Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru marchează lansarea POR 2014-2020: Conferință cu participare internațională pentru dezbaterea unor teme privind dezvoltarea regională


Publicat

Foto-sediu-ADR_CentruÎn perioada de programare 2014-2020, prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene, statele membre vor beneficia de un sprijin important pentru a realiza investiții direcționate spre dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă, eficiența energetică, astfel încât să contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei EUROPA 2020. În acest context, consecventă menirii sale de a coordona eficient procesul de dezvoltare regională, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru va organiza, în cooperare cu Primăria municipiului Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Conferința cu participare internațională dedicată dezbaterii celor mai bune soluții de dezvoltare urbană inteligentă.

Evenimentul, programat a se desfășura în zilele de 11 și 12 noiembrie, la universitatea albaiuliană, se dorește a avea rol de informare și dezbatere pentru viitorii beneficiari al Programului Operațional Regional 2014-2020 cu privire la politicile europene privind dezvoltarea orașelor românești și posibilitățile de finanțare ale dezvoltării urbane.

”Una din preocupările constante ale ADR Centru, pe perioada celor peste 16 ani de activitate, dar și ca Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional, a fost aceea de a sprijini comunitățile din Regiunea Centru în găsirea celor mai bune soluții pentru utilizarea fondurilor europene. Acum, când practic am anunțat public lansarea axelor de finanțare prin POR 2014-2020, ne dorim ca fondurile disponibile – pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, sprijinirea dezvoltării urbane durabile, sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – să poată fi utilizate optim, având ca sursă de inspirație cele mai bune soluții și practici de la nivel european.

Această Conferință se dorește a fi un eveniment de informare și dezbatere pentru viitorii beneficiari ai Programului Operațional Regional 2014-2020, cu privire la politicile europene privind dezvoltarea urbană și posibilitățile de finanțare ale dezvoltării urbane prin POR 2014-2020, precum și un prilej pentru prezentarea unor modele de bună practică, la nivel european și regional, în următoarele domenii: planificarea dezvoltării urbane, dezvoltarea economică a orașelor și mobilitate urbană durabilă, eficiență energetică și reducerea emisiilor de CO2”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, vorbind cel mai important eveniment organizat în această toamnă în domeniul derulării fondurilor europene în Regiunea Centru și în România.

O parte importantă a sprijinului financiar acordat regiunilor din România, prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020 este direcționată spre dezvoltarea urbană, orașele și municipiile fiind invitate să abordeze într-un mod integrat (luând în calcul toate aspectele dezvoltării – economic, social, mediu, energie, schimbări climatice, demografie) și inteligent (prin utilizarea tehnologiilor digitale și a celor de informare și comunicare pentru îmbunătățirea calității și performanței serviciilor publice, reducerea costurilor și a consumului resurselor, inclusiv a dialogului mai activ cu cetățenii) probleme precum eficiența energetică, mobilitatea urbană, problemele de sărăcie și excluziune socială a periferiilor etc. Principalii beneficiari ai POR 2014-2020 vor fi autoritățile administrației publice locale și județene care vor putea accesa finanțările disponibile pe cel puțin 8 din cele 12 axe prioritare ale programului.

Organizată în cadrul Universității din Alba Iulia, în perioada 11-12 noiembrie 2015, conferința cu participare internațională organizată de ADR Centru are titlul „Dezvoltarea urbană inteligentă. Soluții și bune practici în contextul implementării politicii regionale și de coeziune 2014-2020”. În cadrul manifestării sunt prevăzute patru paneluri distincte, cu referire la soluțiile de dezvoltare economică și socială a orașelor, mobilitatea urbană – o provocare pentru orașe, soluțiile inteligente pentru eficiența energetică a orașelor, ca și pentru valorificarea durabilă a patrimoniului istoric și cultural. În cadrul Conferinței vor fi susținute prelegeri de către peste 30 de personalități și experți în dezvoltare urbană de la nivelul Comisiei Europene, ministerelor, agențiilor și instituțiilor cu atribuții în acest sens de la nivel național, precum și specialiști de la nivelul autorităților locale și regionale. Astfel, experiența lectorilor, dobândită în ultimii ani, va permite invitaților să-și contureze cadrul în care vor fi pregătite viitoarele proiecte finanțate din surse europene.

În cadrul secțiunilor tematice vor fi prezentări și dezbateri referitoare la managementul dezvoltării urbane, la soluțiile posibile pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor din România, la dezvoltarea industrială bazată pe cercetare, în folosul comunităților, la e-guvernare – văzută ca model pentru dezvoltarea economică inteligentă, toate acestea având legătură și referire la procesul de dezvoltare urbană inclus în strategiile și documentele de planificare ale Regiunii Centru. Pe de altă parte, ținând cont de prioritatea europeană referitoare la îmbunătățirea mobilității cetățenilor, cu referire directă la legăturile dintre și din interiorul centrelor urbane cu diversele zone de interes public, în cadrul Conferinței vor fi prezentări despre abordările și soluțiile posibile pentru orașele din România în elaborarea Planurilor de mobilitate urbană, prin corelare cu abordarea acestor probleme în orașele mici și mijlocii din Germania. De asemenea, vor fi dezbătute câteva modele inteligente de gestionare a transportului public din Brașov și proiectele de mobilitate urbană implementate în municipiul Alba Iulia, dar și o abordare cu totul noua a potențialului de dezvoltare a conectivității între localitățile riverane râului Mureș.

A doua zi a Conferinței va fi dedicată identificării soluțiilor inteligente pentru eficiența energetică a orașelor, prin Planurile de Acțiune pentru Energie Durabilă, dar și prin prisma contractelor de performanță energetică, pentru eficientizarea energetică a clădirilor și iluminatului public. În paralel, vor fi dezbătute temele privind valorificarea durabilă a patrimoniului istoric și cultural, cu exemplificări de la nivelul municipalităților din Sibiu, Sfântu Gheorghe, Alba Iulia și Râșnov, dar și cu legături la experiența de la nivel european în domeniu.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

”Alba-neagra” în ancheta militarului mort la Alba Iulia: Procurorii militari AU DECLINAT dosarul către Parchetul din Alba

Publicat

al

Răsturnare de situație în cazul militarului mort prin electrocutare, pe 23 noiembrie 2018, în gara CFR din Alba Iulia. Ancheta pentru stabilirea morții nu doar că bate pasul pe loc, dar cel mai probabil a fost reluată de la zero. 

După aproape un an și jumătate de cercetări, procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj au declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. 

Procurorii din Alba au considerat că este un conflict negativ de competență și au solicitat Parchetului General să stabilească cine este în putere să cerceteze moartea militarului Orosz Alexandru.

După aproape doi ani de la moartea acestuia, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit definitiv că Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba este competent să cerceteze moartea militarului.

Acum, la doi ani de la tragicul incident, dosarul a ajuns la Serviciul de Investigații Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Alba, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

CITEȘTE ȘI: Niciun vinovat la doi ani de la moartea prin electrocutare a unui militar în gara CFR din Alba Iulia. Dosarul zace la PM Cluj

Potrivit anchetatorilor, dosarul a ajuns la Alba de aproximativ o lună și momentan este o cercetare in rem pentru ucidere din culpă.

Mai exact, de la doi ani de la moartea militarului nu a fost stabilită încă cauza morții de justiția din România.

Cele mai recente informații oficiale oferite de reprezentanții procurorilor militari pentru alba24.ro datau din 11 iulie, dar la 6 zile dosarul a fost trimis către procurorii din Alba.

CITEȘTE ȘI: Dosarul militarului mort în gara din Alba Iulia zace de aproape doi ani la Parchetul Militar. Procurorii spun că încă cercetează

Ce s-a întâmplat pe 23 noiembrie 2018

În ziua respectivă, militarul era însărcinat să coboare un tip de tanc dotat cu baterie antiaeriană, denumit Gepard, de pe o garnitură de tren. O banalitate pentru cineva cu experiența sa, care număra mulți ani de armată și o misiune în Afganistan.

Doar că, atunci când a urcat pe mașinărie, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra l-au lovit în plin.

Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi și, acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârșit.

După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să strige pentru întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc și au reușit să stingă focul ce a cuprins hainele lui Alexandru, iar apoi să îl coboare pe colegul lor pe peronul din beton.

Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în șir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în așteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni, altfel duri, neajutorați în fața situației în care erau puși.

Imediat după sosirea echipajelor ISU și ale criminaliștilor, zona a fost securizată, iar controlul a fost preluat de Armată. La fel și comunicarea legată de ce s-a întâmplat.

La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă care a izbucnit în plâns și pe care soldații l-au întâmpinat cu lacrimi și îmbrățișări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliștii aflați în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o un eveniment intim, probabil de familie.

Potrivit procedurilor, ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional al CFR, care gestionează aceste situaţii, care a transmis că solicitarea a fost aprobată şi pusă în aplicare.

Cel puțin așa credeau militarii.

În realitate, însă, întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc. Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc, unde a manevrat o antenă şi a atins firul de înaltă tensiune.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul anunță joi Planul Național de Redesare și Reziliență: cum vor fi cheltuite cele 30 de miliarde de euro de la UE

Publicat

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat public joi de către Guvern.

„Este un plan amplu şi vom avea peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene pentru a finanţa măsurile din acest plan. Este o măsură foarte largă care se referă şi la reforme, şi la măsuri de infrastructură şi la multe sectoare care trebuie să fie şi modernizate, dar şi redresate”, declara, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Klaus Iohannis.

El menţiona că, după prezentare, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi dezbătut public „pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente”.

Ulterior, planul va fi prezentat la Bruxelles şi anul viitor va începe finanţarea.

Evenimentul de lansare va avea loc joi seara, la el urmând să participe prim-ministrul Ludovic Orban şi membrii Guvernului.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

MESAJE de Sfântul Stelian. Ce nume sunt sărbătorite astăzi. Semnificațiile zilei în care este pomenit ocrotitorul copiilor

Publicat

Pe 26 noiembrie, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Stelian, cunoscut și ca ocrotitorul copiilor.

Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată.

A donat averea săracilor și s-a făcut monah, retrăgându-se în pustiu, într-o peșteră, unde primea hrană de la îngeri.

A primit darul tămăduirii, adică darul de a vindeca de diverse boli.

”Într-o zi, a venit in popor o boală aducătoare de moarte și mureau într-una pruncii, iar părinții rămâneau fără de copii. Știind mai mulți de nevoitorul și pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor. Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobândit alți prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiți.

Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obișnuit cu un copil în brațe, pentru neobosita sa misiune de a-i apăra pe cei mici, ajutându-i în mod special pe copiii bolnavi”, scrie crestinortodox.ro.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Stelian

Stelian; Steliana; Stela.

Semnificația numelui

Stelian provine din cuvântul grecesc „stylos”, care înseamnă „stâlp”. Numele „Stela” înseamnă “stea, astru”.

Numele grecesc „Stylianos” își are originea în viața unui pustnic creștin, Simion, care a trăit în secolul al V-lea d.Hr și care și-a petrecut viața în vârful unui stâlp.

Mesaje de Sfântul Stelian

  • Sfântul căruia îi purtați numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniște și pace și să nu lase ca speranța să se stingă din suflet. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!
  • La mulți ani! Sfântul Stelian să te călăuzească mereu!
  • Ne gândim cu toții la tine și, pentru ca astăzi este o zi specială, îți uram un sincer „La mulți ani”!
  • La mulţi ani cu lumină, pace și binecuvântare!
  • Astăzi este o zi specială pentru tine. La mulți ani! Să ai parte doar de fericire, iar drumul vieții să te poarte acolo unde îți dorești
  • Cu ocazia zilei tale onomastice iti doresc sa ai parte numai de lucruri bune: sanatate, iubire, bucurii si momente frumoasa alaturi de cei dragi. La multi ani!
  • Dorințele să devina realitate, sperantele să devină împliniri și orice cădere un pas înainte. La multi ani!
  • Cu ocazia sărbătorii de astăzi, primiți un călduros „La mulți ani”! Să aveți parte de multa sănătate, multe realizări si tot ce va doriți, alături cei dragi!
  • Redescoperă sentimentele sincere ce ți se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste și sprijin. La mulți ani! 

Un cer albastru fără nori

În calea ta sa fie

Să ai în viață numai flori

Noroc și bucurie!

La Mulți Ani!

surse: crestinortodox.ro, libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.800 de persoane verificate la intrările și ieșirile din localitățile carantinate din Alba. Valoarea amenzilor aplicate

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în/ ieșirea din cele 6 localități carantinate.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 239 de polițiști și polițiști locali, alături de lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 45 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 419 mijloace de transport, din care 57 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 7.895 de persoane.

Echipele de control au depistat și sancționat 116 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 73 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 4.250 lei.

În filtrele constituite la intrările / ieșirile celor 6 localități carantinate (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud) precum și pe raza acestora au acționat 169 de forțe de ordine care au controlat 4.874 de persoane și 3.557 de autovehicule.

Au fost depistate și sancționate 106 persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Scopul controalelor este de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus, iar cu sprijinul cetățenilor sperăm ca la finalul celor două săptămâni pentru care a fost instituită carantinarea, acesta să fie îndeplinit.

Pentru verificarea motivului deplasării persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Declarația poate fi prezentată în format letric (suport hârtie) sau pe un dispozitiv electronic.

Cetățenii pot prezenta și o declarație scrisă de mână, dar care să cuprindă mențiunile anterioare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate