Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Reprezentanţii consiliilor judeţene din regiune au discutat la Alba Iulia despre investiţii prin POR 2014-2020 pentru modernizarea drumurilor

Publicat


Foto3Atragerea de fonduri europene pentru investiții pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene și crearea de legături cu rețeaua de transport europeană au fost subiecte principale la o întâlnire organizată la Alba Iulia de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, cu preşedinţii de consilii judeţene de la nivel regional.

Întâlnirea a fost organizată în contextul dezbaterilor publice asupra priorității de investiţii 6.1, din cadrul Axei Prioritare 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională. Principala temă a discuțiilor a vizat analizarea Ghidului specific privind Prioritatea de investiții 6.1 a POR 2014-2020 și pregătirea unui punct de vedere comun cu privire la comentariile ce urmează a fi transmise la AMPOR pe acest domeniu. Prioritatea de investiții 6.1 urmărește ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale”, prin noul Program Operațional Regional 2014-2020, adică atragerea de fonduri europene pentru investiții pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene și crearea de legături cu rețeaua de transport europeană.

Foto1Spre deosebire de precedenta perioadă de programare, 2007-2013, prin care au mai fost finanțate investițiile locale și regionale în dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, Prioritatea de investiții 6.1 din POR 2014-2020 va finanța modernizarea și reabilitarea reţelei de drumuri judeţene (inclusiv poduri și podețe, acces la proprietăți – aflate în domeniul public), care asigură conectivitatea, directă sau indirectă cu rețeaua TEN-T; construirea unor noi segmente de drum județean pentru conectarea la autostrăzi sau drumuri expres; construcţia/modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum judeţean, ce vor face parte din drumul județean respectiv, construirea/realizarea de sensuri giratorii și alte elemente pentru creșterea siguranței circulației; precum și construirea /modernizarea/reabilitarea de pasaje/noduri rutiere (doar pentru asigurarea conectivității directe la autostrăzi TEN-T a drumurilor județene) şi construirea pasarelelor pietonale.

Există câteva diferențe importante față de Programul Operațional Regional 2007-2013 și anume că alocarea fondurilor va fi împărțită pe mai multe apeluri, iar finanțarea se face în ordinea punctajului obținut de proiectele depuse, dar se vor putea depune și proiecte care au început investițiile după 1 ianuarie 2014, dar care nu au fost încheiate din punct de vedere fizic sau financiar la data depunerii cererii de finanțare, precum și faptul că se pot depune mai multe tipuri de proiecte.

Foto2Pe lângă alte câteva noi aspecte de ordin tehnic, este relevant faptul că sunt eligibile doar drumurile județene și se urmărește concentrarea investițiilor doar pentru acele drumuri județene care asigură conectarea la rețeaua TEN-T, mai precis a acelor artere cuprinse în liste prioritare aprobate prin Hotărâre de către Consiliile de Dezvoltare Regională. La nivelul Regiunii Centru lista de proiecte prioritare de infrastructură rutieră finanțabile prin POR 2014-2020 a fost aprobată prin Hotărârea CDR Centru nr 10/23.06.2015.

”Această întâlnire a fost absolut necesară în condițiile în care am discutat concret cu conducerile Consiliilor județene din Regiune despre modul de elaborare a documentațiilor tehnico–economice pentru proiectele din lista de proiecte prioritare propuse de fiecare județ. În perioada 2007-2013 au fost depuse 46 de proiecte pentru reabilitarea drumurilor județene, în valoare totală de peste 300 milioane euro. Prin POR 2007-2013 s-a urmărit și modernizarea străzilor urbane, iar în Regiunea Centru am contractat 20 cereri de finanțare, prin care se investesc în total peste 150 milioane euro pentru reabilitarea a circa 300 kilometri de artere rutiere.

Foto4Acum, pentru noua perioadă de finanțare, am discutat cu partenerii noștri despre faptul că toate cererile de finanțare vor intra într-un sistem competitiv de verificare, evaluare și selecție, în urma căruia vor fi finanțate doar proiectele care întrunesc toate condițiile de eligibilitate și care în urma evaluării tehnice și financiare se încadrează în alocarea apelului respectiv de proiecte. Conform estimărilor noastre, prin cele 14 proiecte din lista aprobată de CDR Centru se vor atrage sume nerambursabile în valoare de circa 130 milioane euro și ar putea fi realizați sau modernizați peste 350 kilometri de drumuri județene”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Detalii privind Ghidul specific domeniului 6.1 privind reabilitarea infrastructurii rutiere în viitoarea perioadă de programare financiară 2014-2020, aflat în prezent în consultare publică și care va fi lansat spre depunerea de proiecte după 1 septembrie 2015, pot fi regăsite pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, Secțiunea POR 2014-2020.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

BLAJ

FOTO-VIDEO: Cum va arăta cea mai modernă curte a unui colegiu din România. Lucrări de reabilitare, la Colegiul IM Clain din Blaj

Publicat

Cea mai modernă curte a unui colegiu din România se află în lucru, la Blaj. Proiectul de amenajare urbanistică și peisagistică a curții interioare a Colegiul Național I.M. Clein prevede realizarea unei baze sportive moderne, cu terenuri de fotbal, handbal, volei și baschet, a unei piațete, a unui amfiteatru dar și a unor parcuri sau […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de CEAȚĂ în ALBA: Vizibilitate redusă. Zona afectată

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie anunță Cod Galben de ceață pentru județul Alba. Până la ora 10 va fi afectată zona joasă a județului.  Se vor semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 4 milioane de români se tratează cu antibiotice, pentru răceli și dureri în gât

Publicat

medicamente

Peste 4,5 milioane de români au ales să trateze răcelile și durerile în gât cu antibiotic. Peste 30% dintre aceștia nu au cerut sfatul vreunui medic. Sunt concluziile unui studiu al Societăţii Române de Rinologie şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. O treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripţie de la medic s-au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cât riscă să plătească amendă cei care refuză să se legitimeze la cererea polițiștilor, de la 1 ianuarie

Publicat

Poliția Română anunță că, de la 1 ianuarie, vor fi sancțiuni mai mari pentru cei ce refuză legitimarea. ”Refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate