei din fonduri nerambursabile.

Obiectivul specific al Domeniului Major de Intervenţie 1 – „Susţinerea utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor” din cadrul Axei Proritare 3 a POSCCE este creşterea utilizării tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) prin susţinerea conectării la broadband, precum şi prin consolidarea infrastructurii TIC (în special în zonele rurale şi mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicaţii), pentru facilitarea accesului public la aceasta. Scopul principal al Operaţiunii 3.1.1 constă în conectarea la internet prin conexiuni broadband sau upgradarea celor existente şi achiziţionarea echipamentelor conexe.

Prin Programul Operaţional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE), unul dintre cele şapte programe operaţionale implementate în ţara noastră, se dorește încurajarea creşterii productivităţii întreprinderilor româneşti pentru reducerea decalajelor faţă de nivelul Uniunii Europene. POS CCE are 5 axe prioritare, fiecare axă fiind împărţită în domenii majore de intervenţie, care, la rândul lor, cuprind operaţiuni specifice de implementare a obiectivelor axei prioritare şi, implicit, a programului în ansamblu. Pe viitor, pentru perioada de programare 2014–2020, se are în vedere elaborarea, în colaborare cu peste 250 de asociaţii profesionale şi patronale, companii şi alte entităţi industriale, a Documentului de Politică industrială (Strategia de Reindustrializare a României), care este unul din documentele ce vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României în perioada 2014 – 2020.

ADR Centru a devenit Organism intermediar pentru POSCCE în Regiunea Centru în data de 11.03.2013, când a preluat 4 operațiuni pentru IMM din cadrul Axei Prioritare 1 – respectiv Operațiunile 1.1.1 Sprijin pentru consolidarea și modernizarea sectorului productiv prin investiții tangibile și intangibile – investiții pentru IMM; 1.1.2 Sprijin pentru implementarea standardelor internaționale; 1.1.3 Sprijin pentru accesul pe noi piețe și internaționalizare, precum și 1.3.2 Sprijin pentru consultanță acordat IMM-urilor, din cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de producție inovativ și eco-eficient. Acest program era suspendat în acel moment de Comisia Europeană. Prin eforturi susținute, în câteva luni, POSCCE a fost deblocat, iar plățile din partea CE au fost reluate, în beneficiul antreprenorilor și cetățenilor Regiunii Centru, ca urmare a accelerării proceselor de evaluare, contractare și plată, cu efecte pozitive notabile asupra investițiilor realizate și a numărului de locuri de muncă nou create.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Iluminatul stradal din satele aparținătoare municipiului Aiud va fi modernizat. Proiectul inițiat de Primărie, aprobat de AFM

Publicat

pixabay manfredrichter

Administrația locală din Aiud a câștigat un proiect pentru modernizarea iluminatului stradal din satele aparținătoare municipiului. Valoarea proiectului, finanțat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), este de peste 2,4 milioane de lei.

„Administrația Fondului de Mediu (finanțatorul proiectului) a publicat lista proiectelor aprobate pentru modernizarea iluminatului public, iar municipiul Aiud se află printre acestea.

Valoarea proiectului (cheltuieli eligibile + cheltuieli neeligibile) este de 2.408.369,60 lei”, au transmis marți reprezentanții Primăriei Aiud.

Obiectivele proiectului sunt:

 •  Achiziționarea şi instalarea unui număr de 645 corpuri de iluminat cu LED cu eficienţă energetică ridicată;
 • Achiziţionarea şi instalarea sistemului de dimare/telegestiune care permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiţie.

Reprezentanții administrației locale reamintesc că se află deja în implementare proiectul privind modernizarea iluminatului public din urbanul municipiului.

Această nouă finanțare înseamnă că toți locuitorii municipiului Aiud (urban și rural) vor beneficia de un iluminat public modern.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care o casă a fost luată de ape în Bihor. Județul se află sub un Cod Roșu de inundații

Publicat

O casă modulară a fost luată de furia apelor, marți seara într-un sat din județul Bihor, județ care se află sub un cod roșu de alertă hidrologică și pericol de inundații. 

Imaginile în care casa este luată de apă au fost suprinse în satul Cociuba Mică, comuna Pietroasa.

Momentul în care Crişul Pietros dislocă imobilul construit din materiale prefabricate a fost surprins într-o înregistrare video chiar de salvatorii ISU Crişana, care anterior au ajutat familia care locuia acolo să se mute.

La recomandarea autorităţilor, cei doi părinţi şi patru copii s-au dus din timpul zilei la nişte rude, de teamă că apele râului vor distruge casa, aflată aproape de Criş.

Aşa cum s-a văzut, îngrijorarea a fost întemeiată: marţi seară, apele învolburate ale râului au luat casa pe sus şi au dus-o la vale.

Într-o cotitură a râului, construcţia modulară s-a spart şi a fost complet distrusă.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Inundațiile fac prăpăd la Arieșeni după ce Arieșul Mare a ieșit din matcă. 50 de familii din satul Galbena, izolate

Reamintim că și în județul Alba, inundațiile au produs pagube. În satul Galbena, în urma distrugerii podului care face legătura între DN 75 și satul respectiv, 50 de familii sunt momentan izolate și nu mai au pe unde să iasă pe DN75, au declarat reprezentații autorităților locale pentru alba24.ro.

sursă: ebihoreanul.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, la Policlinica din Alba Iulia. Condiții de testare

Publicat

Policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia oferă teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Femeile care doresc să efectueze acest tip de testare, se pot prezenta, fără programare, la policlinica spitalului.

Consultația medicală, testarea screening și consilierea se efectuează cu prezentarea pacientei la Policlinica din Alba Iulia.

Locația este situată pe strada Mușețelului, numărul 2.

Pacientele trebuie să aibă vârste cuprinse între 25 și 64 de ani

Testările se efectuează în fiecare zi de joi, între orele 15.00 – 17.00, în cabinetul numărul 26, etajul 2.

Detalii suplimentare puteți primi la numărul de telefon 0766467252.

Femeile care au contraindicații nu pot fi testate

Exemple de contraindicații:

 • prezintă absența congenitală a colului uterin;
 • prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne;
 • au diagnostic stabilit de cancer de col uterin;
 • au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.

Scopul programului este prevenirea si combaterea cancerului de col uterin.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 12,3 milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor la corpurile Palatului Principilor din Alba Iulia

Publicat

Acoperișurile și planșeele peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G din cadrul ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 12,3 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 18 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G”.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Valoarea totală estimată este de 12.398.647,95 de lei, fără TVA. 

Intervențiile propuse la corpurile A, B, C, D, F si G ale Palatului Principilor, se referă la:

 • eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitori , înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.),
 • eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale,
 • reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei,
 • înlocuirea planșeelor din lemn degradate,
 • reabilitarea acceselor și scărilor din pod.

Necesitatea realizării acestei investiții rezultă din starea tehnică actuală a acoperișurilor și implicit a elementelor arhitecturale și de rezistență asupra cărora nu s-a mai intervenit de o perioadă mare de timp.

Pentru reabilitarea/restaurarea acoperișurilor prin proiect se propun următoarele lucrări principale de bază:

 • eradicarea atacurilor biologice
 • consolidarea elementelor structurale existente
 • demolarea parțială a unor elemente structurale existente
 • introducerea unor elemente structurale suplimentare

Potrivit caietului de sarcini, în prezent starea de conservare a șarpantei la diferite corpuri prezintă diferențieri semnificative. Corpurile C, G și F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi și apar cu precădere în zona doliilor și hornurilor.

La corpurile A și B se întâlnesc cele mai extinse zone degradate produse de fungi. Lipsa de ventilație și de încălzire din aceste spații a contribuit la evoluția atacurilor și a dus la prăbușirea planșeelor. De la nivelul planșeelor atacul s-a extins în zidăria de cărămidă situată sub cosoroabe și apoi la lemnul din cosoroabe, grinzișori, capete de corzi. Cosoroabele sunt cele mai afectate elemente ale șarpantei, iar modul lor de așezare pe zidăria de cărămidă și esența din care sunt confecționate le-a crescut vulnerabilitatea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate