Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru a prezentat oportunităţi turistice şi de afaceri din Alba şi alte cinci judeţe, în Landul Branderburg – Germania


Publicat

Atracțiile turistice și potențialul socio-economic al Regiunii Centru, inclusiv al judeţului Alba au fost prezentate, în 1 și 2 septembrie, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în Landul Brandenburg (Germania). Informațiile au fost oferite germanilor în cadrul evenimentului ”Zilele Brandenburg 2012”, desfășurat în localitatea Lübbenau/Spreewald, la care au participat peste 100.000 de vizitatori.

Potrivit reprezentanţilor ADR, Regiunea Centru, care se află la a doua participare de acest fel, a beneficiat de un stand găzduit în secțiunea specială dedicată partenerilor landului german, lângă standurile a trei regiuni poloneze şi în imediata apropiere a centrului de presă. Delegația Cancelariei de Stat, condusă de Ministrul Președinte al Landului Brandenburg, Matthias Platzeck, a vizitat, sâmbătă, aceste standuri.

La a XIII-a ediție a evenimentului ”Zilele Landului Brandenburg-2012” – Brandenburg Tag au participat peste 100.000 de vizitatori. Experții ADR Centru au prezentat oportunitățile, atracțiile deosebite și tradițiile din regiune, la stand fiind expuse materialele de prezentare ale celor șase județe – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, precum și mai multe broșuri informative furnizate de MDRT. Germanii au obținut astfel informații despre posibilitățile de investiții și de petrecere a timpului liber în Regiunea Centru, marea majoritate a materialelor de informare și promovare fiind editate în limba germană.

Reprezentanţii ADR Centru au precizat că mulți locuitori și turiști din orașul german și-au manifestat dorința de a vizita România, după ce au văzut standurile Regiunii Centru, în timp ce o altă parte, care deja au fost în România, au subliniat că frumusețea locurilor și ospitalitatea oamenilor îi vor face să revină cu plăcere în țara noastră.

De menţionat este faptul că Regiunea Centru a participat și la ediția precedentă, din 2010 a acestui eveniment, iar importantă este şi funcţionarea Biroului de reprezentare a Landului Brandenburg în România, partener tradițional al ADR Centru, prin care au fost transmise concetățenilor germani detalii ieșite din comun referitoare la atracțiile regiunii, filtrate chiar de propriile lor experiențe în țara noastră.

”Prin participarea la această manifestare, dorim să atragem cât mai mulți turiști din Germania în regiunea noastră. De asemenea, un alt obiectiv foarte important este dezvoltarea schimbului de informații și, în același timp, de prezentare a oportunităţilor de investiții în Regiunea Centru, ca să susținem activitățile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativă. Suntem onorați de faptul că domnul Matthias Platzeck, Ministrul Președinte al Landului Brandenburg, acordă o mare importanță relațiilor noastre bilaterale. Am identificat împreună, în ultimii ani, mai multe metode prin care s-ar putea concretiza proiectele noastre viitoare, fie în domeniul dezvoltării orașelor cu centre istorice, fie în domeniul utilizării eficiente a energiilor regenerabile, precum și pe alte paliere. Prin schimbul de informații, prin promovarea oportunităților noastre și beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom completa informaţiile necesare pentru atragerea, în anii următori, de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regională”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Standul Regiunii Centru a mai fost vizitat și de către Anita Tack, ministrul Mediului, Sănătății și Protecției Sociale din Cancelaria de Stat a Landului, care, de altfel, a participat și anul trecut la o misiune economică germană în regiune. De asemenea, președintele Parlamentului Landului Brandenburg, Gunther Fritsch, dar și mulți parlamentari ai acestui land german prezenți la eveniment, au apreciat modul cum Regiunea Centru a evoluat, de la an la an și s-au bucurat că acum cetățenii germani pot să beneficieze de mai multe informații, în special turistice, privind atracțiile din regiunea noastră, au menţionat reprezentanţii ADR Centru. Partenerii instituționali din acest land și-au manifestat intenția de a dezvolta noi proiecte bilaterale în viitor pe baza schimbului activ dintre cele două regiuni.

Zilele Landului Brandenburg se organizează din doi în doi ani, locația evenimentului schimbându-se de fiecare dată. Pe lângă regiunile partenere tradiționale ale Landului Brandenburg (Centru, Masovien, Westpommern și Wielkopolska – ultimele trei din Polonia) au mai fost invitați să participe și alti parteneri internaționali. În fața publicului german s-au prezentat acum asociații din domeniile culturii și artei, al activității cu tineri și copii, al serviciilor publice, spectacole de teatru, precum și manifestări dedicate dezvoltării turismului și mediului de afaceri cu specific regional. În stil specific german, toate evenimentele au prezentat rezultatele muncii oamenilor și au ca scop promovarea Landul lor natal, Brandenburg.

Regiunea Centru a beneficiat de un stand în secțiunea centrală a zonei expoziționale ”West”, denumită ”Patria Brandenburg” și coordonată de către Cancelaria de Stat a landului, prin care se subliniază importanța pe care germanii o acordă parteneriatului cu regiunile europene. Celelalte zone expoziționale au fost amplasate pe o lungime de aproape 4 kilometri, în principalele piețe și pe bulevardele orașului gazdă, fiind împărțite pe zone tematice dedicate istoriei, naturii, sportului și jocurilor. O zonă a fost dedicată numai orașului-gazdă – Lübbenau/Spreewald, lângă acest oraș existând cea mai mare rezervație naturală din Landul Brandenburg, în timp ce o altă zonă expozițională a fost dedicată spectacolelor și divertismentului.

Parteneriatul dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg a fost demarat în 2001, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politică și delegații ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a acestui land a susţinut activ eforturile de dezvoltare și prin care a dorit să impulsioneze activităţile şi proiectele comune derulate în Regiunea Centru. Pe lângă experiența administrativă a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, în urma acestui parteneriat, și de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avansat din Germania din punctul de vedere al introducerii şi utilizării pe scară largă a energiei produse din surse regenerabile.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 4 octombrie în Transilvania și la munte. Când revin ploile și scad temperaturile. Prognoza meteo pe 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni în regiuni din țară. În Transilvania, va ploua, pe arii extinse, după 25 septembrie.

În Transilvania, până în 25 septembrie, media regională a valorilor maxime va fi de 24-26 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Ulterior se va răci, chiar accentuat în perioada 28 – 30 septembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 17-18 grade.

Pentru primele zile ale lunii octombrie sunt estimate maxime ușor mai ridicate, în medie de 20-21 de grade.

Nopțile vor fi răcoroase la începutul intervalului, cu o medie regională a temperaturilor minime de 7-8 grade, dar cu valori mult mai scăzute în depresiuni, însă până spre finalul săptămânii se va ajunge la o medie de 12-14 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului sunt prognozate medii ale temperaturilor minime de 6-8 grade.

În intervalul 25 – 28 septembrie vor fi ploi pe arii extinse, iar probabilitatea pentru cantități de apă mai însemnate va fi ridicată.

La munte, în perioada 21-26 septembrie valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, cu maxime la nivelul zonei între 16 și 18 grade și minime tot mai ridicate, ce se vor apropia de 10 grade.

Vremea se va răci după acest interval, iar pentru finalul lunii sunt prognozate maxime, în medie de 10 grade și minime de 2-4 grade.

În primele zile ale lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, ce va însemna o creștere a valorilor maxime spre 14 grade și minime în medie de 4-6 grade.

După 23 septembrie se vor semnala ploi, pe arii mai extinse în perioada 26 – 29 septembrie când și cantitățile de apă vor fi local însemnate cantitativ.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ZILE LIBERE plătite, pentru părinți, când cursurile sunt suspendate sau limitate în școli. Proiect adoptat de Senat

Publicat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect iniţiat de Guvern care prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie antepreşcolară ca urmare a răspândirii coronavirusului.

Proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 îi vizează şi pe părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată este venit asimilat salariilor şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări, în condiţiile prevăzute de lege, se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Proiectul stipulează acordarea de zile libere pentru părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar.

„Acordarea zilelor libere plătite se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat, în condiţii de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe toată perioadă stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021”, prevede proiectul.

Dreptul la zile libere se acordă şi părinţilor care au copii cu handicap neşcolarizaţi sau au în întreţinere adulţi cu handicap, numai dacă aceştia beneficiază de servicii de zi a căror activitate este limitată sau suspendată ca urmare a efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, conform expunerii de motive.

Zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplineşte cumulativ condiţiile menţionate, solicitare care va fi depusă la angajator. Cererea este însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, de copia certificatului de naştere al copilului sau de cea a documentului care atestă calitatea prevăzută de lege, precum şi de copia certificatului de încadrare în grad de tip de handicap, în cazul copilului sau adultului cu handicap.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de act normativ.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Stimulent financiar de 2.000 de lei pentru profesori și de 1.500 de lei pentru personalul nedidactic. Proiect aprobat la Senat

Publicat

examen profesor

Senatul a adoptat luni propunerea legislativă prin care se acordă în perioada stării de urgenţă şi de alertă stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar.

S-au înregistrat 85 voturi „pentru”, 25 împotrivă şi 13 abţineri.

Propunerea legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ pe întreaga durată a stării de alertă şi urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului SARS-COV 2, a fost iniţiată de parlamentarii PSD Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc şi Radu Preda.

„Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei lunar, respectiv de 1.500 lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului”, prevede propunerea legislativă amendată în Senat.

Potrivit propunerii legislative, stimulentul de risc nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asigurătorii pentru muncă.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, guvernul va emite normele de aplicare ale legii, se mai arată în proiectul de act normativ.

Liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda, a apreciat că personalul din învăţământ merită ajutorul, „pentru că educă şi cresc oameni”.

„Am învăţat în aceste luni că solidaritatea şi respectul pot face diferenţa şi că ei care sunt numiţi eroii zilelor noastre pot şi trebuie să fie recompensaţi. (…) Este un ajutor pe care acest eroi îl merită, pentru că cresc şi educă oameni, dincolo de salarii tăiate sau promisiuni nerespectate. Pentru că azi se vrea ca şcoala să fie un servitor electoral şi un (…) agent de propagandă pentru Guvernul PNL. Repet: România are nevoie de medici buni şi de profesori dedicaţi, dar şi ei, la rândul lor, au nevoie de sprijin şi de recunoştinţă. De aceea, în numele parlamentarilor PSD, le spun ‘Mulţumim că faceţi România bine!'”, a afirmat Preda la dezbaterea proiectului, în plenul Senatului.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Valentin-Cristian Oneț este candidatul PRO România la Primăria din Roșia Montană

Publicat

Născut în 1963, la Câmpeni, Valentin-Cristian Oneț s-a căsătorit în anul 1989 și s-a stabilit definitiv la Roșia Montană. În prezent, este inspector de asigurări iar soția e auditor public intern la Primăria orașului Abrud. Împreună, au două fiice, una arhitect iar cealaltă economist.

A absolvit Școala Superioară de Afaceri București, Filiala Alba Iulia, specializarea Economie și Sociologie Rurală, cu examen de licență susținut la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. De asemenea, are un master absolvit la Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad, în specializarea Marketing, Audit și Expertiză Contabilă. Până în 2007, a fost director la Casa de Cultură ,,Ion Buteanu” din Abrud.

Principalele sale proiecte, menite să asigure prosperitatea Roșiei Montane, sunt:

1. Elaborarea Planului Urbanistic General și a Planurilor Urbanistice Zonale, fără de care nu se poate face nimic în direcția dezvoltării comunei noastre.

2. Realizarea unei rețele de apă potabilă care să facă posibilă racordarea tuturor locuitorilor comunei, inclusiv a celor din satul Dăroaia.

3. Asigurarea de facilități pentru investitorii care creează locuri de muncă pentru locuitorii din comună.

4. Realizarea unor drumuri de acces în toate satele comunei care să asigure circulația în siguranța al cetățenilor.

5. Repararea podului peste râul Abrudel și a drumului de acces spre satul Dăroaia.

6. Asigurarea transportului gratuit pentru toți cetățenii comunei, la Câmpeni și Abrud în zilele de sâmbătă și luni, cu autobuzul primăriei.

7. Asigurarea transportului gratuit pentru elevi.

8. Acordarea de parcele pentru tinerii din comună, pentru construirea de locuințe.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și a votului dumneavoastră doresc să realizăm împreună toate proiectele pe care vi le propun. Deși, la ora actuală, comuna noastră se află pe marginea unei prăpastii, asemenea păsării Phoenix ea poate renaște din propria-i cenușă. ÎMPREUNĂ, UNIȚI, PUTEM RECLĂDI ROȘIA MONTANĂ”, a transmis Valentin-Cristian Oneț.

PE 27 SEPTEMBRIE 2020 VOTAȚI:

poziția 1 pe buletinele de vot pentru Primar

ONEȚ VALENTIN-CRISTIAN

și

poziția 2 pe buletinele de vot pentru Consiliul Local

Candidații Partidului PRO România:

1. ONEȚ VALENTIN-CRISTIAN – inspector de asigurări.

2. LAZEA DANIEL – contabil șef la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud și președintele composesoratului Roșia Montană.

3. SZEKELY OVIDIU (PIKI) – un mic întreprinzător în zonă.

4. BOBAR EUGEN – fost director al școli din comună, un apreciat profesor si om de caracter.

5. BAR NICOLAE – fost maistru și un bun gospodar.

6. COSMA STEFAN – fost tehnician silvic, un om care păstrează tradiția agricolă a locului în creșterea animalelor.

7. BERINDEIE VASILE ALIN – un tânăr muncitor care dorește prosperitatea comunei noastre.

8. COTEȚ RADU CONSTANTIN – un întreprinzător local în transportul cu TAXI.

9. CORCHEȘ ALINA ELENA – o tânăra șomeră, care își dorește un viitor mai sigur și locuri de muncă pentru tinerii din comună.

10. JURCA LUCIAN NICOLAE – un tânăr electromecanic care dorește relansarea economică a comunei.

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate