Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Primari, clerici, ONG-uri şi întreprinzători au participat la discuții despre fondurile nerambursabile pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu


Publicat

1 (4)Timp de două zile, în 19 și 21 aprilie, peste 80 de persoane, potențiali solicitanți de fonduri nerambursabile, au participat la două seminarii organizate de către ADR Centru, la Sibiu și Târgu Mureș, pentru lansarea Priorității de Investiții 5.1.

Cele peste 33 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile disponibile la nivelul Regiunii Centru pentru finanțarea proiectelor de reabilitare obiective de patrimoniu natural și cultural au reunit, pe lângă echipa ADR Centru, și reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai unităților de cult, dar și ai ONG-urilor și ai mediului privat.

După o scurtă prezentare a priorităților care sunt lansate până în prezent pe Programul Operațional Regional 2014-2020, cei prezenți au purtat discuții punctuale despre criteriile ce trebuie să fie îndeplinite pentru a putea depune un proiect de finanțare pe prioritatea 5.1 a programului. A fost precizat faptul că sunt eligibile spre finanțare doar monumentele istorice înscrise cu un cod distinct și identificate clar în lista obiectivelor de patrimoniu, care nu au mai beneficiat de finanțare publică în ultimii 5 ani, urmând ca aceste obiective să fie introduse în circuitul public, la finalizarea proiectului. S-au prezentat activitățile ce pot fi finanțate prin aceasta prioritate de investiții și s-a atras atenția asupra acelor activități care nu sunt finanțate, precum și asupra valorii minime și maxime, a proiectelor cu precizarea că valoarea maximă nu poate fi modificată pe parcursul implementării proiectului. Care sunt anexele ce se vor atașa proiectului, documentele obligatorii, declarațiile și avizele necesare au mai fost prezentate și exemplificate de reprezentanții ADR Centru. Celor prezenți le-a fost atrasă atenția că fiind vorba de un apel competitiv, deschis doar 6 luni (25 mai – 25 noiembrie), solicitanții trebuie să fie foarte atenți la întocmirea cererilor de finanțare, fiindcă nu se va mai putea cere decât o singură clarificare asupra documentației depuse, pe fiecare etapă de evaluare, ținând cont de faptul că în cazul în care un proiect a fost respins de către evaluatori, acesta nu se va mai putea redepune în această sesiune.

Modalitățile de accesare și înscriere în aplicația online MYSMIS, precum și modalitatea de generare a unei cereri de finanțare în această aplicație, modul de completare a acesteia cu aspectele importante legate de completarea fiecărei secțiuni în parte, precum și transmiterea cererii de finanțare în sistem au fost prezentate și explicate celor prezenți. În cazul depunerii online a fost subliniat, de asemenea, faptul că cererile de finanțare se vor depune de către reprezentantul legal al solicitanților ce au un certificat digital/semnătură electronică, dar și faptul că o persoană juridică poate avea un singur reprezentant legal sau împuternicit, care va deține responsabilitatea depunerii și derulării proiectului.

Elaborarea unui Plan de marketing care să susțină promovarea obiectivului de patrimoniu restaurat, prin evenimente, activități, materiale de promovare dar și alte produse, care să sublinieze aspectele care diferențiază obiectivul reabilitat de alte obiective învecinate, a fost subliniat ca fiind o cerință importantă ce trebuie realizată pentru creșterea competitivității economice a zonei și pentru a crește numărul de vizitatori care vor accesa locația, creștere ce reprezintă unul dintre cei doi indicatori de proiect ce trebuie realizați de către beneficiarii de fonduri. Digitizarea obiectivelor de patrimoniu, respectiv scanarea 3D a tuturor elementelor restaurate prin proiect, fie statuetă, casă, clădire, biserică, fie peisaje, pentru conservarea lor într-un mediu online, este o altă activitate, impusă prin ghidul de finanțare. Această activitate prevăzută a se realiza la finalul proiectului, va asigura pe viitor accesul tuturor la obiectivul respectiv, prin panoramare și vizite și în mediul on-line. Cei interesați de mai multe detalii referitoare la ghid și condiții, pot accesa link-ul.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Circulație îngreunată din cauza unui TIR defect, la intrare în Alba Iulia, dinspre Teiuș

Publicat

Circulația rutieră se desfășoară cu dificultate, vineri seara, la intrarea în Alba Iulia, dinspre Teiuș.

Potrivit IPJ Alba, s-au format coloane de mașini din cauza unui TIR defect aflat pe carosabil.

”Politiștii sunt în zonă și lucrează pentru fluidizare”, a transmis Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

FOTO. arhiva

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident rutier la Teiuș. BMW ”șifonat” după impactul cu un alt autoturism

Publicat

Pompierii din Aiud au intervenit, vineri după-amiază, pentru acordarea de prim-ajutor și descarcerare, la un accident rutier produs la intrare în Teiuș, dinspre Alba Iulia.

Potrivit ISU Alba, în evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, iar în urma impactului nu au fost persoane încarcerate.

”A fost o victimă de sex feminin, cu răni ușoare, care refuză transportul la spital. Nu au fost scurgeri de carburant”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Reprezentanții IPJ Alba precizează că este vorba despre o tamponare față-spate, în care au fost impicate două autovehicule.

În zona accidentului traficul este îngreunat.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Mărturia emoționanță a scriitorului Lucian Domșa din Aiud, infectat cu COVID. Prin ce a trecut după i s-a îmbolnăvit și familia

Publicat

Lucian Domșa, din Aiud, s-a infectat cu coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia, unde era pacient. De acolo, și-a infectat familia, iar ca urmare, mama sa a murit.

Și-a adunat toată durerea și a pus-o într-o povestire, pe care a publicat-o pe contul său de Facebook. Tot acolo, publică periodic pasaje dintr-un roman la care lucrează. La cei 46 de ani ai săi, cele două lucrări sunt primele din viața sa de scriitor.

A acceptat să povestească, experiența prin care a trecut și nu i-a fost deloc ușor.

”M-am infectat la Centrul de Dializă din Bărăbanț (cartier al orașului Alba Iulia n. red.). Habar n-am de la cine, oricum nu are nici o importanță. Am avut temperatură peste 38°, diaree și mi-am pierdut temporar gustul și mirosul. Am fost depistat pozitiv în urma testelor pe care mi le-au făcut la același Centru de Dializă în data de 04.04.2020.

Când am primit informația că am fost infectat cu Coronavirus mă aflam în mașină, cu soția și tatăl meu, mergeam la țară, la fosta casă a bunicilor, vroiam să punem arpagicul în grădină.

Am fost sunat de către un domn comisar de la Poliția Aiud, dânsul mi-a dat vestea. Practic ne-a întors din drum, n-am apucat s-ajungem în sat.

Detalii despre toată povestea mea le puteți găsi și în povestirea „Covidiții„. Am primit vestea cu calm, mă așteptam, având în vedere simptomele ce le-am avut anterior.

Înainte de această boală nu credeam nici eu în acest virus, mai ales că-mi ziceam (ca atâția alții) „n-are cum să mi se-ntâmple tocmai mie…

Uite că, din peste 300 pacienți de la Centrul de Dializă din Bărăbanț, am fost infectați 11 pacienți, 3 sau 4 asistente și un medic, toți din aceeași tură…

Acum cred că e reală și că există, deși am amici care tot nu cred în existența virusului, chiar dacă eu și soția mea suntem exemple vii că există. Însă mintea umană e o mare necunoscută, probabil că, cei care nu cred nu vor crede până nu se vor infecta și ei la rândul lor…”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/ ȘTIREA TA: Doi muncitori s-au luat la bătaie, pe șantierul lotului 2 al autostrăzii Sebeș – Turda. A fost chemată Poliția

Publicat

O ceartă între doi muncitori care lucrează la construcția lotului 2 al autostrăzii Sebeș-Turda s-a transformat, vineri, într-o bătaie în toată regula, fiind nevoie de intervenția polițiștilor pentru aplanarea conflictului.

Potrivit cititorului care a trimis la redacție imaginile, conflictul a izbucnit între un șofer de pe o betonieră și un angajat al unei firme subcontractoare care lucrează la turnarea rigolelor de apă.

Referitor la acest incident, IPJ Alba informează că a fost vorba despre un conflict spontan, iar cei doi s-au certat și apoi s-au luat la bătaie din cauza unor neînțelegeri privind modul de executare al unei lucrări.

”Polițiștii din Galda de Jos au intervenit, vineri, pentru aplanarea unui conflict izbucnit între doi muncitori de la lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda. La fața locului au fost trimise și două ambulanțe, însă cei doi nu au suferit leziuni pentru care să aibă nevoie de transport la spital. În cazul acestui incident cercetările continuă în cadrul unui dosar penal de loviri sau alte violențe”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate