Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Sistem de iluminat stradal inteligent la Aiud, cu fonduri REGIO. Rețea de peste 72 de kilometri, modernizată


Publicat

Întreaga rețea de iluminat public a municipiului Aiud, cu o lungime de peste 72 de kilometri, va fi reabilitată printr-un nou proiect REGIO.

Prin contractul de finanțare – în valoare totală de peste 11 milioane lei, semnat de primarul Oana Badea și directorul general ADR Centru, Simion Crețu – se va reduce la jumătate consumul anual de energie primară utilizat de iluminatul public în municipiul Aiud și va crește gradul de iluminare urbană.

În județul Alba mai sunt semnate contracte similare pentru municipalitățile din Alba Iulia, Cugir și Teiuș, a căror valoare totală este de peste 76 milioane lei, toate finanțate în cadrul Programului Operațional Regional, care este coordonat în regiunea noastră de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

*Buget și perioadă de finalizare

Contractul de finanțare pentru proiectul ”Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public, în Municipiul Aiud” are o valoare totală de peste 11.075.847,49 lei, din care suma fondurilor europene solicitate este de 10.168.187,81 lei, respectiv peste 2,18 milioane euro, ceea ce înseamnă 98% din suma cheltuielilor eligibile din proiect.

Diferența o reprezintă contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile. Finanțarea nerambursabilă este alocată prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, pentru investiții în Regiunea Centru dedicate îmbunătățirii eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, pe operațiunea destinată iluminatului public. Edilii estimează că finalizarea proiectului va avea loc înainte de 31 martie 2022.

”Iată că am reușit să adăugăm încă un proiect la portofoliul de proiecte al municipiului Aiud, fapt care nu poate decât să mă bucure. Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Aiud, prin reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminatului public, se înscrie în prioritățile europene cu privire la susținerea sănătății mediului înconjurător.

Datorită sistemului modern de iluminat care folosește tehnologia LED și telegestiunea corpurilor aferente, Aiudul va realiza o diminuarea a costurilor cu consumul de energie electrică de aproape 60%, dar și o diminuare a costurilor de întreținere cu aproape peste 80%.

Îi asigur pe aiudeni de faptul că acordăm o atenție deosebită oportunităților de finanțare pe care calitatea de stat membru al Uniunii Europene ni le oferă. Mulțumesc, în mod deosebit, ADR Centru, care este un bun partener al administrației publice locale, în ceea ce privește sprijinul acordat în atragerea fondurilor europene”, a declarat primarul Oana Badea.

*Lucrări prevăzute în proiect

Investiția propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED în rețeaua publică a municipiului Aiud, o parte din ele pe cei 230 de stâlpi noi instalați prin proiect. Practic, numărul corpurilor de iluminat va crește de la 1703 bucăți, valoarea de acum, până la 2116.

Toate aceste echipamente vor fi moderne, având luminiscență mai bună, eficiență energetică ridicată și durată mare de viață. Un aspect important în cadrul proiectului constă în faptul că întregul sistem de iluminat public va fi monitorizat printr-un nou sistem de telegestiune și fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. În plus, se vor monta 230 stâlpi noi, 44 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice), 88 de acumulatori, 44 de dispozitive de control și protecție de încărcare/descărcare și 44 de invertoare monofazice.

În cadrul proiectului este prevăzută și reabilitarea instalațiilor electrice existente, a stâlpilor și cablajelor acestora, iar prin noile aparate de iluminat performante, vor fi necesare câte două sau mai multe lămpi stradale pe un stâlp numai în anumite cazuri, cum ar fi zonele intens circulate sau intersecțiile mai complexe. Unul dintre marile avantaje ale acestui proiect constă în faptul că va scădea cu 55% consumul anual de energie primară în iluminat public la nivelul municipiul Aiud.

”În Regiunea Centru avem contractate șapte proiecte – în valoare totală de peste 100 milioane lei – privind eficiența iluminatului public, concomitent scăderea noxelor în spațiile urbane. Este îmbucurător faptul că sunt pregătite astfel de proiecte în patru orașe din județul Alba, dar și în localități din Mureș și Harghita.

În Aiud, acesta este al cincilea contract de finanțare din fonduri REGIO, prin care edilii susțin dezvoltarea urbană. În primul rând, în acest oraș se pune accent, pe creșterea mobilității, pe reducerea emisiilor de carbon și a costurilor cu consumul de energie, iar pe de altă parte, sunt valorificate terenurile neutilizate, și se oferă condiții mai bune în educația preșcolară, precum și pentru seniorii localității.

În total, în Aiud vor fi realizate investiții în sumă totală de aproape 16 milioane euro, care vor oferi o infrastructură la standarde europene, astfel încât condițiile de trai din localitate să crească. De rezultatele proiectelor europene vor beneficia toți locuitorii din zonă, adică mai mult de 40.000 persoane, din care peste 26.000 aiudeni, efectul obținut fiind creșterea confortului public”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zile libere în luna iunie: Românii au parte de două minivacanțe. Care sunt perioadele de sărbători legale până la finalul anului

Publicat

zile libere

Weekendul 30 – 31 mai alături de 1 iunie formează prima minivacanță, de care românii au parte în această perioadă. 

De asemenea, o altă minivacanță va fi în perioada 6, 7, 8 iunie, care cuprinde duminica și a doua zi de Rusalii. 

De altfel, zilele de 1 iunie – luni – Ziua Copilului și 8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii sunt singurele zile libere din luna iunie.

Până la sfârșitul anului românii mai au parte de urmatoarele zile libere:

15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei (minivacanță de 4 zile)

1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri

25 decembrie – vineri – Crăciun (minivacanță de 3 zile)

26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Voicu Paul anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran din Alba Iulia. Când ar urma să aibă loc recepția

Publicat

Primaria Alba Iulia, prin vocea viceprimarului cu atribuții de primar, Voicu Paul, anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.

Prima data, Voicu Paul anunța într-o conferință de presă, la sfârșitul lunii octombrie, chiar în interiorul pasajului deschiderea acestuia cu ocazia Zilei Naționale a României din 2019.

După ce a trecut și ziua Națională, o nouă dată a fost făcută publică, undeva prin luna martie, dar potrivit lui Voicu Paul, mai multe probleme cu diferite achiziții și pandemia de coronavirus au anulat deschiderea.

Vineri, 29 mai, întrebat de reporterul Alba24 când va fi deschis, Voicu Paul a declarat: ”Este finalizat, facem recepția, nu pot să vă spun chiar acum ziua, dar maxim într-o săptămână două, îl vom deschide”.

Referitor la informația care se vehicula în spațiul public că ar exista infiltrații la tavanul pasajului, acesta a declarat:

”Nu, nu există inflitrații, când a fost desfăcut și nu era tavanul fals am observat foarte atent acele lucrări, acolo este un tavan fals și oricum dacă sunt mici infiltrații în sensul de câțiva picuri de apă ei sunt preluați și conduși spre partea de ape pluviale”, a precizat Voicu Paul.

Cu câteva zile înainte de 1 decembrie 2019, la nivelul grupurilor sanitare existau infiltrații, fiind derulate lucrări de hidroizolație.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,9 milioane de lei cu TVA.

foto: Arhiva Alba24.ro –  stadiul lucrărilor în noiembrie 2019.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ Cum arată o terasă din Alba Iulia, pregătită de ”marea deschidere” din 1 iunie. Reguli pentru clienți și personal

Publicat

Din 1 iunie terasele din țară se redeschid pentru clienți. Industria pub-urilor a fost printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, deoarece fără clienți afacerile nu pot exista. 

După aproape trei luni de inactivitate, ”marea deschidere” vine cu o serie de recomandări, dar și cu o capacitate mult mai redusă decât cea normală. 

Am stat de vorbă cu Irinel Gruian, patronul terasei „La Vizitiu” situată în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, pentru a afla cum s-a pregătit pentru redeschiderea de luni, 1 iunie. 

În primul rând redeschiderea vine cu o reducere a capacității terasei cu aproape 60 %, deoarece trebuie respectată distanța de 2 metri între mese, la care se adaugă un culoar de trecere de 1,5 metri, necesar deplasării ospătarului de la o masă la alta.

La intrarea în tură, angajaților li se va măsura temperatura care nu trebuie să fie mai mare de 37 de grade, iar valoarea rezultată va fi trecută într-un registru.

CITEȘTE ȘI: La terasă, de la 1 iunie, doar cu rezervare. Autoritățile vor să știe cine stă la masă. REGULI, publicate în Monitorul Oficial

De asemenea, toți angajații vor purta mască de protecție, capișon și șorț. Măști vor fi  nevoiți să poarte și clienții când vor folosi toaleta din interiorul localului.

Dacă aceștia nu au  mască asupra lor, vor primi una din partea firmei. De asemenea, la intrarea pe terasă vor exista aparate cu dezinfectant.

Un alt lucru implementat la barul din Alba Iulia este posibilitatea de a scana meniul cu un smartphone, utilizând tehnologia QR code. În acest fel clienții nu vor mai atinge fizic meniul imprimat.

După ce clienții vor pleca de pe terasă, ospătarii vor dezinfecta masa la care aceștia au stat.

Potrivit autorităților, după deschiderea teraselor în aer liber de pe 1 iunie, la jumătatea lunii ar putea fi deschise și resturantele la interior.

Un reportaj de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.400 de tablete, oferite de Biserica ortodoxă română, elevilor din comunități defavorizate

Publicat

soare

Patriarhia Română a oferit elevilor de clasa a VIII-a și a XII, care provin din comunități defavorizate, dar și cadrelor didactice, peste 4.400 de tablete prin proiectul ”Alege Școala!”. În proiect s-au implicat eparhiile din țară și din diaspora română.

„În contextul pandemiei actuale, Patriarhia Română oferă tablete sau alte dispozitive electronice elevilor (în special, celor de clasa a VIII-a şi a XII-a) şi cadrelor didactice din comunităţile dezavantajate, pentru a se putea conecta la lecţiile on-line şi pentru a continua astfel procesul de predare-învăţare”, potrivit unui comunicat al BOR transmis, sâmbătă.

Patriarhia a oferit 4.470 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare totală de 2.661.852 lei. Prin Proiectul „Alege Şcoala!” au fost date 1.919 tablete, în valoare de 1.151.400 lei, iar prin intermediul eparhiilor – 2.551 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare de 1.510.452 lei.

sursă: agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate