Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Prioritățile de dezvoltare ale regiunii, discutate cu ministrul Cseke Attila, la Alba Iulia

Publicat

Prioritățile de dezvoltare ale Regiunii Centru au fost discutate vineri, de ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Cseke Attila, cu autoritățile județene și conducerea ADR Centru, la sediul instituției din Alba Iulia.

În cadrul vizitei delegației Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în județul Alba, ministrul Cseke Attila a avut o întrevedere de lucru cu conducerea ADR Centru.

La discuții au participat Simion Crețu, director general ADR Centru, prefectul Nicolae Albu, președintele CJ Alba – Ion Dumitrel, vicepreședinții CJ Alba – Marius Hațegan și Dumitru Fulea, precum și membrii comitetului director al ADR Centru – Maria Ivan, director Direcția Coordonare, Adriana Mureșan, șef AM 2021-2027, Dan Popa, director Direcția OI POR 2014-2020 și Ovidia Caba, director Departament Politici regionale.

Principalele teme abordate au constat în consolidarea procesului de dezvoltare regională și absorbția eficientă a fondurilor europene.

În cadrul discuțiilor s-au prezentat nevoile de dezvoltare ale Regiunii Centru, dar și prioritățile și acțiunile care fac obiectul strategiei de dezvoltare, care urmărește atingerea unor obiective specifice, într-o perioadă de 7 ani.

Conducerea ADR Centru a prezentat modul în care au fost fundamentate documentele de programare, ținând cont de analizele regionale socioeconomice și sectoriale și, mai ales, de propunerile și contribuția partenerilor regionali. ADR Centru a realizat documentația specifică de planificare și programare a procesului de dezvoltare într-un larg cadru partenerial, prin care s-a asigurat transparența documentelor și consultarea tuturor părților interesate. Principalele documente strategice și de programare a dezvoltării elaborate sub coordonarea ADR Centru sunt Planul de Dezvoltare Regională, Strategia de Specializare Inteligentă și Programul Operațional Regional, pentru perioada 2021-2027.

Din punct de vedere al acțiunilor concrete întreprinse la nivelul Regiunii Centru, Simion Crețu a prezentat delegației MLPDA, conduse de ministrul Cseke Attila, o scurtă expunere a felului în care a evoluat climatul socio-economic în regiunea Centru, în special în perioada de post-aderare la UE.

Pe de altă parte, au fost discutate și aspecte privind implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 în cele șase județe ale regiunii, dar și stadiul pregătirii viitorului Program Operațional Regional CENTRU 2021-2027.

Au fost analizate punctual principalele rezultate bune obținute în cei aproape 15 ani de când ADR Centru are calitatea de Organism Intermediar pentru POR. Pe de altă parte, în cadrul discuțiilor au fost căutate cele mai bune soluții pentru a fi depășite și eliminate sincopele sau disfuncționalitățile din procesul de implementare a proiectelor finanțate cu fonduri europene.

Delegației MLPDA i-au fost prezentate date concrete privind stadiul implementării actuale a POR 2014-2020, cel mai important program pe care Agenția îl coordonează în acest moment la nivel regional. S-a vorbit despre impactul pe care îl au asupra creșterii calității vieții, cele peste 1050 de proiecte contractate sau aflate în proces de pre-contractare în Regiunea Centru, proiecte a căror valoare totală depășește 1,8 miliarde euro. Până în acest moment, la nivel regional au fost efectuate sau sunt în curs de autorizare plăți în cuantum de aproximativ 35% din suma alocată prin POR 2014-2020 pentru dezvoltare regională.

”Suntem onorați de vizita domnului ministru Cseke Attila la sediul ADR Centru. Parteneriatul nostru cu Ministerul Dezvoltării stă la baza implementării POR în ultimii 15 ani. Modul cum am acționat, conform procedurilor de lucru și respectând regulamentele europene și legislația națională, a fost coordonat de MLPDA și cetățenii pot vedea acum concret, în fiecare localitate urbană din regiune și în majoritatea comunelor, rezultate ale investițiilor susținute de noi.

Atât MLPDA cât și ADR Centru fac toate demersurile pentru a sprijini beneficiarii să-și implementeze cu succes proiectele, în timp cât mai scurt, astfel încât să contribuie la procesul dezvoltării regionale. Am vorbit cu domnul ministru despre ansamblul de măsuri planificate și promovate de autoritățile administrației publice locale și centrale, dar și de către mediul privat, în parteneriat cu diverși actori locali, în scopul asigurării creșterii economice, dinamice și durabile, prin valorificarea eficientă a potențialului regional și local, în scopul îmbunătățirii condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor.

Suntem convinși că activitatea noastră neîntreruptă de peste 22 de ani va avea succes, în anul 2023 vom încheia perioada 2014-2020 cu un grad de absorbție de peste 90% al fondurilor alocate și, între timp, pe baza experienței dobândite, ne vom pregăti împreună cu MLPDA și MIPE să abordăm curajos perioada de programare 2021-2027”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax