Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Parteneriat bilateral cu Regiunea Sud-Transdanubiana. Întâlnire la Alba Iulia cu reprezentanţi din Ungaria

Publicat

Conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din România s-a întâlnit la sediul din Alba Iulia al instituției cu conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Transdanubiana din Ungaria. Tema întâlnirii a constituit-o analizarea activităților derulate în cadrul parteneriatului bilateral dintre cele două Agenții de Dezvoltare, încheiat în anul 2005 și prelungit în anul 2008. În cadrul discuțiilor s-a convenit ca, ținând cont de evoluția socio-economică a celor două regiuni europene, Acordul de Parteneriat să cuprindă teme de actualitate, privind cooperarea dintre cele două regiuni, în cadrul unor proiecte comune, finanțate din fonduri europene, dar și schimbul bilateral de experiență, în scopul dezvoltării capacității instituționale a fiecărei Agenții în parte, precum și în folosul dezvoltării personale a experților care derulează programele europene.

Cele două delegații au fost conduse de directorul general ADR Centru România, Simion Crețu și de directorul executiv în cadrul ADR Sud-Transdanubiana, Attila Sebestyen.

Temele discuțiilor bilaterale din data de 19 noiembrie au vizat întocmirea Planurilor de Dezvoltare Regională, ținând cont de metodologia de alocare a fondurilor europene nerambursabile din Programele Operaționale Sectoriale și din Programul Operațional Regional, specifice fiecărei țări pentru perioada 2014-2020, precum și constituirea portofoliului de proiecte regionale aferent viitoarei perioade de programare. Ținând cont de cei opt ani de colaborare, au fost discutate atribuțiile Agențiilor de Dezvoltare Regională și posibilitățile de dezvoltare a schimburilor de informații și experiență, privind soluționarea problemelor întâmpinate în absorbția fondurilor alocate.

Din perspectiva dezvoltării regionale în ansamblu, a fost dezbătută evoluția instituțională a celor două ADR, precum și perspectivele privind colaborarea dintre cele două regiuni, respectiv dintre județele care compun aceste regiuni europene. Regiunea Sud-Transdanubiana este formată din județele Baranya, Somogy și Tolna, cu o populație de circa un milion de locuitori, cel mai important oraș fiind Pecs. Sediul ADR Sud-Transdanubiana este într-un alt important oraș din regiune, la Kaposvar.

Din anul 2012, colaborarea interregională între Regiunile Centru și Sud-Transdanubiana a intrat într-o nouă etapă, extinsă, prin participarea în proiectele europene I4FOOD, destinat cooperării interregionale pentru dezvoltarea industriilor alimentare, ID:WOOD, destinat inovării și dezvoltării designului pentru clusterele din industria lemnului, DIFASS, destinat dezvoltării asistenței financiare acordate IMM și a instrumentelor de finanțare non-grant, dar și în proiectul Enterprise Europe Network, pentru crearea rețelei de sprijin a IMM din Europa.

”Am discutat deschis cu partenerii noștri unguri și am ajuns la concluzia că, deși există multe deosebiri între modul de organizare și funcționare a celor două Agenții, există și multe similarități, pe care trebuie să le exploatăm în folosul ambelor instituții. Este important ca fiecare dintre noi, ei în Ungaria, și noi în România, să ne îndeplinim menirea, aceea de a asigura dezvoltarea regiunilor în care acționăm. Ne este de folos experiența lor în absorbția fondurilor europene și am stabilit câteva teme importante pentru viitoarea noastră colaborare. Este clar că Acordul de Parteneriat va fi reînnoit și vom cuprinde în acest document dezvoltarea de proiecte comune, finanțate prin Programul INTERREG EUROPE 2014-2020 sau prin programele HORIZON 2020. Pe lângă această colaborare, vizăm organizarea de evenimente cu caracter economic, în special pentru sectorul privat, dar și vizite și schimburi de experiență tematice, în așa fel încât experții lor și ai noștri să poată colabora eficient într-o Europă în care granițele nu ar mar trebui să constituie o problemă”, a declarat, la finalul întâlnirii bilaterale, Simion Crețu, director general ADR Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax