Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Biserica Reformată din Aiud și Cetatea Făgărașului, puse în valoare prin POR 2014-2020


Publicat

Biserica-reformata-AiudPatrimoniul cultural istoric al Regiunii Centru se completează cu două obiective care, prin fondurile Regio 2014-2020, vor obține bugetul necesar pentru finalizarea lucrărilor de restaurare și reabilitare, demarate în 2015. Cetatea Făgărașului și Biserica Reformată din Aiud sunt cele două obiective istorice care, începând de joi, 15 iunie, își vor pregăti proiectele pentru a putea reda turiștilor și localnicilor accesul în siguranță și bucuria de a revedea cultura tradițională românească. Contractele de finanțare au fost semnate de către Tibor Laszlo Toth, preot paroh al Parohiei Reformate din Aiud, de către Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraș, precum și de către Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Fondurile contractate azi, cele alocate prin contractele de până acum sau pe care le vom semna în curând pe această prioritate, reușesc să susțină primăriile și parohiile să ducă la bun sfârșit lucrări demarate la aceste obiective, în urmă cu câțiva ani. Ne bucurăm că vom reuși astfel să completăm munca de restaurare deja inițiată de către beneficiarii de fonduri și să susținem prin aceste proiecte dezvoltarea economiei locale, atât prin atragerea de noi turiști, cât și prin creșterea numărului de vizitatori localnici și dezvoltarea micilor afaceri turistice sau de comerț din zonele proiectelor. Pe lângă lucrările de consolidare și restaurare a acestor monumente și moșteniri istorice, fiecare proiect mai prevede și realizarea activităților de promovare și marketing, organizarea de evenimente culturale care să crească vizibilitatea acestor locuri și să susțină creșterea atractivității obiectivelor de patrimoniu, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin proiectul ”Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al Municipiului Făgăraș-Cetatea Făgărașului” cu o valoare totală de 21,80 milioane lei, Primăria municipiului are alocat fonduri nerambursabile în valoare de 21,36 milioane lei fonduri nerambursabile. Prin proiect se vor realiza lucrări de intervenție asupra castelului cu turnurile de colt, precum și asupra incintei bastionare cu turnul de poartă și clădirile anexă, construite în 1640. Măreața și impunătoare Cetate a Făgărașului, pe care Nicolae lorga o considera una din „podoabele țării” își așteaptă liniștită „recunoașterea îndrăznețelor fapte ale trecutului” și, începând cu luna septembrie 2019, ne invită și pe noi să îi vedem frumusețea rară. Beneficiarii proiectului vor organiza ulterior festivaluri, expoziții și ateliere meșteșugărești, în această locație.

Vezi AICI fișa proiectului.

Beneficiarul celui de-al doilea contract de finanțare semnat azi, Parohia reformată Aiud, va putea să-și demareze proiectul și să acceseze fondurile solicitate ce vizează ”Reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a Bisericii reformate Aiud”. Prin acest proiect, beneficiarul își propune ca, din bugetul total de 16,24 milioane lei, din care 15,88 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă, să reabiliteze interiorul și exteriorul clădirii Bisericii amplasată în interiorul Cetății Medievale a Aiudului, să refacă pardoseala, să înlocuiască instalațiile și să consolideze bolta bisericii. Estimând că proiectul va fi finalizat în luna mai 2021, Parohia aiudeană își propune să organizeze expoziții temporare sau permanente în interiorul turnului, precum și concerte și recitaluri religioase sau muzicale în biserică. Tot pentru revitalizarea Bisericii Reformate, construită în evul mediu, care este unul dintre cele mai importante elemente al patrimoniului cultural din municipiul Aiud, beneficiarul va crea un circuit turistic de vizitare a locașului de cult.

Vezi AICI fișa proiectului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Consiliul Județean al Elevilor Alba a lansat Ghidul Incluziunii Școlare

Publicat

Amfiteatrul A4 al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit, joi, 17 iunie, lansarea oficială a Ghidului Incluziunii Școlare, proiect al echipei formată din membri ai Consiliului Județean al Elevilor Alba.

Nucleul proiectului este format din elevii Florin-Alexandru Popa, Natalia Nicolae, elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Medeea Farcaș, coordonați de Katharina-Gabriela Țîntea, cele două fiind eleve ale Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”. La această lansare au fost prezenți președinți ai consiliilor școlare ale elevilor din județ.

De asemenea, au participat și primarul Gabriel Pleșa, reprezentanți ai Universității „1 Decembrie 1918”, ai Fundației Comunitare Alba, ai sponsorilor acestora, precum și membri ai organizației Rotary Club Alba Iulia.

Ghidul creat și lansat de echipa CJE Alba urmărește să expună pe înțelesul elevilor idei ca necesitatea conturării unui mediu școlar incluziv, mai prietenos pentru cei implicați în actul educațional.

Totodată, prin lansarea acestui material, echipa proiectului dorește să scoată în evidență prezența în școli a unor fenomene negative precum bullying-ul și discriminarea, impactul pe care acestea îl au asupra tinerilor, precum și o serie de soluții care să vină în sprijinul celor care sunt martori sau victime ale unor fenomene de acest gen.

Consiliul Județean al Elevilor Alba urmărește diseminarea acestor informații către școlile din județ, prin substructurile sale.

Foto: Teodora Comșa

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Urșii agresivi ar putea fi împușcați în 24 de ore. Guvernul pregătește modificarea legislației. Ce spune ministrul Mediului

Publicat

urs

Guvernul pregătește o modificare a legislației prin care urșii agresivi să poată fi împușcați la nevoie în maxim 24 de ore. Reglementările ar putea intra în vigoare din iulie.

Procedura este în prezent extrem de greoaie. De exemplu, în urmă cu doi ani, a fost nevoie de mai mult de 2 săptămâni pentru relocarea unui urs care a terorizat un cartier din Alba Iulia.

Citește și: UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească

Ministrul Mediului, Taczos Barna, a declarat că în România se poate vorbi despre o înmulțire excesivă a populației de urși și că nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului acestora.

Întrebat de ce s-a ajuns la incursiuni tot mai dese ale urșilor în zone locuite și ce le lipsește acestor animale, ministrul a spus că nu crede că le lipsește nimic.

Vezi și: VIDEO: Imagini rare cu un urs care atacă un mistreț, surprinse pe Valea Feneșului, în apropiere de Zlatna

„Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluții locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laț și exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulțesc aceste atacuri.

Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un județ unde au fost o mie și ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafața tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri.

Acest argument nu mai stă în picioare și vedem zi de zi că populația de urși crește natural, în cazul în care nu există intervenție umană.

Vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României și vrând-nevrând, crește ca populație  an de an”, a declarat la Digi24, ministrul Mediului.

El a adăugat că „fără dar și poate” ne confruntăm cu o creștere a populației de urși.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

VIDEO: Valea Aiudului, poluată cu vopsea lavabilă. Ce amendă a primit cetățeanul care a aruncat vopseaua în apă

Publicat

Un cetățean din Aiud a fost amendat cu 1000 de lei după ce a aruncat vopsea lavabilă în Valea Aiudului. 

Mai exact, în după amiaza zilei de 17 iunie, reprezentații primăriei Aiud au fost atenționați și au primit un video în care se putea observa cum apa este poluată.

La scurt timp, Poliția Locala din Aiud a identificat sursa poluării: (vopsea lavabilă aruncată ilegal în vale de către un cetățean care a vopsit ceva în curte).

Drept urmare, cetățeanul a fost amendat contravențional cu 1000 de lei.

Primăria Aiud a mai transmis într-o postare pe Facebook că: ”avem zero toleranță pentru cei care murdăresc sau degradează spațiile publice sau mediul înconjurător de pe raza municipiului Aiud”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de ploi însemnate și instabilitate atmosferică în Alba și alte județe din țară, până sâmbătă noaptea

Publicat

Meteorologii au emis vineri un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică valabil în județul Alba și alte județe din țară până sâmbătă noaptea.

În intervalul 18 iunie, ora 10:00 – 19 iunie, ora 23:00t în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Citește și România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20 … 30 l/mp și pe arii restrânse 40 … 50 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni. Vremea se va menține în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

De asemenea, este în vigoare un Cod Portocaliu de ploi abundente în intervalul 18 iunie, ora 12:00 – 19 iunie, ora 23:00.

În județele Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova și în zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40 … 50 l/mp și izolat 60 … 80 l/mp.

Ploi abundente vor fi pe spații mici și în celelalte județe din Muntenia și Moldova.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate