Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Din 25 mai, primăriile, bisericile, CJ-urile și ONG-uri din Regiunea Centru pot depune proiecte pentru restaurarea monumentelor istorice


Publicat

cetatea alba iulia catedrale iADR Centru anunță lansarea competiției de proiecte pe prioritatea 5.1 a POR 2014-2020. Începând cu data de 25 mai 2016, ora 16.00, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, se pot depune proiecte pentru a solicita fonduri nerambursabile pentru restaurarea și conservarea obiectivelor de patrimoniu istoric național și local de la nivelul Regiunii Centru. Apelul de proiecte pe această prioritate este de tip competitiv și va fi deschis depunerii timp de 6 luni, valoarea unei cereri de finanțare fiind de maximum 5 milioane de euro, excepție fiind obiectivele de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO, unde valoarea maximă a proiectului  poate fi de maxim 10 milioane euro.

Istoria, identitatea și valorile unei naţiuni sunt cel mai vizibil reprezentate de clădirile istorice. Timpul lasă amprente adânci în structurile construcțiilor vechi de sute și mii de ani, la care se adaugă și neglijența oamenilor ca factori care accelerează procesul de degradare. Păstrarea și îmbogățirea moștenirii istorice, dar și dezvoltarea acestui tip de turism, care va genera creştere economică și noi locuri de muncă, reprezintă justificarea finanțării acestor tipuri de obiective, unde lucrările de restaurare și conservare sunt destul de costisitoare.

Pentru ca un proiect să fie considerat eligibil, obiectivul restaurat trebuie să fie redat publicului vizitator după realizarea investiţiei.

Obiective reabilitate (1)Vor avea prioritate la finanțare obiectivele de patrimoniu localizate în teritorii conectate la creșterea economică, a căror restaurare va contribui în mod direct la creșterea competitivității arealului în care sunt localizate.

În județul Alba, sunt aproape 700 de monumente istorice. AICI, lista pentru județul Alba și AICI cele pentru toate zonele țării.

Bugetul disponibil la nivelul Regiunii Centru, pentru finanțare în cadrul priorității 5.1 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, este de 33,83 milioane euro. Pe acest apel de proiecte cererile de finanțare depuse în primele trei luni ale apelului vor parcurge etapele de verificare preliminară și evaluare tehnică și financiară, urmând a fi contractate direct cele care au obținut cel puțin 70 de puncte și care se încadrează în alocarea financiară disponibilă pentru acest apel. Proiectele care obțin 50 de puncte sau mai puţin, vor fi respinse.

Obiective reabilitate (2)Valoarea minimă a unui proiect este de 100.000 euro, iar co-finanțarea care trebuie asigurată de către solicitant este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile. Dacă prin proiect se vor obține venituri, solicitantul îşi va majora cota de contribuţie ţinând cont de valoarea veniturilor nete estimate.

În cadrul acestei priorităţi de investiţii se vor finanţa proiectele ce vizează restaurarea, protecția, conservarea și valorificarea durabilă a obiectivelor de patrimoniu UNESCO, ale obiectivelor de patrimoniu cultural național (indiferent de localizare, urban sau rural), precum și ale obiectivelor de patrimoniu cultural local din mediul urban. Complementar, PNDR va finanța obiectivele de patrimoniu cultural local din mediul rural.

Mai multe informații și modelul cererii de finanțare se găsesc pe pagina aferentă programului la nivelul Regiunii Centru, PI  5.1, AICI.

Cine poate depune cerere de finanțare?

Obiective reabilitate (4)Pot depune proiecte pe acest domeniu: primăriile, consiliile județene, ministerele, unitățile de cult (biserici, episcopii etc). De asemenea, pot solicita fonduri și ONG-urile (persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial), care trebuie să desfăşoare activităţi în domeniul protejării monumentelor istorice, conform statutului şi să aibă o vechime în acest domeniu de activitate de cel puţin 6 luni, la data depunerii cererii de finanţare.

Cei care depun proiect trebuie să dețină drepturi (de proprietate, concesiune sau administrare) asupra obiectivului de patrimoniu şi/sau teren la data depunerii cererii de finanţare şi pe o perioadă de minim 5 ani de la data plății finale.

Unde și până când se depun cereri de finanțare?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională din  regiunea în care se va implementa proiectul. Pentru Regiunea Centru, cererile de finanțare se depun la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, într-un singur exemplar în format tipărit, original, într-un singur colet sigilat. De asemenea, în coletul anterior menționat se va include și un CD cu forma scanată a cererii de finanțare, inclusiv anexele acesteia, în format PDF. Imediat ce aplicația electronică MySMIS se va operaționaliza, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va publica un anunț prin care întrerupe depunerea cererilor de finanțare introducând noul sistem de depunere a cererilor de finanțare

Ce tipuri de activități sunt obligatorii?

Restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice;

Dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie);

Dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil;

Activități de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia la finalul implementării proiectului.

Nu vor fi finanţate proiecte care presupun doar activităţi de tipul:

dotări interioare pentru obiectivul de patrimoniu;

restaurarea, protecţia, conservarea picturilor interioare, frescelor, picturilor murale exterioare, stucaturilor;

activități de marketing și promovare turistică a obiectivului de patrimoniu, inclusiv digitizarea acestuia;

activităţi conexe pentru punerea în valoare sau funcţionalitate a obiectivului de patrimoniu.

Închiderea depunerii de proiecte: 25.11.2016, ora 12:00.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

HARTA zonelor cu restricții. Masca de protecție, obligatorie în mai mult de jumătate din țară

Publicat

Numărul tot mai mare al cazurilor de coronavirus a determinat autoritățile să ia măsuri pentru a limita răspândirea infectării. Astfel, purtarea măștii a devenit obligatorie, rând pe rând, în cele mai multe județe din țară.

În mai mult de jumătate din țară a devenit obligatorie purtarea măștii de protecție. În București și în alte 28 de județe suntem obligați ca atunci când ne aflăm în aer liber în zone aglomerate să ne protejăm purtând masca.

Doar într-o singură zi autoritățile au adoptat această măsură în trei județe, Tulcea, Mureș și Bistrița Năsăud, iar de marți devine obligatorie și în Harghita.

Dacă în cele mai multe județe masca trebuie purtată doar în zonele aglomerate, în Iași, de exemplu, e obligatorie în toate spațiile deschise, inclusiv pe stradă, între 1 și 14 august.

În cele mai multe zone, protecția este obligatorie în spațiile deschise din târguri, pieţe, locuri de pelerinaj sau slujbe religioase. De asemenea, în stațiile mijloacelor de transport în comun, în gări și autogări.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului CUGIR? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al orașului CUGIR a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Mircea Augustin Trifan – PSD, Flavius Serdiuc – USR-PLUS, Adrian Teban – PNL, Sorin Vasile – PRO România, Daniel Herlea – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului CUGIR?

Loading ... Loading ...

Citește și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai folosite coduri PIN pentru telefoane. Un sfert dintre posesorii de smartphone folosesc cifre usor de intuit

Publicat

Peste un sfert dintre posesorii de telefoane inteligente (26%) utilizează cifre uşor de intuit drept cod PIN, cum ar fi anul naşterii, pentru a-şi debloca dispozitivele, lucru care oferă şanse mari infractorilor cibernetici să poată pătrunde în telefon după doar câteva încercări, susţin specialiştii Eset, într-un material publicat pe blogul din România al companiei.

De altfel, cercetările recente ale Institutului SANS, citate de blogul de specialitate, au dezvăluit că primele 20 de coduri PIN, cele mai comune utilizate pentru protejarea accesului la telefonul mobil sunt: 0000, 1004, 1010, 1111, 1122, 1212, 1234, 1313, 2000, 2001, 2222, 4444, 3333, 4321, 5555, 6666, 6969, 7777, 8888 şi 9999.

„Majoritatea oamenilor au acum un smartphone asociat cu o metodă de deblocare configurată si păstrată aproximativ de un deceniu şi trebuie spus că din 2007, de când a apărut primul iPhone Apple, ne-au interesat mai mult caracteristicile decât discutarea vectorilor posibili de atac. Cititorii de amprentă au devenit disponibili mult mai recent, astfel că utilizatorii erau anterior nevoiţi să introducă codul PIN de deblocare chiar şi de 50, sau poate chiar 100 de ori pe zi. Cu timpul, utilizatorii şi-au dorit să poată accesa telefoanele mai rapid şi uşor. Problema este că deşi au fost introduse opţiuni pentru coduri mai lungi, Face ID sau Touch ID, oamenii îşi schimbă rareori codurile PIN iniţial configurate, cel mai des refolosind acelaşi cod vechi pe fiecare dispozitiv – chiar dacă în prezent metoda principala de deblocare a telefoanelor se face rar, din prima, cu un cod PIN”, explică Jake Moore, expert în securitate cibernetică.

Acesta susţine că o metodă foarte des întâlnită pe care oamenii o folosesc pentru a-şi aminti codurile PIN este de a folosi numere care înseamnă ceva pentru ei. Astfe, un infractor cibernetic se bazează tocmai pe faptul că oamenii au în general o atitudine de tipul „mie nu mi se poate întâmplă”.

„Ce se poate întâmpla deci dacă persoana care doreşte să intre fraudulos în telefonul dvs ştie sau află câteva detalii generale care vă caracterizează? Când telefoanele au un cod format din 4 cifre, oamenii vor folosi deseori un an relevant şi important pentru ei; atunci când este recomandat un cod de 6 cifre, oamenii introduc deseori elemente dintr-o dată calendaristică memorabilă pentru a debloca telefonul. Acesta este un mod extrem de periculos de a vă asigura dispozitivul şi datele preţioase stocate în el, pentru că permite oricărui infractor cibernetic cu anumite abilităţi de cercetare open-source să încerce posibile coduri pentru a vă debloca telefonul”, afirmă Moore.

În viziunea experţilor, cea mai bună contra-măsură în faţa atacurilor informatice este utilizarea unui cod alfanumeric lung pentru a debloca telefonul, după care activarea Touch ID sau Face ID pentru a accelera intrarea în telefon.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului ZLATNA? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

drona

Lupta pentru locul de primar al orașului ZLATNA a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Florin Nicolae Nistor – PSD, Cristian Cîmpean – USR-PLUS, Silviu Ponoran – PNL, Gheorghe Florin Crișan – PRO România, Daniel Demenic – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului ZLATNA?

Loading ... Loading ...

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate