Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ADR Centru: Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Zlatna se modernizează cu fonduri europene REGIO

Publicat

Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Zlatna va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare, cu fonduri europene REGIO, derulate la nivel regional de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

Cererea de finanțare a fost contractată marți, acesta fiind cel de-al treilea proiect contractat pentru dezvoltarea acestui oraș din județul Alba în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020.

Astfel, orașul Zlatna ar putea beneficia de proiecte de investiții a căror valoare totală va depăși 7,5 milioane euro. Pentru reabilitarea școlii se vor folosi aproape 2,5 milioane euro, în timp ce deja sunt în diferite stadii de execuție proiectele de modernizare a Spitalului din oraș și de transformare a clădirii fostei Primării în centru social, a căror valoare totală depășește 1,5 milioane euro.

Cererea de finanțare pentru Școala gimnazială ”Avram Iancu” Zlatna are o valoare totală de aproape 11,6 milioane lei, finanțarea fiind acordată prin Prioritatea de investiții 10.1, dedicată educației și formării, în cadrul Programul REGIO 2014-2020.

Aproape 500 de elevi și cadre didactice vor beneficia, începând cu anul 2023, de rezultatele acestui proiect, care își propune creșterea ratei de absolvire a învățământului obligatoriu la această Școală, prin îmbunătățirea calității infrastructurii educaționale și dotarea acesteia.

Orașul Zlatna investește fonduri publice guvernamentale – peste 14 milioane lei – pentru reabilitarea Liceului ”Corneliu Medrea”, lucrările de modernizare fiind aproape încheiate, în timp ce acum se asigură dotările necesare unui proces didactic de calitate superioară.

”Investițiile în domeniul social și al învățământului în orașele mici și cu resurse limitate sunt mai mult decât necesare. Administrația publică din Zlatna utilizează eficient această pârghie a parteneriatului și noi conlucrăm deja pe un proiect de infrastructură medicală.

Creșterea calității serviciilor sociale, a implicării în activități de zi și îmbunătățirea cunoștințelor tinerei generații, în școli moderne, trebuie să ducă la creșterea calității vieții tuturor cetățenilor.

Consiliul Județean Alba a investit în reabilitarea căilor de acces către și în interiorul arealului montan din nord-vestul județului și vom sprijini în continuare inițiativele din Țara de Piatră, pentru a crea aici un pol de dezvoltare și pentru a dovedi moților că suntem aproape de nevoile lor.

Astfel, dorim să stopăm exodul din această zonă, care poate oferi Regiunii Centru și întregii țări un exemplu în ceea ce privește evoluția sustenabilă”, a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

”De-a lungul timpului, am vorbit permanent cu cetățenii despre prioritățile noastre de dezvoltare. Nu suntem la prima sau primele accesări de fonduri europene, prin Programul REGIO. Am utilizat peste 40 milioane lei, în programul din perioada 2007-2015, pentru reabilitarea străzilor din oraș și din localitățile aparținătoare.

În această perioadă, 2014-2020, investim pentru reabilitarea Spitalului și pentru realizarea celui mai modern centru social din Munții Apuseni. Noi am pregătit proiecte în valoare totală de peste 130 milioane euro în ultimii ani și unele sunt finanțate din fonduri europene, altele prin PNDL, cum a fost cazul Liceului ”Corneliu Medrea”, iar pentru altele am utilizat resurse proprii.

Investim în domeniul social și al utilizării eficiente a energiei și a resurselor, reabilităm străzi și vrem să oferim condiții de trai tot mai bune pentru cetățenii din Zlatna”, a declarat la rândul său Silviu Ponoran, primarul din Zlatna.

Proiectul Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” este depus pe apelul dedicat învățământului preșcolar și școlar.

Investițiile din proiect prevăd reabilitarea structurală a clădirii, recompartimentarea acesteia și termoizolarea ei, construcția unui lift, precum și, mai ales, echiparea clădirilor cu mobilier necesar bunei desfășurări a activității de învățământ.

Se va moderniza inclusiv clădirea sălii de sport și va fi complet reamenajată incinta unității de învățământ, prin realizarea împrejmuirilor și refacerea spațiilor verzi.

Bugetul cererii de finanțare prevede ca totul să se încheie până la 1 Decembrie 2022, cu o sumă totală de 11,597,747.03 lei, din care sumele nerambursabile se cifrează la 11.365.791,99 lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (peste 2,44 milioane euro), diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile din proiect.

Resursele financiare nerambursabile sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale – Prioritatea de investiții 10.1 – Investiții în educație și formare, inclusiv în formare profesională, asigură dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.

”Acest proiect completează inițiativele administrației locale din Zlatna, care va implementa, până în 2023, patru proiecte REGIO, foarte importante pentru comunitate.

Concret, fără aceste resurse europene, investițiile de care a beneficiat orașul Zlatna în infrastructură, în domeniul sănătății, în educație și în domeniul social nu ar fi putut fi realizate.

Acum multe străzi din oraș sunt complet modernizate, construcția spitalului merge bine, iar fosta Primărie devine un centru social modern. Aici este o importantă preocupare și pentru viitorul tinerei generații.

Astfel, folosind resursele locale și guvernamentale, Zlatna este singurul oraș din județ și printre puținele din țară care a reușit să-și reabiliteze vechiul liceu, la care nu s-au mai făcut reparații de peste 4 decenii.

Acesta este rolul fondurilor europene: să degreveze edilii de investiții, pentru ca fondurile locale să poată fi folosite pentru diverse investiții locale de dezvoltare. Discutăm acum concret despre posibilitățile de pregătire și finanțare a proiectelor din Munții Apuseni, prin ITI”, a săus Simion Crețu, director general ADR Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax