Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Sistem de iluminat stradal inteligent la Aiud, cu fonduri REGIO. Rețea de peste 72 de kilometri, modernizată


Publicat

Întreaga rețea de iluminat public a municipiului Aiud, cu o lungime de peste 72 de kilometri, va fi reabilitată printr-un nou proiect REGIO.

Prin contractul de finanțare – în valoare totală de peste 11 milioane lei, semnat de primarul Oana Badea și directorul general ADR Centru, Simion Crețu – se va reduce la jumătate consumul anual de energie primară utilizat de iluminatul public în municipiul Aiud și va crește gradul de iluminare urbană.

În județul Alba mai sunt semnate contracte similare pentru municipalitățile din Alba Iulia, Cugir și Teiuș, a căror valoare totală este de peste 76 milioane lei, toate finanțate în cadrul Programului Operațional Regional, care este coordonat în regiunea noastră de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

*Buget și perioadă de finalizare

Contractul de finanțare pentru proiectul ”Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public, în Municipiul Aiud” are o valoare totală de peste 11.075.847,49 lei, din care suma fondurilor europene solicitate este de 10.168.187,81 lei, respectiv peste 2,18 milioane euro, ceea ce înseamnă 98% din suma cheltuielilor eligibile din proiect.

Diferența o reprezintă contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile. Finanțarea nerambursabilă este alocată prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, pentru investiții în Regiunea Centru dedicate îmbunătățirii eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, pe operațiunea destinată iluminatului public. Edilii estimează că finalizarea proiectului va avea loc înainte de 31 martie 2022.

”Iată că am reușit să adăugăm încă un proiect la portofoliul de proiecte al municipiului Aiud, fapt care nu poate decât să mă bucure. Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Aiud, prin reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminatului public, se înscrie în prioritățile europene cu privire la susținerea sănătății mediului înconjurător.

Datorită sistemului modern de iluminat care folosește tehnologia LED și telegestiunea corpurilor aferente, Aiudul va realiza o diminuarea a costurilor cu consumul de energie electrică de aproape 60%, dar și o diminuare a costurilor de întreținere cu aproape peste 80%.

Îi asigur pe aiudeni de faptul că acordăm o atenție deosebită oportunităților de finanțare pe care calitatea de stat membru al Uniunii Europene ni le oferă. Mulțumesc, în mod deosebit, ADR Centru, care este un bun partener al administrației publice locale, în ceea ce privește sprijinul acordat în atragerea fondurilor europene”, a declarat primarul Oana Badea.

*Lucrări prevăzute în proiect

Investiția propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED în rețeaua publică a municipiului Aiud, o parte din ele pe cei 230 de stâlpi noi instalați prin proiect. Practic, numărul corpurilor de iluminat va crește de la 1703 bucăți, valoarea de acum, până la 2116.

Toate aceste echipamente vor fi moderne, având luminiscență mai bună, eficiență energetică ridicată și durată mare de viață. Un aspect important în cadrul proiectului constă în faptul că întregul sistem de iluminat public va fi monitorizat printr-un nou sistem de telegestiune și fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. În plus, se vor monta 230 stâlpi noi, 44 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice), 88 de acumulatori, 44 de dispozitive de control și protecție de încărcare/descărcare și 44 de invertoare monofazice.

În cadrul proiectului este prevăzută și reabilitarea instalațiilor electrice existente, a stâlpilor și cablajelor acestora, iar prin noile aparate de iluminat performante, vor fi necesare câte două sau mai multe lămpi stradale pe un stâlp numai în anumite cazuri, cum ar fi zonele intens circulate sau intersecțiile mai complexe. Unul dintre marile avantaje ale acestui proiect constă în faptul că va scădea cu 55% consumul anual de energie primară în iluminat public la nivelul municipiul Aiud.

”În Regiunea Centru avem contractate șapte proiecte – în valoare totală de peste 100 milioane lei – privind eficiența iluminatului public, concomitent scăderea noxelor în spațiile urbane. Este îmbucurător faptul că sunt pregătite astfel de proiecte în patru orașe din județul Alba, dar și în localități din Mureș și Harghita.

În Aiud, acesta este al cincilea contract de finanțare din fonduri REGIO, prin care edilii susțin dezvoltarea urbană. În primul rând, în acest oraș se pune accent, pe creșterea mobilității, pe reducerea emisiilor de carbon și a costurilor cu consumul de energie, iar pe de altă parte, sunt valorificate terenurile neutilizate, și se oferă condiții mai bune în educația preșcolară, precum și pentru seniorii localității.

În total, în Aiud vor fi realizate investiții în sumă totală de aproape 16 milioane euro, care vor oferi o infrastructură la standarde europene, astfel încât condițiile de trai din localitate să crească. De rezultatele proiectelor europene vor beneficia toți locuitorii din zonă, adică mai mult de 40.000 persoane, din care peste 26.000 aiudeni, efectul obținut fiind creșterea confortului public”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Câte persoane din Alba Iulia pot vota la alegerile locale din 2020. Componența Biroului Electoral la nivelul municipiului

Publicat

În Alba Iulia la alegerile locale din 27 septembrie, 62.463 de persoane au drept de vot. Mai exact, potrivit Biroului Electoral Alba Iulia, numărul de alegători rezultat din Registrul Electoral este de 62.167 și 296 de alegători pe listele electorale complementare. 

În cursa pentru fotoliul de primar al Municipiului Alba Iulia participă opt candidați:

Voicu Paul – PNL, Gabriel Pleșa – USR PLUS, Alin Stanciu – PSD, Bogdan Lazăr – ALDE, Mircea Trifu – ANA, Gheorghe Beleiu – PRO Romania, Marius Adrian Hațegan – PMP, Alin Tudose – AUR.

VEZI ȘI: SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Președintele Biroului Electoral de Circumscripție nr 1 – Alba Iulia a fost desemnat Vasile Florin Sohoroca, iar locțiitor Silvia Iosa.

Componența completă a Biroului la Alba Iulia

Vasile Florin Sohoroca – președinte,

Silvia Iosa – locțiitor,

Nicoleta Claudia Pușcaș – reprezentant PSD,

Monica Liana Pop – reprezentant PNL,

Mircea Aron Lanu Prația – reprezentant USR,

Noemi Gudor – reprezentant UDMR,

Maria Romana Romoșan – reprezentant PRO România,

Constantin Marica – reprezentant PMP,

Alexandru Rusalin Olar – reprezentant  ALDE,

Gabriela Maria Ștefan, reprezentant al minorităților naționale  reprezentante în Parlamentul României, Camera Deputaților – Asociația Partida Romilor Pro-Europa.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului ABRUD? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

sondaj partide

Lupta pentru locul de primar al orașului ABRUD a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Nicolae Simina – PSD, Bogdan Furdui – USR-PLUS, Cristian Albu – PNL, Narcis Avram Jurcă – PRO România, Dan Nemeș – ALDE. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria orașului ABRUD – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de primar al orașului ABRUD?

Loading ... Loading ...

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de furtuni în Alba și alte zone din țară. Ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii, grindină

Publicat

Județul Alba și alte zone din centrul țării sunt sub atenționare Cod Galben de vreme rea astăzi, până la ora 23.00.

În toate zonele de munte, precum și în Transilvania și sudul Banatului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în zonele deluroase din sudul și estul țării, precum și în regiunile vestice, sud-vestice și nordice.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Carantină la domiciliu pentru toți cei care vin din Spania, în România. De când intră în vigoare această măsură

Publicat

Spania intră pe lista galbenă a României, din data de 11 august, ora 00:00. Potrivit INSP, zborurile comerciale dintre cele două țări vor fi suspendate și toți cei ce călătoresc din Spania spre România vor intra în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

Măsura de carantină se aplică persoanelor care sosesc dintr-o călătorie internațională din țările/zonele cu risc epidemiologic ridicat si au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, și alte categorii de persoane definite de lege.

Citește și Reguli de călătorie: 24 de țări din Europa au restricții pentru români. Carantină, la întoarcerea în țară din alte 42 de state

Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități.

Lista statelor incluse în zona de risc epidemiologic poate fi consultată aici: Lista state cu risc epidemiologic ridicat_10.08.2020. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate