Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ADR Centru a participat la un workshop în Italia pentru prezentarea programelor de sprijin tip grant şi non-grant pentru IMM-uri

Publicat

Reprezentantii ADR Centru au participat recent la cel de-al patrulea workshop internaţional organizat în cadrul proiectului DIFASS cu scopul de a identifica scheme de sprijin de tip grant şi non-grant pentru IMM-uri. Workshop-ul s-a desfăşurat în Italia, la Cagliari şi Oristano, fiind găzduit de Regiunea Autonomă Sardinia (RAS) şi de Pactul Teritorial Oristano (PTO). Pe parcursul celor două zile s-au prezentat opt practici, punându-se accent pe scheme de sprijin de tip grant şi non-grant de IMM-uri.

Peste 60 de invitaţi din Europa s-au reunit în Sardinia pentru a dezbate diferite modalităţi prin care IMM-urile pot fi sprijinite în demersul de accesare a unor finanţări de tip grant şi non-grant. În cadrul workshop-ului au fost prezentate practici implementate în diferite regiuni din Ungaria, Estonia, Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, constând în măsuri de sprijinire a afacerilor inovative implementate sau finanţate de organisme publice, accentul punându-se în special pe schemele de sprijin de tip grant şi non-grant pentru IMM-uri.

Proiectul DIFASS este implementat de ADR Centru de la începutul anului 2012 într-un consorţiu format din 26 de parteneri internaţionali, iar obiectivul principal al acestuia este de a contribui la îmbunătăţirea eficienţei politicilor regionale pentru internaţionalizarea activităţii IMM-urilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare. Pentru implementarea activităţilor prevăzute în cadrul proiectului, Comisia Europeană a alocat un buget de 3.077.055 Euro, din care Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru îi revin 74.409 Euro, pentru toată perioada de implementare a proiectului de 36 de luni.

„În cadrul secţiunii de analiză a bunelor practici prezentate în cadrul workshop-ului anterior, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, prezentat de către reprezentanţii ADR Centru, a fost desemnat ca fiind cel mai bun exemplu de bună practică în vederea transferului şi în alte regiuni partenere. Prin intermediul proiectului DIFASS, ADR Centru va transfera în regiune cele mai bune metode şi practici inovative care să faciliteze accesul IMM-urilor la finanţare, de tip grant şi non-grant, inovare, internaţionalizare şi creştere durabilă”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Participanţii prezenţi la workshop au selectat iniţiativa “Prototron” (www.prototron.ee) prezentată de partenerul din Estonia, ca fiind cea mai bună practică a evenimentului. “Prototron” este un proiect iniţiat în august 2012, de către Tehnopol, Swedbank şi Universitatea Tehnologică din Tallin prin care se finanţează, din surse private şi într-o proporţie de 100%, tinerii antreprenori sau investitori în vederea realizării primului lor prototip de produs, cu scopul de a ajunge pe piaţă.

Proiectul este finanţat prin Programul INTERREG IVC, al cărui obiectiv general este de a îmbunătăţi eficienţa politicilor şi a instrumentelor regionale. INTERREG IVC oferă finanţare pentru cooperarea interregională la nivelul Europei, este implementat în cadrul obiectivului „cooperare teritorială a Comunităţii Europene” şi este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax