Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Au fost semnate noi contracte de finanţare nerambursabilă. Investiţiile cu fonduri Regio din ultimii opt ani


Publicat

Foto-sediu-ADR_CentruLa Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru au fost semnate noi contracte de finanțare nerambursabilă, care ridică gradul de contractare la nivel regional la 124%, transmit reprezentanţii ADR.

Prin 489 proiecte au fost contractate 582 milioane euro fonduri nerambursabile, pentru dezvoltarea celor șase județe din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Peste 280 milioane euro din fondurile contractate au fost decontate beneficiarilor, gradul de absorbție regional fiind de peste 60%.

 

 

Foto-Simion_Cretu-DG-ADR_Centru”Trebuie să precizez că acest grad de absorbție este o medie a 12 domenii de finanțare. Pe unele domenii avem absorbție mare, aproape de 100%, cum sunt domeniile accesate de microîntreprinderi sau cele prin care am finanțat dotarea cu echipamente a infrastructurii de intervenție în situații de urgență sau reabilitarea de centre sociale. Dar, pe unele domenii care au fost lansate doar acum un an sau doi, gradul de absorbție încă nu depășește 20%.

Nu cred că în acești 7 ani, autoritățile locale sau Guvernul României ar fi avut disponibilitatea de a concentra peste 500 de milioane de euro pentru investiții în atât de multe domenii și pentru atât de multe realizări, fără să fi beneficiat de fondurile Regio.

Avem 300 de proiecte deja finalizate care au creat locuri de muncă, au înfrumusețat orașele și au îmbunătățit infrastructura rutieră. Luând în considerare faptul că 49 de contracte au fost reziliate, mai avem în jur de 140 de proiecte în implementare, care trebuie să se finalizeze până la sfârșitul acestui an. Însă, și la aceste proiecte, gradul de realizare al acestora diferă, de la 20% la 90%. Sunt realist și cred că există totuși un risc ca unele din aceste proiecte să mai aibă ceva activități nefinalizate până în 31 decembrie 2015, dar ne concentrăm atenția să încheiem această perioadă cu un grad de absorbție apropiat de 80%”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

semnareProiectele contractate în aceste zile alocă fonduri nerambursabile pentru reabilitarea termică a 82 de apartamente din Târgu Mureș, modernizarea a peste 5 km de străzi din municipiul Reghin, modernizarea școlii din comuna Păuca județul Sibiu, dotarea și reabilitarea ambulatoriului din orașul Luduș.

Ultimul proiect care a fost trimis spre contractare la MDRAP, Autoritatea de Management a programului Regio, solicită fonduri pentru reabilitarea ambulatoriului din orașul Rupea.

 

 

Foto-Situatie-proiecte-PORDin 2007 până în prezent, prin derularea fondurilor Regio prin ADR Centru, cele 300 de proiecte finalizate la nivelul Regiunii Centru, au reușit să modernizeze peste 200 km de drum și străzi urbane din cele șase județe ale Regiunii, iar un număr de 8 ambulatorii de spital au fost dotate și modernizate și sunt deja folosite pentru tratarea pacienților. Un număr de 26 de centre sociale pentru tineri, copii și vârstnici oferă un loc mai bun pentru mai mult de 3.000 de persoane. SMURD-ul beneficiază de peste 70 de unități mobile noi pentru intervenții. Peste 5.500 de elevi din 27 de școli deja reabilitate învață și sunt educați în săli de clasă moderne, cu echipamente școlare noi.

Aproape 200 firme, microîntreprinderi și firme mari au primit fonduri nerambursabile pentru modernizare, dotare și pentru construire centre de afaceri.

Cetatea din Alba Iulia, dar și cea din Rupea s-au restaurat cu fonduri Regio, alături de alte 18 biserici din patrimoniul cultural.

La aceste proiecte se mai adaugă și modernizarea a cinci structuri hoteliere și dezvoltarea a două structuri de agrement din regiune.

Peste 2.000 de persoane și-au găsit un loc de muncă, prin realizarea acestor proiecte.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: O mașină a luat foc în trafic la Bucerdea Grânoasă. Pompierii din Blaj au intervenit pentru stingerea incendiului

Publicat

pompieri

O mașină a luat foc și s-a făcut scrum în trafic, în localitatea Bucerdea Grânoasă din județul Alba. Garda de intervenție Blaj a intervenit miercuri seară pentru lichidarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, în localitatea Bucerdea Grânoasă, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Din primele informații autoturismul marca Ford s-ar fi aflat în trafic, când a izbucnit focul. La fața locului au fost trimise două mașini ale pompierilor: o autoutilitară de stins incendii și o ambulanță.

Incidentul a fost unul fără victime. În jurul orei 23,30 pompierii au reușit să stingă focul.

Sursă: ISU Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta: 17 județe din România marcate de Germania ca ”zone de risc”. Testul COVID-19 este obligatoriu la intrarea în țară

Publicat

Autoritățile germane au actualizat, miercuri, lista județelor din România considerate drept „zone de risc”. Potrivit ministerului de externe german și institutului Robert Koch, Bucureștiul și 17 județe din România au intrat în așa numita ”zonă roșie”.

Județele Argeș, Buzău, Bihor, Mehedinți, Neamț,  Ialomița, Timiș au fost marcate inițial ca zone de risc de către Germania.

Pe  listă au fost adăugate miercuri și Bacău, Brașov, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea și capitala București.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră pe teritoriul Republicii Federale Germania după ce s-au aflat într-una dintre zonele/regiunile incluse în lista „zonelor de risc“ trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, pentru infecția cu COVID-19, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania”, preciza MAE, într-un comunicat transmis sâmbătă.

În caz contrar acestea riscă amenzi de până la 25.000 de euro dacă se sustrag. În cazul în care sunt depistate pozitiv, aceste persoane intră în izolare obligatorie.

Testarea la care se face referire se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate.

În cazul în care nu se îndeplinește această obligație, autoritățile germane pot refuza intrarea în țară sau vor dispune măsura autoizolarii la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc.

Măsura autoizolarii la domiciliu nu se va aplica celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania.

În schimb, dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, se va dispune măsura autoizolarii până la primirea rezultatului testului.

Ce spune ambasadorul României în Germania

Ambasadorul Emil Hurezeanu a explicat la televiziunea Digi24 că cei care ajung în Germania cu avionul plecând din România de pe aeroporturi plasate în zonele de risc, la destinație vor spune de unde vin și vor face testul pentru COVID, care este gratuit.

Cei care vin din România terestru, vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere, iar în decurs de 72 de ore de la intrarea pe teritoriul Germaniei vor trebui să facă testul. Cei care mint că nu vin din zone de risc riscă amenzi de până la 25.000 de euro.

Cum se face evaluarea zonelor de risc în Germania

Evaluarea zonelor de risc se face de câteva ori pe săptămână în Germania. În urmă cu câteva zile, erau numai șapte județe din România incluse în această categorie, acum sunt 17 plus Bucureștiul. Criteriul este să nu existe mai mult de 50 de cazuri de infectare la suta de mii de locuitori.

De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o „zonă de risc” (inclusiv din cele șapte județe menționate) sunt obligate să completeze un formular de localizare a cărui variantă în limba engleză – Public Health Passenger Locator Form – poate fi regăsită AICI

Informații cu privire la noua măsură de actualizare a „zonelor de risc“ prin includerea în listă a unor județe din România sunt disponibile AICI  (lista completă și actualizată a zonelor de risc).

Regulile de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale pot fi văzute AICI
.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Actrița Ioana Bogățan, în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor. Evenimentul se va desfășura pe acoperișul Teatrului Național

Publicat

Actrița din Alba Iulia, Ioana Bogățan, director al Teatrului de Păpuși ”Prichindel” și al Festivalului de Teatru ”Povești”, a fost cooptată pentru al doilea an consecutiv în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor, Ediția 2020, care se va desfășura la începutul lunii septembrie. 

”Sunt pentru a doua oară în juriul acestei gale. Tradiția a fost să se țină la Costinești. Anul trecut s-a mutat la Constanța și cei mai mari actori români au venit să îi vadă pe concurenți. Tot anul trecut, Gigi Căciuleanu a făcut și un spectacol cu actorii câștigători pe care am vrut să îl aduc și la noi la festival.

Anul acesta nu va fi online. Va fi ”on the roof ”- pe acoperișul Teatrului Național din București, unde există un spațiu perfect pentru așa ceva.

Tema este ”Teatru coregrafic. Dans.Actorul ca fenomen al teatrului actual”… Eu sunt fascinată de această formă de teatru și tot timpul am vânat acest tip de spectacole, foarte bune, pentru festivalul de la Alba Iulia. Este o onoare pentru mine această prezență în juriu” a declarat Ioana Bogățan pentru Alba24.

De menționat că Ioana Bogățan și Adrian Batista sunt cei doi membri ai juriului care au fost menținuți de la ediția de anul trecut.

Din juriu mai fac parte: Adrian Batista – regizor și producător TV, Silvia Ghiață – producător TV, Andrei și Andreea Grosu– regizori și Ileana Lucaciu – critic de teatru.

În competiție sunt înscriși 24 de actori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: 40 de doze de Redemsivir, folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung joi la Spitalul Județean Alba

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a amunțat pe contul său de Facebook că 40 doze de Remdesivir, medicamentul folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung mâine la Spitalul Judetean Alba, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Tot astăzi am finalizat discuțiile cu oficiali de la Rezervele de stat, impreuna cu Prefectura Alba, pentru ca patru containere modulare sa ajungă la Ambulanta Alba, pentru a fi utilizate de ambulanțieri.

Totodată, a devenit litera de lege amendamentul privind creșterea la 35% pe ordonator principal de credite a sporului pentru spitalele județene care tratează cazurile de COVID 19, ceea ce permite o salarizare mai corectă în spitalele județene” a adăugat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate